Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 30.11.2009.

21:10

UO FKP utvrdio kriterijume izbora

Upravni odbor FK Partizan održao je 23. sednicu na kojoj je razmatrao i usvojio kriterijume za izbor predsednika kluba.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

U saopštenju na klupskom sajtu navedeno je da je funkcionisanje kluba i situacija u njemu i oko njega neuporedivo je povoljnija nego pre dve godine, iako neki od postavljenih ciljeva nisu ostvareni u potpunosti.

Tekst kriterijuma objavljujemo u celosti:

Upravni odbor FK „Partizan“, u skladu sa odredbom člana 31. Poslovnika Skupštine FK „Partizan“ koja ovlašćuje Upravni odbor da podnese predlog za izbor Predsednika kluba, utvrđuje kriterijume za izbor Predsednika kluba.

Prilikom definisanja kriterijuma Upravni odbor je imao u vidu sledeće polazne osnove:

• FK Partizan je profesionalni fudbalski klub i složen sportsko-poslovni sistem čije je funkcionisanje veoma slično funkcionisanju kompanija iz oblasti privrede uz dimenziju selektiranja i fudbalskog obrazovanja mladih igrača i stalnog zalaganja za vrhunske takmičarske rezultate prvog tima što je, podrazumeva se, prioritet kluba i što ukupno funkcionisanje čini složenijim i specifičnijim.

• U mandatnom periodu ovog saziva Skupštine, koji je otpočeo 14.02.2005. godine, u FK „Partizan“ je funkcije obavljalo 4 predsednika, 3 potpuno različita sastava Upravnog odbora i jedan privremeni organ upravljanja, 3 generalna sekretara, 2 sportska direktora i 6 Trenera prvog tima. Ne ulazeći u dublju analizu razloga tih neprestanih promena konstatujemo da takva organizaciona i funkcionalna nestabilnost nije zabeležena u istoriji kluba, niti u istoriji bilo kog ozbiljnog evropskog fudbalskog kolektiva. Odsustvo dugoročnijeg kontinuiteta u radu svakako je negativno uticalo na sportske rezultate i ukupno poslovanje kluba.

• Postojeći sastav Upravnog odbora svoje dužnosti obavlja od 25.09.2007. godine i detaljan izveštaj o svom radu podneće na narednoj sednici Skupštine. Ovom prilikom želimo da istaknemo da je značajna većina postavljenih ciljeva ispunjena. Prvi tim je u domaćim takmičenjima ostvario jedinstveni uspeh u istoriji kluba sa realnim nadama da će se sa osvajanjem trofeja nastaviti i u tekućoj takmičarskoj sezoni. Dvostrukim uzastopnim plasmanom u grupnu fazu UEFA Kupa, odnosno UEFA Evropske lige kako se to takmičenje zove od ove sezone, ostvaren je optimalni rezultat u evropskim takmičenjima. Sa rezultatima u grupnoj fazi prethodne i ove takmičarske sezone, kao i sa činjenicom da se ovog leta nismo ozbiljnije približili plasmanu u grupnu fazu UEFA Lige šampiona, nismo u potpunosti zadovoljni, a temeljna stručna analiza treba da pokaže uzroke tih rezultata, kao i realne domete našeg kluba u UEFA takmičenjima. Naša omladinska škola očuvala je visok nivo rezultata i apsolutnu dominaciju na ovim prostorima. U FK „Partizan“ se nastavilo sa trendom afirmacije mladih, talentovanih igrača koji su nosioci igre u reprezentativnim selekcijama i koji svojim igrama skreću pažnju vodećih evropskih timova. Ostvarena je, u izuzetno teškim uslovima, relativna finansijska stabilnost sa planom da se tokom naredne godine likvidiraju sva dugovanja što bi bio jedinstven slučaj u aktuelnom srpskom sportu. Značajno su unapređeni odnosi sa navijačima i ukupan položaj kluba u srpskoj sportskoj javnosti. Ukratko rečeno, funkcionisanje kluba i situacija u njemu i oko njega neuporedivo je povoljnija nego pre dve godine. Neki od postavljenih ciljeva nisu ostvareni u potpunosti što će, do sednice Skupštine, biti predmet odgovarajuće analize.

• Srpski sport se nalazi pred temeljnim promenama koje će se, prema najavama nadležnih državnih funkcionera, dogoditi u bliskoj budućnosti. Jedan od osnovnih strateških ciljeva je da se FK „Partizan“ saradnjom sa drugim klubovima i fudbalskim organizacijama, kao i sa nadležnim državnim organima aktivno uključi u definisanje novih zakonskih rešenja, kao i da se organizaciono i poslovno pripremi za primenu tih rešenja u praksi.

• U neprestanim kontaktima sa stranim klubovima različitih nivoa kvaliteta i ambicija ostvaren je uvid u njihov način organizovanja i rada. Smatramo da te modele koji su dali rezultat u praksi treba na odgovarajući način primeniti u FK „Partizan“.

U skladu sa navedenim polaznim osnovama i pretpostavkama Upravni odbor utvrđuje sledeće kriterijume kao optimalne za izbor Predsednika kluba.

1. UPRAVLJAČKA SPOSOBNOST I ISKUSTVO Predsednik kluba treba da poseduje višestrano znanje i sposobnost, kao i odgovarajuće iskustvo, stečeno i iskazano, pre svega u oblasti upravljanja složenim poslovnim sistemima, u oblasti ekonomsko-finansijskog poslovanja i drugih poslovnih aktivnosti. Prednje, logično, podrazumeva odgovarajući nivo obrazovanja kandidata za Predsednika kluba.

2. ORGANIZACIONA SPOSOBNOST Jedan od najvažnijih kvaliteta Predsednika kluba je organizaciona sposobnost, pri čemu se pre svega podrazumeva obezbeđivanje kontinuiteta u radu i organizacione stabilnosti kluba, sposobnost sprovođenja planova rada i razvoja kluba i obezbeđivanje uslova za njihovo sprovođenje. Organizaciona sposobnost podrazumeva takođe primenu modela organizovanja drugih klubova u Evropi i funkcionalno sprovođenje podele rada i nadležnosti između organa kluba.

3. JAVNI UGLED I AUTORITET Značaj FK „Partizan“ u srpskom fudbalu i sportu podrazumeva da Predsednik kluba mora posedovati nesporan javni ugled, pozitivan odnos i podršku fudbalskih organa i organizacija, JSD „Partizan“, sportske javnosti i navijača. Takav autoritet treba da obezbedi respektabilan sastav Upravnog odbora koji će, na čelu sa Predsednikom kluba, moći da odgovori svim izazovima koji stoje pred našim klubom.

4. PRIVRŽENOST KLUBU Kod Predsednika kluba mora da postoji jasna privrženost klubu koja nikada nije dovedena u pitanje, kao i činjenica da je njegov motiv rada u klubu isključivo razvoj kluba i unapređenje njegovih rezultata.

U skladu sa ovim kriterijumima i konkretnim planovima i programima Upravni odbor će utvrditi predlog kandidata za Predsednika kluba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve