Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 09.09.2013.

13:51

Emotivan oproštaj Stilijana Petrova

Legendarni bugarski reprezentativac Stilijan Petrov, koji boluje od leukemije, oprostio se od navijača Seltika čiji dres je nosio punih sedam godina.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Petrov je u maju ove godine definitivno odlučio da se povuče iz fudbala i posveti borbi protiv opake bolesti, a na 'Seltik parku' je dobio pravi oproštaj od navijača i bivših saradnika.

Bugarin nije krio oduševljenje što će se ovakav događaj organizovati na mestu na kom je imao velikih uspeha kao fudbaler.

„Prodaja karata ide odlično, tako je Seltik uvek izgledao kroz svoju istoriju. Svaki igrač koji je igrao ovde je i dalje omiljen, čak iako prestane da igra fudbal, zato sam veoma srećan što me navijači i dalje podržavaju. U nedelju će biti veoma emotivno za mene, ne znam šta drugo da kažem osim da će biti sjajno. Otišao sam iz Seltika pre sedam godina i zaista mi je nedostajao, naročito u evropskim utakmicama“, rekao je Petrov dan pre meča.

Međutim, nije mogao ni da nasluti kakav će doček imati u nedelju. Bio je u pravu da če biti emotivno, a na humanitarnoj utakmici Stilijanove fondacije za borbu protiv raka, učestvovali su i Berbatov, Dalgliš, Larson, Teri i mnogi drugi.

Prodaja karata drastično se povećala kada je objavljeno da će član muzičke grupe 'One direction' Luis Tomlinson uzetu učešće. Pored njega, od zvezda iz sveta šou biznisa na terenu su se našli komičar Džon Bišop, pevač Niki Birn i glumac Martin Kompston.

Sa jedne strane našla se ekipa pod nazivom Legende #19 (Stilijanovih 11), a sa druge Seltikovih 11. Fudbal je bio u drugom planu, a sa te strane istakao se Dimitar Berbatov posigavši het-trik. Strelac je bio i Henrik Larson, ali je prvi gol na meču postigao Stilijan Petrov.

Navijači su već u 19. minutu pokazali koliko cene bugarskog internacionalca (19 je broj koji je nosio na dresu). Kada je na semaforu otkucao 19. minut, ceo stadion je ustao i pozdravio svog heroja.

„Rekao sam da neću plakati, ali nisam mogao da izdržim. To je bila apsolutna privilegija. Samo sam srećan što mogu da vidim svoju porodicu svaki dan“, rekao je posle meča

.

Prilazeći centru, pokušao je da dlanovima zadrži suze, ali nije uspeo. I navijači Aston Vile za koju je igrao, imaju tradiciju da u 19. minutu tapšu 60 sekundi, u znak ljubavi prema Petrovu.

„To je stvarno sjajno. I tada sam umalo zaplakao, ali sam nekako uspeo da se suzdržim. Bio sam na mračnom mestu pre godinu, godinu i po dana. Oni su uvek bili divni prema meni, bilo je sjajno. Danas sam ovde sa svim ovim prijateljima i Seltik porodicom, to je neverovatno“, nije uspevao Petrov da sakrije emocije.

Po završetku ovacija, svi igrači su mu prišlii još jednom pokazali svoju veličinu.

Aktuelni menadžer Aston Vile Pol Lambert, igrao je zajedno sa Nilom Lenonom koji je zamenjem posle 35 minuta. Menadžer Seltika bio je oduševljen posle meča:

„Odziv je fantastičan, posebno od nekih igrača. Sten je to zaslužio“, rekao je Lenon, dok je sličan komentar imao i Lambert.

„Ovo je ono što očekujete od navijača Seltika. Proveo sam osam sjajnih godina ovde, a neke od ovih momaka godinama nisam video. Čini se kao da smo juče poslednji put bili zajedno. Kroz šta je sve Sten prošao i izborio se je neverovatno. Ni sa čim se takva borba ne može porediti.“



Tim Stilijanovih 11 pobedio je sa 5:3, a igrao je i veliki prijatelj Petrova Džon Teri. Kapiten Čelsija je čak pogodio stativu, kada je pokušao da lobuje golmana sa svoje polovine.

„Naše prijateljstvo je raslo tokom godina. Oboje smo bili kapiteni i postali veliki prijatelji, zato smo ostali u kontaktu“, izjavio je Teri.

Martin O'Nil, koji je imao veliki uticaj na karijeru Stilijana Petrova, vodio je ekipu Seltikovih 11.

„Imao je veoma težak period u poslednjih nekoliko godina. Borio se i uspeo da pobedi, to je sjajna vest. Mislim da je oduševljen odzivom“, naglasio je O'Nil.

Međutim, nije sve bilo baš prijateljski, a nastradao je upravo najslabiji – Luis Tomlinson. Prilikom jednog duela, na Tomlinsona je naleteo napadač Aston Vile Agbonlahor i snažno ga udario. Pevač grube 'One direction' našao se u agoniji, u jednom trenutku nije znao gde, čak je i povraćao, ali se sve završilo u najboljem redu. Agbonlahor je bio svestan da je preoštro startovao.



„To je jedna od onih stvari o kojoj ne razmišljate. Izvinio sam se Luisu kada smo se svi sastali posle duela. Znam da je uživao igrajući ga i stvarno je fantastično što je odvojio vreme da bude ovde sa nama, kao i svi ostali koji su učestvovali“, rekao je napadač Vile.

Mnogo suznih očiju viđeno je u Glazgovu, a kulminacija je stigla pet minuta pre kraja meča, kada je Petrov po poslednji put izašao iz igre. Kada se sada već bivši fudbaler obratio navijačima, a preko 60 hiljada ljudi je skandiralo „You'll never walk alone“.

„Učinili ste ovaj dan posebnim za mene, moju porodicu i sve ove igrače. Hvala vam puno“, rekao je petrov posle meča, a onda su njegovi sinovi otrčali ocu u zagrljaj. Potom je zagrlio i suprugu Paulinu i briznuo u plač.

Bilo je to neverovatnih, možda i 10 najemotivnijih minuta na terenu Seltika. Niko nije otišao, niko nije hteo da ode sa stadiona.



Legende #19 (Stilijanovih 11): Bred Fridel, Radostin Kišišev, Fredi Buma, Marijan Hristov, Ričard Dan, Kris Kamara, Niki Birn, Rober Pires, Dimitar Berbatov, Džejmi Redknab, Gabrijel Agbonlahor, Hristo Jovov, Pol Lambert, Patrik Berger, Martin Petrov, Geret Beri, Stilijan Petrov, Džon Bišop, Habib Beje, Karlos Kueljar, Džon Teri, Šaj Given. Trener: Keni Dalgliš.

Seltikovih 11: Tom Bojd, Momo Sila, Toš MekKinli, Džeki MekNamara, Jos Valgeren, Bobo Balde, Henrik Larson, Morten Vighorst, Kris Saton, Pjer van Hojdonk, Žorž Kadet, Tomi Džonson, Brajan MekKler, Bobi Peta, Martin Kopmston, Didije Agate, Nil Lenon, Rab Daglas, Stivi Grejem, Voren Braun, Lubo Moravčik, Johan Mjalbi. Trener: Martin O'Nil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu