Nova vest
Fudbal

Utorak, 12.05.2009.

18:45

FSB: Zakon o sportu bez podrške

Fudbalski savez Beograda odbio je predlog nacrta Zakona o sportu koji se nalazi na javnoj raspravi, uz obrazloženje da se u njemu nalazi niz loših rešenja.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

Pošto su naši klubovi organizovani kao Udruženje građana, Božidar Cerović smatra da oni ne mogu da budu privatizovani kao preduzeća jer bi u tom slučaju Agencija za privatizaciju na osnovu nejasnih kriterijuma imala velika ovlašćenja prilikom privatizacije određenih klubova.

Prema rečima Cerovića, ali i bivšeg generalnog sekretara Partizana Žarka Zečevića, bivšeg sudije Vrhovnog suda Srbije Zorana Ivoševića i sadašnjeg generalnog sekretara Partizana Darka Grubora, rešenja predložena u ovom zakonu ne vodi boljitku, niti uspostavljaju jasnije odnose u našem sportu.

Cerović smatra da zakon u celini nije dobar i zatražio je da se on u tom obliku nikako ne prihvati. Mišljenje Cerovića u potpunosti je podržao Zečević.

„Zakon je napravljen da bi se privatizovali Crvena zvezda i Partizan, a ne srpski sport u celini. Zato smatram da njegovo usvajanje mora da se odloži dok ne bude dorađen i prihvatrljiv za sve. U protivnom, ta dva kluba će se naći u još u težem materijalnom položaju“, rekao je Zečević.

Veoma oštar u kritici predloženog zakonskog akta bio je i Ivošević, koji je rekao da je član radne grupe za izradu teksta zakona, ali da kao i mnogi drugi članovi nije učestvovao u njegovom pisanju. On smatra da su pisci predloga zakona bili veoma neiskreni i da nisu otvoreno rekli šta zapravo žele da se njime ostvari.

Predsednik Odbojkaškog saveza Beograda Dragoljub Milošević izneo je podatak da se imovina Crvene zvezde nalazi na površini od 16, a Partizana na 12 hektara. Prema njegovom mišljenju, svrha zakona je želja da se po nejasnoj formuli ta dva kluba privatizuju pod istim uslovima kao i svi ostali, mnogo manji i jeftiniji sportski kolektivi u našoj zemlji.

Milošević je izneo i mišljenje da država ovakvim tekstom predloga zakona želi da „zameni tajkune, koji vladaju ne samo u našem sportu, nego i u društvu u celini“.

Sumurajući diskusiju, predsednik Fudbalskog saveza Beograda Rade Đurović rekao je da ponuđeni tekst zakona ne zadovoljava fudbalski Beograd i zatražio od nadležnih da se njegovo usvajanje i primena prolongiraju sve dok se ne postigne opšti konsenzus.

On je takođe zatražio od predlagača zakona, Ministarstva omladine i sporta, da javna rasprava bude produžena, kako bi svi zainteresovani mogli da daju svoje primedbe na predložena rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu