Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 08.09.2011.

08:33

Den Tana: "EKA štiti klubove"

U utorak 6. septembra u Ženevi je održan sastanak evropske klupske asocijacije, EKA, na kome je prisustvovao i predstavnik FK Crvena zvezda Den Tana.

Izvor: ČŽ

Autor: ČŽ

Default images

EKA je telo kojim predsedava Karl Hajnc Rumenige i čija je osnovna funkcija i pravac delovanja, zaštita interesa klubova. Sedište ove oragnizacije, koja broji 201 klub, od kojih su 103 punopravni članovi, odnosno imaju pravo glasa prilikom odlučivanja o bitnim odlukama, nalazi se u Nionu, gde je takođe sedište i evropske kuće fudbala.

"Evropska klupska asocijacija je organizacija sa čijim se osnivanjem složio Mišel Platini i postoji tri godine. Bavi se poboljšanjem statusa klubova i unapređenjem njihove saradnje sa UEFA i FIFA", rekao je Den Tana i naveo zaključke koji su juče doneseni na sastanku u Ženevi i biće prosleđenji izvršnom komitetu UEFA na usvajanje.

"Tražimo da za vreme dok igrač nastupa za nacionalni tim, sve troškove njegove plate i ugovora isplaćuje evropska kuća fudbala preko fudbalskih saveza zemlje pod čijom zastavom igrač igra. Zatim da se igrači osiguraju za slučaj povrede, odnosno da naknadu štete snosi UEFA. Model po kome bi se određivao iznos odštete još nije konačno utvrđen, ali očekujemo da će uskoro biti usaglašen. Dalje, da se poveća u procentima zarada koju bi klubovi dobijali od svih takmičenja pod patronatom UEFA i FIFA, u zavisnosti od broja igrača koje daju za reprezentacije", rekao je bivši predsednik Crvene zvezde.

"EKA insistira da klubovi budu temelj svega, da učestvuju u svim bitnim odlukama, kao što je izrada kalendara takmičenja, zatim da imaju pravo veta na sve novine koje predlože organizacije na čijem su čelu Sep Blater i Mišel Platini. Ne mogu se menjati, recimo pravila igre bez saglasnosti klubova. Insistiraćemo na demokratiji, transparentnosti u radu UEFA i FIFA, na poštovanju klupskih interesa".

Sledeći sastanak evropske klupske asocijacije biće održan u Barseloni, u novembru kada će teme skupa biti odnos klubova sa navijačima i bezbednost na stadionu.

"EKA će se truditi za što veću moć u odlučivanju i na uticaj kod predstavnika UEFA i FIFA. Usaglasili smo se da će ubuduće sve međusobne probleme članovi klupske asocijacije, čiji je član i Crvena zvezda, biti rešavani unutar ove naše organizacije, a ne kao što je to ranije bio slučaj u evropskoj i svetskoj kući fudbala. Pozivam sve klubove iz Srbije da apliciraju za prijem u EKA jer ćemo tako podići kredibilitet srpskog fudbala, a samim tim i svoj uticaj", kaže predstavnik Crvene zvezde i dodaje da će ubuduće biti smanjen broj reprezentativnih prijateljskih utakmica zbog preopterećenosti igrača velikim brojem mečeva, odnosno da od sledeće godine u avgustu neće biti nikakvih susreta nacionalnih timova, kako klubovi, koji u to vreme igraju kvalifikacije za Evro kupove, a takvih je mnogo, ne bi trpeli usled izostanka velikog broja svojih igrača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu