Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 02.06.2008.

03:22

Apsolutni vladari kraja milenijuma – Francuzi

Prvi put u istoriji evropskih šampionata dve države ugostile su najbolje, a Francuzi su postali prva selekcija koja je kao prvak sveta osvojila i kontinent.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prvenstvo je igrano u Belgiji i Holandiji a u favorite su, pre početka ubrajani, pored svetskih prvaka, i Holandija, Italija, Portugalija, kao i Nemci i u to vreme odlični Česi. Među selekcijama koje su izborile plasman na završni turnir bila je i reprezentacija Jugoslavije, pobednik kvalifikacione grupe 8, kao i dva debitanta, timovi Slovenije i Norveške.

U grupi 'A' našla su se tri pretendenta na dobar plasman i selekcija Rumunije, ne tkao jaka 'na papiru' kao na prethodnom šampionatu.

Englezi, posle propuštene prilike na 'svom' šampionatu stigli su sa Skolsom, Bekamom, Širerom, Ovenom, Nevilom, Kempbelom... a vodio ih je Kevin Kigen. Prvaci Evrope, Nemci, na klupi su imali Ribeka, a na terenu iskusnu ekipu sa Kanom, Mateusom, Heslerom, Birofom, uz Cigea, Novotnog, Babela.

Portugalci su još jednom 'ponovili' ekipu iz 1996. godine, uz Konseiesaa, Abela Ksavijera, Nunja Gomeša, a rumunski tim predvodili su već veterani Popesku, Petresku, Stelea i Hadži i nove nade Kivu, Ilie, Kontra...

Već u prvom kolu velikani su imali puno problema, Nemci su osovjili bod posle vođstva Rumuna, a Englezi protiv Portugalaca poveli sa 2:0 posle četvrtine utakmice i izgubili sa 3:2.

Portugalci su savladali i Rumune, Englezi uspeli da se vrate i praktično otpišu Nemce, a treće kolo donelo je radost ekipama sa manjim rejtingom. Konseoisao je postigao tri gola i dotukao selekciju Nemačke koja je šampionat završila bez ijdne pobede a Englezi pokazali koliko su nespremni.

I protiv Rumuna su vodili, još jednom su izgubili sa 3:2.

U grupi 'B' našli su se Italijani, Belgijanci, Šveđani i Turci. Zof je doveo jak tim, sa Kanavarom, Nestom, Maldinijem, Albertinijem, Del Pjerom, Totijem, Inzagijem, zvezde domaće selekcije bili su Vilmots, Gor, Deflandre, Mpenza, a turski tim više nije bio skup anonimnih. Denizli je doveo samo dvojicu internacionalaca ali su devetorica igrača Galatasaraja stigli na šampionat kao poslednji osvajači Kupa UEFA.

Posebnu pažnju izazivali su Šveđani, i zbog vrednosti tima, Larson i Mjelbi igrali su za Seltik, Ljungberg za Arsenal, Anderson za Bajern, Bjerklund za Valensiju, još trojica igrača u Seriji A, i zbog činjenice da su u kvalifikacijama 'pregazili' Engleze, Poljake i Bugare, ne izgubivši nijednu utakmicu i primivši jedan gol.

Ali, kvalifikacije i Prvenstvo Evrope nisu ista priča, Belgijanci su pobedili Šveđane u prvom kolu, a Italijani, očekivano, tim Turske. U drugom kolu Švedska i Turska igraju bez pogodaka, a Italijani 'upisuju' drugu pobedu za siguran plasman u četvrtfinale.

Selekciji Belgije, bio je potreban bo du trećem kolu ali je Hakan Šukur pogodio dva puta i jedan od domaćina završio je nastup na šampionatu. Italijani su pobedili Šveđane i, potpuno netipično za njih, u prvoj fazi takmičenja osvojili sve bodove.

Grupa 'C' okupila je debitante, selekcije Norveške i Slovenije, Španiju i tim Jugoslavije, ne prvi put pod tim imenom ali prvi (i jedini) put kao predstavnika SR Jugoslavije.

Počelo je iznenađenjem, Norveška, sa devetoricom igrača iz Premijer lige, dvojicom iz španske Primere, golom Iversena pobedili su Špance, sa Molinom, Jerom, Valeronom, Gvardiolom, Elgerom, Raulom, a Slovenci, koji su u baražu bili bolji od Ukrajinaca, su protiv tima Jugoslavije poveli sa 3:0. Katanec je na šampionat doveo tim boraca sa samo jednim pravim asom, Zahovičem, ali su Zahovič dva puta i Pavlin do 52. minuta savladali Ivicu Kralja. Usledio je veliki povratak Boškovljevih izabranika, Milošević, dva puta i Drulović pogodili su za konačnih 3:3 i pored toga što je na –3 naš tim imao i igrača manje. Isključen je Mihajlović.

Španci su u drugom kolu uspeli da savladaju Slovence, a 'plavi' su bitku sa Norvežanima dobili golom Miloševića a i drugi meč završili sa desetoricom na terenu, isključen je Kežman.

Pred kolo odluke računica je bila jasna, Jugoslaviji je za plasman u četvrtfinale bio dovoljan bod u duelu sa Špancima. I pored tri vođstva, Milošević 1:0, govedarica 2.1, Komljenović 3:2 utakmica je izgubljena ali je remi bez golova Norvežana i Slovenaca bio dovoljan za plasman među boljih osam.

I nova tradicija je nastavljena, 'pocrveneo' je Jokanović.

U grupi 'D' nije bilo puno vatre, i pored toga što su tri jake selekcije, uz Dansku, konkurisale za dva mesta u nokaut fazi, sve je bilo jasno posle dva kola.

Holanđani su, u samom finišu, golom de Bura, pobedili Čehe, a svetski prvaci Francuzi bili ubedljivi protiv Danaca. Tiram, Blan, Desai, Dešan, Peti, Đorkaef, Zidan... delovali su kao tim koji je nemoguće zaustaviti. Danci su imali nekolicinu asova, Helvega, Gronkjera, Tomasona, Sanda, ali ne i igru pa su posle dva kola bili na nuli.

Izgubili su i od Holanđana, ponovo ubedljivo, a van der Sar, de Bur, van Bronhorst, Koku, Davids, Bergkamp, Overmars, Klajvert pokazali su puno razloga za veliki optimizam domaćih navijača. Francuzi su pobedili Čehe, pa su mečevi poslednjeg kola igrani za prestiž.

Bez bodova i izgleda da nešto na šampionatu urade, Česi su odgirali najpristojniji meč protiv Danaca, Poborski, Nedved, Šmicer i Koler pokazali su da nisu zaboravili da igraju fudbal ali od novog plasmana u završnicu – ništa.

Holanđani i Francuzi odigrali su sjajan meč, a domaćini obezbedili prvo mesto u grupi pobedom posle dva vođstva 'trikolora',

U prva dva četvrtfinala pobedili su favoriti, rutinski sa po 2:0, Nunjo Gomeš poslao je kući Turke, a Toti i Inzagi Rumune.

Za nas najvažniji meč četvrtfinala igran je 25. juna, u Roterdamu ali je završen tužno, ubedljivim porazom. Obe 'tradicije' su prekinute, ekipa koju je vodio Boškov završila je meč sa jedanaestoricom ali neizvesnosti nije bilo. Posle dva gola u prvom poluvremenu, već u 54. minutu bilo je 4:0, a razočaranje zbog primljenih šest komada nije umanjila ni činjenica da je Savo Milošević, jedinim golom za 'plave' na tom meču, postao najbolji strelac šampionata.

Poslednji učesnik polufinala bila je selekcija Francuske, posle pobede nad Špancima, 2:1.

Prvo pulufinale bilo je dramatično, drugo dramatičnije. Nunjo Gomeš je doneo prednost Portugalcima ali je Anri izjednačio i odveo Francuze i Portugalce u produžetke.

Do 117. minuta bilo je 1:1, a onda je lopta pogodila Abela Ksavijera u ruku ispred gola njegove ekipe. Posle intervencije pomoćnog sudije i kratke rasprave na terenu Zidan je 'sa kreča' uveo Francuze u finale.

Italijanima i Holanđanima nije bilo dovoljno ni 120 minuta da postignu gol. Došlo se do jedanaesteraca, a domaćini šampionata su završili kao i četiri godine kasnije. Od četiri udarca ka golu Tolda samo je Klajvertov završio u golu, a nesreća Holanđana tog dana bila je nezaborana. U toku prvih 90 minuta jedanaesterce nisu iskoristili de Bur i Klajvert.

Frančesko Toldo najavio je da bi mogao da bude najbolji pojedinac prvenstva, a u finalu je smatran jednim od najvećih aduta Italijana.

Prvo poluvreme poslednje utakmice na šampionatu, u Roterdamu, završeno je bez pogodaka. Oprezni Italijani poveli su iz jednog od retkih napada, strelac je bio Delvekijo, a kada se činilo da je sve gotovo, Viltor je uspeo da postigne gol za produžetke.

Igralo se još 13 minuta, do akcije Piresa i sjajnog voleja Davida Trezegea.



Igralo se na po četiri stadiona u Holandiji i Belgiji, 'Amsterdam Areni', 'Tiganju' u Roterdamu, Filips stadionu u Ajndhovenu i novom 'Helredomu' u Arnemu, stadionu 'Kralj boduen' u Briselu, 'Moris Difrasnu' u Liježu, 'Jan Brejdelu' u Brižu i stadionu Šarlroa,

Mečeve Evropskog prvenstva posmatralo je nešto više od 1,1 milion ljudi.

Svi rezultati, strelci i sastavi ekipa na Prvenstvu Evrope 2000. godine

Jugoslavija na EP

Reprezentacija Jugoslavije uspela ja da se kvalifikuje posle velike borbe u grupi i nezaboravne utakmice u Zagrebu. Selekcije Makedonije i Malte pobeđene su po dva puta, Irci u Beogradu, uz poraz u Dablinu, a sa Hrvatima je oba puta bilo nerešeno.

Trećeplasirani tim sa prethodnog prvenstva sveta u Beogradu je gostovao u avgustu, mirna utakmica završena je bez pogodaka, a revanš, 9. oktobra, bio je veoma buran.

Dva neverovatna gola Mijatovića i Stankovića, posle slobodnih udaraca Mihajlovića, 'izbrisala' su rani gol Bokšića, a temperatura je dostigla vrhunac krajem prvog poluvremena. Mirković je isključen zbog nesportskog poteza, u drugom minutu nastavka Stanić je izjednačio, a poslednjih 45 minuta velike borbe na 'Maksimiru' završeno je bez pogodaka. Dovoljno za tugu domaćih navijača i slavlje gostujućih igrača.



Selektor Vujadin Boškov je na prvenstvo odveo trojicu golmana, Ivicu Kralja (broj 22, PSV Ajndhoven, Holandija), Milrada Koraća (1, Obilić) i Željka Cicovića (12, Las Palmas, Španija), i devetnaestoricu igrača.

Na njegovom spisku bili su Ivan Dudić (2, Crvena zvezda), Goran Đorović (3, Selta, Španija), Slaviša Jokanović (4, Deportivo La Korunja, Španija), Miroslav Đukić (5, Valensija, Španija), Dejan Stanković (6, Lacio, Italija), Vladimir Jugović (7, Inter, Italija); predrag Mijatović (8, Fiorentina, Italija), Savo Milošević (9, Saragosa, Španija), Dragan Stojković (10, Nagoja, Japan), Siniša Mihajlović (11, Lacio, Italija), Slobodan Komljenović (13, Kajzerslautern, Nemačka) Niša Saveljić (14, Bordo, Francuska), Goran Bunjevčević (15, Crvena zvezda), Dejan Govedarica (16, RKC Valvajk, Holandija), Ljubinko Drulović (17, Porto, Portugalija), Darko Kovačević (18, Juventus, Italija), Jovan Stanković (19, Majorka, Španija), Mateja Kežman (20, Partizan) i Albert Nađ (21, Ovijedo, Španija).

Nastup u Holandiji bio je poslednji na nekom velikom takmičenju za selekciju pod imenom Jugoslavija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve