Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 13.10.2008.

22:30

Platini zadovoljan eksperimentom

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini impresioniran je prvom probom uvođenja dodatnih linijskih sudija, rekao je portparol UEFA Vilijam Galjar. Platini je prisustvovao kvalifikacionom turniru za Evropsko prvenstvo fudbalera mladjih od 19 godina u Sloveniji, na kojem su se prvi put na takmičarskim mečevima pojavila dvojica dodatnih linijskih sudija, koji su sa obe strane terena nadgledali područja oko jedanaesteraca.

Predsednik UEFA veruje da će dodatne sudije pomoći u obaveštavanju glavnog sudije oko napravljenih prekršaja u šesnaestercu, kako bi se izbegla potreba da se uvedu video snimci.

"Platini je u toku utakmica video kako funkcioniše sistem sa dodatnim sudijama i posle razgovora sa sudijama, fudbalerima i trenerima, veruje da je to dobar način da se reše problemi o kojima svi pričaju", rekao je Galjar.

Prema njegovim rečima, ovaj sistem će poštovati istoriju i tradiciju fudbala, jer će sudija biti "glavni komandant" na terenu.

"Novi pomoćnici, koji će stajati u ravni sa belom tačkom na 11 metara, komuniciraće sa glavnim sudijom pomoću slusalica. Ako se sudija ne složi sa njihovim predlozima, on može da ih ignoriše i niko o tome neće ništa znati", istakao je Galjar.

Galjar je rekao da će UEFA nastaviti sa eksperimentom na dva takmičenja mladih fudbalera, u Mađarskoj kasnije ovog meseca, i na Kipru krajem novembra.

Ova ideja ne može se primeniti na ostala takmičenja bez odobrenja Svetske fudbalske federacije (FIFA) i Upravnog odbora medjunarodnog fudbalskog saveza (IFAB), koji odredjuje da li su predlozi u skladu sa pravilima igre.

"Prvi eksperiment je bio uspešan, ali moramo da napišemo dugačak izveštaj po završetku ta tri turnira. Nakon toga će FIFA i IFAB odlučiti da li će prihvatiti novi predlog", rekao je Galjar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

10 h

U fokusu

Vidi sve