Nova vest
Košarka

Četvrtak, 31.08.2017.

18:52

Gurović za B92: Uigrani smo, mogu i Hrvati do medalje

Milan Gurović je član generacije koja se pre 16 godina okitila zlatom na Evrobasketu u Istanbulu. Sada pod imenom Srbija, košarkaši se vraćaju na Bosfor.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Gurović za B92: Uigrani smo, mogu i Hrvati do medalje
StarSport

Gurović pred početak EP smatra da je Srbija značajno oslabljena povredama, ali da i to ne mora nužno biti hendikep jer se igrači koji su pozvani dobro poznaju.

"Mislim da je uigrana ekipa, svih 12 igrača su prošli pripremni period, par kontrolnih mečeva i definitivno su na pravom putu"

Lider tog tima će svakako biti jedan od glavnih igrača Fenerbahčea u prethodnoj sezoni, a sada novi ruki Sakramento Kingsa, Bogdan Bogdanović. On će morati da preuzme veliku odgovornost u napadu, ali ima još onih na koje se može osloniti.

"Ovako kako sada stvari stoje sigurno je to Bogdan Bogdanović u odsustvu Miloša Teodosića, mislim da će on preuzeti sav teret na sebe, Stefan Jović, ne treba previše trošiti reči o njemu, imamo Marka Gudurića. Vidimo nova lica, Vladimira Lučića i Milosavljevića koji mogu da budu jedan od aduta selektora, a na visokim pozicijama svakako Boban Marjanović, Kuzmić, Mačvan su iskusni i mogu da doprinesu dosta toga i siguran sam da ćemo imati prednost u reketu", rekao je Gurović.

Jedna od prednosti Srbije mogla bi da bude i što je u timu nekoliko igrača Crvene zvezde koji su već igrali jedni sa drugima. Tu su Lazić, Jović, Marjanović, Gudurić...

"Igrači se međusobno dobro poznaju, konkretno par igrača Crvene zvezde, njih pet, šest je sigurno u ekipi kao što vidim i poznaju se godinama unazad što može da bude jedna od naših prednosti", kaže Gurović, koji smatra da je ovoliko otkaza posledica premora u skoro pa NBA sezonama u pogledu broja utakmica.

"Pa sigurno, neko moje lično mišljenje je da igrači plaćaju danak premoru. Većina naših igrača je igrala Evroligu ove godine, sistem takmičenja je promenjen, igralo se na svaka dva dana plus domaća prvenstva i pripremne utakmice na početku. Sve kada se sagleda to je preko 70, 80 utakmica u toku sezone i nepodnošljivo je za organizam. Mislim da su igrači premoreni. Videli smo da je i Serhio Ljulj jedan od najboljih igrača Španije pokidao prednje ukrštene ligamente i da je dosta takvih slučajeva. Šta je tu je".

Kada je reč o grupi iz koje startuje Srbija, Tursku i Letoniju Gurović ističe kao vrlo ozbiljne ekipe, dok Belgiju ne potcenjuje. U njoj je još i Rusija u kojoj su igraju raspoloženi Šved i Mozgov.

"Turska je na svom parketu uvek važila za favorita. Pored njih, naša grupa Belgija koju ja ne bih potcenjivao. Na papiru nisu košarkaška velesila, ali mislim da oni pretenduju i potajno se nadaju u prolaz dalje. Velika Britanija mi je potpuna nepoznanica. Letonija je pored nas jedan od favorita za prolazak dalje, na čelu sa Porzingisom, Strelnijeksom i braćom Bertans, njih isto ne bih potcenjivao", kaže Gurović.

Španci su po njegovom mišljenju glavni favoriti, tu su još i Litvanci, Francuzi, iako svaka od ekipa ima svojih problema.

"Pored nas i možda Hrvata tu treba tražiti pobednika". Za Hrvate napominje da bi mogli konačno da prekinu prokletstvo koje datira iz 1995. godine i da osvoje medalju.

"Sigurno je da je Bojan Bogdanović kod njih prva violina, da je to najbolji igrač, jako dominantan. Fali im Žižić i još dva, tri vrhunska igrača ali i dalje oni važe, potajno se nadaju i mislim da imaju kvalitet da dođu do medalje", zaključuje Gurović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve