Nova vest
Fudbal

Utorak, 24.06.2008.

13:56

Nemačka - Turska (20.45)

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Reprezentacije Nemačke i Turske sastaju se u sredu (20.45) u Bazelu u prvoj polufinalnoj utakmici Evropskog prvenstva. Nemci ulaze u predstojeći duel kao izraziti favoriti posle impresivne pobede nad Portugalom u četvrtfinalu, dok će, na drugoj strani, Turci u polufinalu biti znatno oslabljeni, s obzirom da selektor Fatih Terim neće moći da računa na čak devetoricu standardnih prvotimaca.

Selektor Nemačke Joakim Lev moći će da računa na sve igrače, ali je, ipak, upozorio na oprez.

"Svi timovi u polufinalu jednostavno moraju da imaju određeni nivo, a iz ličnog iskustva znam kakvi su Turci, kako padaju u euforiju, posebno kada im stvari idu na ruku. Imaju nacionalni ponos, vrlo visok moral i igraju do samog kraja, do poslednjeg minuta. Biće nam vrlo teško", rekao je Lev.

Turska je plasmanom u polufinale već ostvarila fenomenalan rezultat, a turnir u Austriji i Švajcarskoj ostaće upamćen, između ostalog, i po njihovim dramatičnim pobedama nad Švajcarskom, Češkom i Hrvatskom.

"Oni nikad ne odustaju. Uvek veruju u povratak. Imaju neverovatnu psihu", ocenio je Lev i dodao da će njegovoj ekipi Turska verovatno biti teži protivnik nego Portugal.

"Portugalce je lakše prozreti. Turci su kreativniji i ne drže se mnogo svojih pozicija", rekao je Lev, koji će pokušati da Nemačku dovede do četvrte titule šampiona Evrope.

Lev je, takođe, ocenio da će Turci uspeti na nadomeste brojne probleme u sastavu.

"Turska ima 20 vrlo dobrih igrača i svi oni će biti izuzetno motivisani", kazao je selektor Nemačke, ali nije želeo da saopšti da li će njegov tim igrati u uobičajenoj formaciji 4-4-2 ili u sistemu 4-5-1, koji je dobro funkcionisao u četvrtfinalu.

Terim, ipak, ima mnogo većih problema i moraće itekako da se potrudi da nadomesti odsustvo najboljih igrača: suspednovanih Arda Turana i Tunčaja Šanlija, povređenog Nihata Kavečija i kapitena Emrea Belozoglua.

Dobra vest je povratak Memeta Aurelija, a Terim se uzda i u "insajderske" informacije o Nemcima koje će dobiti od Hamita Altintopa, člana minhenskog Bajerna.

"Hamit nam svakog dana daje korisne informacije, neke su zaista zanimljive...Za njega, ali i za sve nas, duel sa Nemcima biće poseban", kazao je turski napadač Semih Šenturk.

Povreda Nihata verovatno će Šenturku, strelcu izjednačujućeg gola u duelu sa Hrvatskom, doneti mesto u startnoj postavi.

"Nije bitno ko postiže golove. Bitno je da stvaramo šanse i da ih koristimo. Odlučni smo da i protiv Nemačke to učinimo na pravi način i verujem da će oni biti vrlo oprezni. Vrlo smo ponosno na dosadašnji uspeh, ali definitivno želimo da načinimo i korak dalje", rekao je Šenturk.

Odbrambeni fudbaler Turske Gokan Zan istakao je da će se njegova ekipa uzdati u isti onaj "hrabri fudbal", koji ih je i doveo do polufinala.

"Naravno da je Nemačka favorit, pošto oni na svakom turniru igraju sve bolje i bolje. Naš prvobitni cilj bio je da dođemo do četvrtfinala, ali sada kada smo ovde i polufinale je nedovoljno. Želimo više", naveo je Zan.

Meč Nemačka - Turska igra se na stadionu "Sent Jakob Park" u Bazelu, do 20.45.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu