Nova vest
Auto-moto

Petak, 11.11.2011.

18:20

Lebu osma titula svetskog šampiona

Vozač Sitroena Sebastijan Leb osvojio je osmu uzastopnu titulu svetskog šampiona već posle drugog dana Relija Velike Britanije.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Leb posle prvog dana vodi u plasmanu relija smeštenog u Velsu, ali je do titule došao već u petak zahvaljujući problemima koji su zadesili Miku Hirvonena u Fordu.

Upravo Hirvonen se smenjivao sa Lebom u vođstvu u ranoj fazi relija koji je smešten u Velsu, ali je tokom sedmog specijala izleteo sa puta i grana sa jednog drveta mu je probila hladnjak.

Vozač Forda je samo na tom brzincu izgubio četiri minuta u odnosu na Leba, a zbog velikog oštećenja, uprkos velikim naporima, neće uspeti da se vrati takmičenju u Velsu.

Čestitamo Sebastijanu Lebu osvajanje osme titule šampiona“, kaže se u saopštenju Forda posle konstatacije da Hirvonen po pravilima neće moći da se vrati u borbu za trijumf na poslednjem reliju sezone.

Leb je Reli Velike Britanije započeo sa osam bodova prednosti u odnosu na Hirvonena, koji je jedini mogao da ga zaustavi na pohodu ka osmoj tituli. Francuz je novom titulom nastavio potpunu dominaciju u Svetskom reli šampionatu, u kojem nije poražen još od 2004. godine. Leb je sve svoje titule osvojio za komandama Sitroena, a ovo mu je prva koju je osvojio u modelu DS3. Zajedno sa suvozačem Danijelom Elenom, Leb je ostvario ukupno 67 pobeda, po čemu je takođe neprikosnoven.

Francuz je, inače, prvi dan Relija Velike Britanije završio sa samo jednom sekundom prednosti u odnosu na Jari-Matija Latvalu u drugom Fordu, dok je na trećem mestu vozač Stobart Forda Mads Ostberg više od minuta dalje. Iza slede braća Solberg, Peter i Hening, a slede Estonac Ot Tanak u privatnom Fordu, bivši šampion Formule 1 Kimi Raikonen i Kris Mik u Fordu.

U subotu se u Velsu vozi šest brzinaca, dok se reli završava u nedelju, kada je na programu isti broj specijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu