Nova vest
Fudbal

Sreda, 03.09.2008.

17:12

Rajkoviću jednogodišnja suspenzija

Disciplinska komisija FIFA kaznila je Slobodana Rajkovića jednogodišnjom suspenzijom.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Rajković je kažnjen zabranom učešća na svim reprezentativnim i klupskim takmičenjima zbog toga što je dobio crveni karton po završetku utakmice trećeg kola A grupe olimpijskog turnira u Pekingu protiv Argentine (2:0), kada je u znak protesta zbog lošeg suđenja pljunuo glavnog arbitra Hilalija Abdukara iz Omana. To je potvrdio drugi pomoćni sudija, dok se prvi izjasnio da nije video sporni događaj.

Naš reprezentativac, fudbaler Čelsija na pozajmici u holandskom Tventeu, dužan je da plati i novčanu kaznu u iznosu od 2.000 švajcarskih franaka.

Posle izjave koju je Rajković dao u Cirihu, komisija u sastavu Marsel Matir (Švajcarska), Lars - Ake Lagrel (Švedska) i Rajnhart Valser (Lihtenštajn) odlučila se za ovu kaznu, a u saopštenju komisije navodi se "da je poštovanje sudije i njegovih odluka jedan od najviših principa u fudbalu i generalno u sportu".

"Zvaničnik utakmice zaslužuje da bude tretiran sa lepim ponašanjem i poštovanjem. Autoritet i fizički integritet zvaničnika utakmice smatra se apsolutnim i nedodirljivim. Kada autoritet zvaničnika utakmice više nije zaštićen, cela fudbalska igra je uzdrmana do temelja. Zbog činjenice je da se pljuvanje sudije smatra kao izuzetno ozbiljno delo, koje se poredi sa fizičkim napadom, suspenzija ne može biti ograničena samo na medjunarodne utakmice. Suspenzija mora imati odredjeni konkretni efekat i psihološki i na profesionalne aktivnosti igrača, da bi mu se omogućilo da shvati negativne posledice svog neadekvatnog ponašanja, da odsluži adekvatnu kaznu zbog toga i da ga spreči od usvajanja takvog nedoličnog ponašanja u budućnosti", preneo je FSS saopštenje komisije FIFA.

Komisija FIFA je došla do zaključka da bi ograničenje suspenzije na međunarodne utakmice olakšalo konkretan efekat suspenzije do te mere da bi je predstavilo kao "skoro beskorisnu, značajno brišući njen kazneni i edukativni efekat".

Prema Disciplinskog pravilniku FIFA, za nesportsko ponašanje prema zvaničnicima utakmice predvidjena je kazna u rasponu od 12 do 24 meseca suspenzije, uz novčanu nadokanadu od 200 do čak milion švajcarskih franaka.

FSS je izrazio žaljenje što je došlo do incidenta i najavio žalbu u roku od tri dana, a ista će pismeno biti dostavljena komitetu za žalbe FIFA u roku od sedam dana.

Ukoliko ovako izrečena kazna ostane na snazi, FSS smatra da će perspektivnom internacionalcu Rajkoviću biti uskraćeno osnovno pravo - pravo na rad, zagarantovano i Statutima FIFA i UEFA i Poveljom Ujedinjenih nacija.

Rajković je nastupao za sve nacionalne selekcije Srbije, jedan je od najmlađih debitanata u A timu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu