Nova vest
Fudbal

Utorak, 24.11.2009.

22:44

Liverpul eliminisan, Barsa sigurna

Fudbaleri Liverpula eliminisani su iz Lige Šampiona pošto je, uprkos pobedi Engleza nad Debrecinom, Fiorentina savladala Lion minimalnim rezultatom.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Liverpul je ostvario takođe minimalnu pobedu, golom Davida N’Goga već u četvrtom minutu, dok je Fiorentina do trijumfa i plasmana u narednu rundu došla preko penala koji je Huan Vargas sigurno izveo. Barselona je bila sigurna protiv Intera (2:0), golovima Pikea i Pedra Rodrigesa, dok je drugi meč grupe F između Rubina i Dinama završen bez golova.

Debrecin - Liverpul 0:1

Liverpul je u meč sa Debrecinom u Budimpešti otišao sa očima uperenim u Firencu, gde je Fiorentina čekala Lion. ’Crvenima’ je pobeda nad mađarskom ekipom svakako bila potrebna i ’crveni’ su do gola došli veoma brzo, već u četvrtom minutu. ’Crveni’ su, po svom običaju, izveli kraću kombinaciju prilikom kornera, Fabio AUrelio je centrirao sa desne strane, Džejmi Karager je glavom uputio loptu ka golu, a David N’Gog je bio najspretniji, ubacivši loptu u mrežu sa par metara razdaljine. Pogodak je znatno umirio gostujuću ekipu koja je do drugog gola umalo došla samo par minuta kasnije, kada je Stiven Džerard centrirao, a Dirk Kajt je za nijansu promašio loptu. N’Gog je u 30. minutu šutirao sa ivice kaznenog, ali je golman Debrecina Vukašin Poleksić dobro reagovao. Najbolju priliku na meču za domaćina propušta Rudolf Đerđeli kada je glavom promašio posle centaršuta sa desne strane.

N’Gog, koji je prikazao najsigurniju partiju u dresu Liverpula do sada, ponovo je šutirao, ali je Poleksić bio siguran. Početkom drugog poluvremena Kajt propušta priliku, Džerardov udarac Poleksić brani, kao i pokušaj Lukaša Leive posle centaršuta Kajta. Debrecin je imao još jednu šansu, ali je Pepe Reina odbranio pokušaj Đerđelija petnaestak minuta pre kraja. Do isteka 90 minuta nisu viđene prilike, pa je meč završen rezultatom postavljenim već u četvrtom minutu.

Fiorentina - Lion 1:0

U meču koji je prvenstveno odlučivao o plasmanu Liverpula, Fiorentina je savladala Lion sa 1:0. U opreznoj igri dva rivala, domaćini su uradili onoliko koliko je bilo potrebno da pobede. Fiorentina je dobro počela kada je Mario Santana pogodio stativu, a pokušaj Alberta Đilardina koji je usledio, odbijen je u korner. Odmah zatim Đilardino ponovo pogađa stativu. Ipak, Lion je uzvratio, ali je Fiorentina ipak došla do gola. Markioni se u 27. minutu sjajno probio do kaznenog prostora gde ga je oborio Ali Sisoko, a siguran izvođač penala bio je Huan Vargas.

Od tog momenta, lopta je uglavnom bila u posedu Liona, ali golman Firoentine Sebastijan Frej nije imao puno posla. Nervozna igra ’viole’ dopustila je Bafiju Gomiju i Miralemu Pjaniću da dođu u šanse, ali bez realizacije. Sisoko se ’osvetio’ Markioniju kada je u 65. minutu zaustavio odličan pokušaj italijanskog fudbalera. Đilardino je propustio dobru priliku par minuta kasnije, a poslednjih 15 minuta Lion je potpuno preuzeo inicijativu, a dobre šanse su propustili Gomi i Makun. Fiorentina je tako pobedom, posle dugog niza godina, konačno obezbedila prolazak među najboljih 16 ekipa, gde su se pridružili Lionu koji je taj problem rešio još u prethodnom kolu.

U poslednjem kolu Liverpul bi i u slučaju pobede nad Fiorentinom i poraza Liona bio iza Francuza, pošto Olimpik ima bolji skor u međusobnim susretima.

Grupa E:
Debrecin - Liverpul 0:1
(N'Gog 4")
Fiorentina - Lion 1:0
(Vargas 26"p)

Tabela:

Fiorentina 5 4 0 1 12 6 12
Lion 5 3 1 1 8 3 10
Liverpul 5 2 1 2 4 5 7
Debrecin 5 0 0 5 5 15 0

Grupa F: Barsa preuzela prvo mesto, i dalje sve otvoreno

Barselona - Inter 2:0

Barselona
je pobedom nad Interom od 2:0 preuzela čelnu poziciju u grupi F. Evropski šampion je bio prejak za ekipu Žozea Murinja, iako trener Katalonaca Pep Gvardiola, nije na teren izveo svoje najveće zvezde, Lionela Mesija i Zlatana Ibrahimovića, a Jaja Ture nije igrao zbog bolesti U napadu Barse igrali su Tijeri Anri, Andres Inijesta i Pedro Rodriges, dok je Murinjo bio bez Davida Santona i Veslija Snajdera.

Barselona je krenula u napad od samog početka, što se isplatilo već posle deset minuta igre. Domaća ekipa je povela, a strelac je bio Žerar Pike posle kornera koji je izveden sa leve strane. Barsa je nastavila sa napadima, a drugi gol viđen je u 27. minutu. Posle nekoliko dodavanja ’na prvu’, Dani Alveš je centrirao, a Pedro Rodriges je poslao volej iza Žulija Cezara.

Prvu priliku Inter je imao tek u 35. minutu kada je Dejan Stanković neuspešno pokušao da lobuje Viktora Valdesa koji je prethodno pogrešio. Na poluvremenu, u igru je ušao Sulej Muntari umesto Estebana Kambijasa, a priliku za goste propustio je Eto’o, koji je tražio penal posle kontakta sa Danijem Alvešom. U 53. minutu Alveš je centrirao ka Ćaviju, ali je njegov udarac glavom Žulio Cezar uspeo nekako da zaustavi. U nastavku golman Intera je bio najistaknutiji pojedinac na terenu, odbranivši između ostalog i dobar pokušaj Ćavija iz slobdonog udarca. Na drugoj strani Eto’o propušta priliku za ’neroazure’. Do kraja meča šanse su promašili Anri i Tijago Mota.

Rubin Kazanj - Dinamo Kijev 0:0

U drugom meču grupe, između Rubina i Dinama iz Kijeva, viđeno je veoma malo uzbuđenja, što je konačan rezultat od 0:0 i pokazao. Iako je u pitanju bio meč sa visokim ulogom, pošto bi pobeda znatno uvećala šanse bilo koje ekipe za plasman među poslednjih 16, nijedan od timova nije bio spreman da previše rizikuje. Najbolju priliku u prvih 45 minuta propustio je Alehandro Domingez u poslednjim momentima prvog poluvremena. Najbolji u redovima gostiju bio je Andrej Ševčenko koji je napravio nekoliko prilika svojim saigračima, ali oni to nisu umeli da iskoriste. Takođe, Ševčenko je propustio par šansi koje je, pre svega, stvorio Artem Milevski.

Kako se meč primicao kraju, ekipe su igrale sve opreznije, a poslednje uzbuđenje bio je pad Bukarova u kaznenom prostoru, ali je sudija ispravno ignorisao sve zvižduke i prosteste domaćih igrača i navijača.

Barsa je pobedom izbila na prvu poziciju sa osam bodova, dok Inter i Rubin imaju po šest, a Dinamo Kijev pet poena.

Grupa F:
Barselona - Inter 2:0
(Pike 10", Rodriges 26")
Rubin - Dinamo Kijev 0:0

Tabela:

Barselona 5 2 2 1 5 2 8
Inter 5 1 3 1 5 6 6
Rubin Kazanj 5 1 3 1 4 5 6
Dinamo Kijev 5 1 2 2 6 7 5

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve