Nova vest
Fudbal

Utorak, 09.03.2010.

15:10

Fudbal se ponovo igra u Somaliji!

Posle trogodišnje pauze prouzrokovane građanskim ratom, fudbalsko prvenstvo Somalije će konačno biti održano, objavio je fudbalski savez te zemlje.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Loša bezbedonosna situacija u Mogadišu je uticala na to da navijači budu bez fudbala više od hiljadu dana i mnogi od njih su prisustvovali otvaranju novog šampionata proteklog vikenda. Ceremonija otvaranja 38. šampionata Somalije održana je u Policijskoj akademiji Somalije uz prisustvo državnih zvaničnika, predstavnika FS Somalije, uključujući i brojne goste.

Među prisutnim gostima bio je i prvi kapiten reprezentacije Somalije u istoriji, Mohamed Kalaf Šangole.

Predsednik FS Somalije Said Mahmud Nur izjavio je da je ponovno pokretanje nacionalnog fudbalskog šampionata veoma radostan momenat.

Predsednik FSS je dodao je da je veoma zahvalan Sepu Blateru, predsedniku FIFA, koji je sa pažnjom pratio sva dešavanja u razvoju somalijskog fudbala u tako haotičnim uslovima.

Izražavam svoju najdublju zahvalnost ocu svetskog fudbala Blateru, koji je pomogao Fudbalskom savez Somalije da radi u ovom najtežem periodu i sa ponosom izjavljujem da će FSS postaviti spomenik u njegovu čast“, rekao je Nur.

Bivši kapiten Šangole trenutno ima 90 godina i izjavio je kako je veoma srećan što je učestvovao u ceremeniji otvaranja novog nacionalnog šampionata.

Šangole je pozvao mlade fudbalere, među kojima se nalaze i bivša deca-vojnici, da vredno rade kako bi mogli da brane boje Somalije na međunarodnim fudbalskim takmičenjima.

Šef policije Mogadiša, Ahmed Hasan Malin je potvrdio pred okupljenim gostima da će stotine policajaca obezbeđivati takmičenje sve do njegovog završetka u aprilu.

Prvi meč, koji su odigrali Gasko i Dalo erlajns završen je bez pobednika – 0:0.

Utakmice će se održavati na stadionu Policijske akademije, pošto najveći stadion u Somaliji, Stadion Mogadišu, već duži period služi kao regrutna baza za naoružane pobunjeničke grupe.

Istovremeno, rekonstrukcija stadiona Banadira, drugog po veličini u Somaliji, trenutno je stopirana zbog svakodnevnih sukoba u Abdel Aziz kvartu u kojem se nalazi stadion.

U prvenstvu Somalije takmičiće se 12 ekipa od kojih je većina locirana u Mogadišu.

Učesnici će biti: Banadir Telekom, Elman, Dekedaha, SITT Dalo, Fejnis, Super Šel, Badbado, Alba, Bariga detse, TOP CF, Gasko i Džamahirija TB.

Poslednju titulu, 2006 .godine, osvojio je Banadir Telekom. Najviše titula ima Horsed, šest, ali je poslednja osvojena pre 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

8 h

U fokusu

Vidi sve