Nova vest
Fudbal

Sreda, 18.11.2009.

22:45

Portugal prošao u Južnu Afriku

Reprezentacija Portugala pobedila je Bosnu i Hercegovinu minimalnim rezultatom i u Zenici, i ukupnim rezultatom 2:0 palasirala se na Svetsko prvenstvo 2010.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Strelac jedinog gola na prepunom 'Bilinom polju' bio je Raul Mireleš u 56. minutu utakmice. BiH je tokom celog meča konstantno napadala, a Portugal je iskoristio jednu od nekoliko šansi i jednu od grešaka odbrane BiH. Domaći tim meč je završio sa deset igrača zbog isključenja Sejada Salihovića.

Prvu veliku priliku BiH je imala u 17. minutu kada je Pepe dobro intervenisao ispred Džeka koji je čekao loptu posle centaršuta Bajramovića. Desetak minuta kasnije sjajno su kombinovali Duda, Liedson, Nani i Tijago koji je petom proigrao Simaa, ali je sjajno odbranio Hasagić.

Posle pet minuta igre u drugom poluvremenu zapretio je Nani. Krilni napadač Mančester junajteda je šutirao sa svega pet metara iskosa sa desne strane, ali je ponovo odbranio Hasagić.

Šest minuta kasnije Portugal ipak dolazi do gola kojim je obezbedio plasman na Svetsko prvenstvo.

Nani je ukrao izgubljenu loptu na ivici kaznenog prostora defanzivcu BiH, odmah proigrao Raula Mireleša koji je bio sam desno od njega, a ovaj je rutinski savladao do tog trenutka neprelaznog Hasagića.

Posle toga kreće totalna ofanziva tima Miroslava Blaževića, ali je to stvorilo mnogo prostora napadu Portugala koji je već u 58. minutu Mireleš ponovo probao posle asistencije Nanija, ali je bio bezuspešan. U 72. minutu strelac jedinog gola je ponovo bio blizu gola, ali je lopta posle njegovog šuta završila pored stative.

Nekoliko minuta kasnije Pjanić je pokušao iz slobodnog udarca sa tridesetak metara, ali je Eduardo sjajno odbranio. Dva minuta posle toga Salihović je posle jednog starta dobio drugi žuti karton pa je morao da napusti meč, a nezadovoljni navijači Bosne i Hercegovine tada su počeli da ubacuju predmete u teren. Jedan od njih pogodio je linijskog sudiju pa je meč prekinut na nekoliko minuta.

Po nastavku utakmice najbolji strelac BiH u kvalifikacijama, Edin Džeko je imao poslednju veliku priliku da donese bar izjednačenje svom timu. Napadač Volfzburga je sjajno smirio loptu u šesnaestercu kada je prevario i Karvalja, ali je njegov volej završio pored gola.

Portugalu će na SP u Južnoj Africi peti pu učestvovati na smotri najboljih svetskih selekcija. U prethodna četiri učešća (1966, 1986, 2002, 2006) Portugal je najbolji rezultat ostvario na šampionatu u Engleskoj 1966. kada je završio na trećem mestu. U Nemačkoj 2006. Portugal je bio četvrti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Ronaldo prodao klub

Legendarni brazilski fudbaler Ronaldo objavio je prodaju Kruzeira, kluba čiji je vlasnik postao pre dve godine.

Beta

11:29

3 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu