Nova vest
Fudbal

Nedelja, 10.06.2012.

17:35

Tores promašio pobedu za Španiju

Aktuelni šampion Evrope Španija odbranu titule počela je remijem protiv Italije 1:1 (0:0), u derbiju grupe C u Gdanjsku.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Španci i Italijani su odigrali meč visokog tempa, sat vremena nije bilo uzbuđenja, a onda je sve rešeno sa dva gola u tri minuta, koja su finiš meča učinila značajno interesantnijim.

Di Natale je doneo prednost Italiji u 61. minutu, da bi brzo izjednačio Fabregas. Do kraja meča "furija" je bila bliža pobedi, ali je Tores upropasio dva zicera. Od 20.45 u ovoj grupi igraju Irska i Hrvatska.

Grupa C, 1. kolo:
Španija Italija 1:1
Fabregas 64 - Di Natele 61

Španija (4-3-3): Kasiljas – Alba, Ramos, Pike, Arbeloa – Alonso, Buskets, Ćavi – Inijesta, Fabregas (Tores 74'), Silva (Navas 65')

Italija (3-5-2): Bufon – Bonuči, De Rosi, Kjelini – Mađio, Mota (Noćerino 89'), Pirlo, Markizio, Đakerini – Kasano (Đovinko 64'), Baloteli (Di Natale 56')

Španci su očekivano kontrolisali loptu u prvih 15ak minuta meča, i uglavnom preko Silve pokušavali da ugroze Bufona, ali nije bilo pravog šuta ka golu Italije.

Sa druge strane, "azuri" su se mučili da dođu do lopte i da je pre svega zadrže u posedu, a osim jednog pokušaja dugim pasom i slobodnog udarca Pirla nije bilo pretnji po gol Kasiljasa.

Italijani su igrali strpljivo, postepeno preuzimali kontrolu na sredini terena, da bi u 23. minutu prvi put opasno zapretili. Kasano je ušao u kazneni prostor po desnoj strani, gađao je drugu stativu, ali je lopta prošla pored okvira gola.

U nastavku meča ponovo je "furija" gospodarila sredinom terena, odigrali su Španci nekoliko puta dobro ispred kaznenog prostora, ali je Del Boskeu falio klasičan napadač na terenu.

Dominirali su Španci u finišu poluvremena, Inijesta, Fabregas i Silva su sjajno kombinovali ispred šesnaesterca, nekoliko puta izigrali odbranu Italije, ali nije bilo prave završnice.

U jeku naleta šampiona usledila je polukontra Italijana, Kasano je prošao po levoj strani i ubacio loptu u kazneni prostor gde je sjajno skočio Tijago Mota, ali je njegov dobar šut zaustavio oprezni Kasiljas.

Španci su krenuli furiozno na startu drugog poluvremena, i u samo dva minuta opasno ugrozili gol Bufona. Prvo je Fabregas namučio golmana Italijana sa 20ak metara, a potom se Inijesta stuštio u kazneni prostor i iskosa sa leve strane gađao drugi ugao, ali je dobio samo korner.

Međutim, ponovo su Italijani imali bolju šansu. U 52. minutu Ramos se igrao i izgubio loptu, Baloteli je sjajnim pritiskom stigao do nje i krenuo sam na Kasiljasa, ali je problematični napadač suviše ležerno ušao u sve, pa ga je uporni Ramos stigao na nekoliko metara ispred gola i sprečio ga da šutira.

Sjajna šansa, nejasna reakcija odsutnog Balotelija, pa je Prandeli odmah reagovao i umesto njega u 57. minutu u igru uveo iskusnog Antonija Di Natalea.

Kako se zaista igra fudbal Di Natale je odmah pokazao mlađem saigraču. Samo pet minuta od ulaska u igru fantastično ga je proigrao Andrea Pirlo, on je pobegao odbrani i rutinski plasirao loptu pored nemoćnog Kasiljasa za 1:0.

Španci su odmah krenuli napred, Inijesta je testirao sigurnog Bufona sa 20ak metara, da bi samo tri minuta posle primljenog gola izjednačili.

Konačno je proradila igra kratkih pasova, kombinovali su Inijesta i Silva ispred kaznenog, da bi ovaj drugi sjajno pronašao put lopti kroz poslednju liniju rivala, a sve je to ispratio Fabregas koji je bez problema ubacio loptu u mrežu za 1:1.

Oba selektora su odmah menjala u napadu, Del Boske je umesto asistenta Silve uveo Hesusa Navasa, dok je nevidljivog Kasana Prandeli zamenio Sebastijanom Đovinkom.

Izjednačenje je unelo živost u igru Španije koja je narednih pet minuta imala loptu u nogama, ali Italjani nisu u potpunosti posrnuli pa su bez problema sačuvali gol. Nije prošlo mnogo vremena, a Del Boske je ponovo menjao, te konačno ubacio centarfora, Fernanda Toresa.

Napadač Čelsija se odmah našao u stopostotnoj šansi. Navas je sjajno izbacio saigrača samog ispred Bufona koji je fenomenalno reagovao i pročitao gde će krenuti rival, te spasao siguran gol.

Nakon što su nekoliko puta pokušali dugim loptama, Italijani su u finišu konačno probali i kratkim pasovima, da bi posle sjajne kombinacije sa Motom, Markizio bio u dobroj poziciji, ali je Kasiljas odbranio.

Razigrali su se uskoro i Italijani, rezervisti su razmrdali napad, a posle sjajnog pasa Đovinka preko odbrane, Di Natale je ponovo bio u odličnoj šansi, ali njegov šut iz prve nije bio precizan.

Nekoliko minuta kasnije Španija je dobila slobodan udarac sa 25 metara, ali je šut Ćavija završio u živom zidu. Pet minuta pre kraja Tores je upropastio još jedan zicer za preokrez.

Iznenada je bio skoro sam na 16 metara, Bufon je krenuo sa gola, Španac nije video (ili hteo da vidi) samog saigrača desno, pokušao je lob, ali je loptu poslao preko gola.

Da je kojim slučajem bio malo manje sebičan i proigrao Navasa, Španija bi skoro sigurno stigal do preokreta. Oba tima su u finišu rizikovala kako bi stigla do pobede, Španci su bili nešto opasniji, ali su ipak podelili bodove.

U drugom kolu Španija igra protiv Republike Irske, a Italiji će rival biti Hrvatska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu