Nova vest
Fudbal

Subota, 25.06.2016.

17:58

Vels nastavio da piše istoriju u Francuskoj

Fudbaleri Velsa nastavili su da ispisuju istoriju plasmanom u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Vels nastavio da piše istoriju u Francuskoj
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Velšani, koji su debitanti na prvenstvima ’Starog kontinenta’, savladali su u osmini finala Severnu Irsku sa 1:0 i tako produžili evropski san.

Generacija koju vodi Kris Kolman izjednačila je rezultat one iz sredine prošlog veka koju je na Svetskom prvenstvu 1958. u Švedskoj moćni Brazil zaustavio u borbi za polufinale.

Strelac jedinog gola, ujedno i tragičar meča, bio je Garet Mekoli koji je u 75. minutu zatresao sopstvenu mrežu. Čovek koji je Severne Irce doveo do osmine finala golom protiv Ukrajine, želeo je da pre Robson-Kanua stigne do lopte koju je sa levog boka uputio njegov imenjak Bejl, ali je ona završila iza leđa golmana Mekgaverna.

Utakmica na ’Parku prinčeva’ u Parizu nije obilovala kvalitetnim potezima i uzbuđenjima – Velšani su bili bolji, Aronu Ramziju opravdano je poništen pogodak zbog ofsajda u prvom poluvremenu, a uspavanku je rešio već opisani detalj.

’Zmajevi’ se okreću borbi za polufinale u kojoj ih čeka pobednik meča Mađarska – Belgija, koji je na programu u nedelju od 21 čas.

U prvom susretu dana Poljska je savladala Švajcarsku posle boljeg izvođenja jedanesteraca, u duelu koji je obeležio i Džerdan Šaćiri, najlepšim pogotkom u dosadašnjem toku prvenstva.

Dan zatvara derbi između Hrvatske i Portugala na terenu Lansa – ’Bolar Delelisu’, a bolji iz te utakmice igraće u četvrtfinalu sa Poljacima.

Uvodnih desetak minuta na ’Parku prinčeva’ nije donelo ništa, osim oštrog starta Vilijamsa nad Vordom, ali bez sankcije sudije Martina Etkinsona. Severni Irci bili su nešto angažovaniji na startu i u 10. minutu stigli do prve prilike.

Ispred kaznenog prostora protivnika kombinovali su igrači u belim dresovima, Laferti je odložio na levu stranu do Stjuarta Dalasa koji sa nekih 12-13 metara šutira u bliži ugao, ali je Vejn Henesi izbio u korner.

Nije bilo potrebno mnogo Velšanima da uzvrate – sa desnog boka oštro je centrirao Bejl, Ramzi bio u dobroj situaciji, ali nije zahvatio loptu na pravi način i ona je završila u rukama Mekgoverna. Ipak, u 18. minutu vezisti Arsenala opravdano je poništen pogodak.

Sa levog krila stigao je jedan visoki centaršut u srce kaznenog prostora, Sem Voks je bio najviši u skoku i spustio je na peterac, a Ramzi je iz nedozvoljene pozicije smestio u mrežu.

Usledio je period od više od 20 minuta u kojem nije bilo nikakvih uzbuđenja – igrači Majkla O’Nila pokušavali su centaršutevima sa bokova, dok su Velšani pretili posle individualnih akcija Bejla. Ipak, šansi nije bilo i na pauzu se otišlo najnepopularnijim rezultatom.

Nastavak je počeo u istom ritmu, ’rovovska’ borba na sredini terena je nastavljena, a pretnje su stizale najčešće udarcima sa distance. U 53. minutu Voks je imao prvu dobru priliku jer je na centaršut Ramzija bio neometan u kaznenom prostoru, ali je slabo šutirao.

Nekoliko napada kasnije Bejl je dočekao priliku kakvu je želeo – iznudio je slobodan udarac na nekih 25 metara i svi su već očekivali novu bravuru. Usledio je dobar udarac preko živog zida, ali je Mekgavern paradom sprečio pogodak.

Uspavanka je trajala sve do 75. minuta, uprkos naporima Bejla i Ramzija da urade nešto na protivničkoj polovini. Konačno, uspeli su posle jednog napada koji nije obećavao. Vezista Arsenala držao je loptu na nekih 20 metara od gola i lepo primetio da se odbrana Severne Irske suviše skupila.

Dodao je do zvezde Real Madrida na levom boku, a ovaj iz prve oštro centrirao u peterac gde je Garet Mekouli u nameri da pre Robson-Kanua stigne do lopte, zatresao sopstvenu mrežu – 1:0.

Do kraja susreta Velšani su se branili, ali rival nije uspevao da probije bedem, pa su se odbranili za istorijski trijumf i plasman u četvrtfinale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu