Nova vest
Auto-moto

Subota, 16.04.2011.

17:31

Pobeda Ožijea u Jordanu za istoriju

Vozač Sitroena Sebastijan Ožije trijumfovao je na Reliju Jordana i to sa najmanjom razlikom u istoriji Svetskog reli šampionata.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Mladi Francuz je do pobede na četvrtom takmičenju sezone došao sa samo dve desetinke prednosti u odnosu na Jari-Matija Latvalu u Fordu.

Reli Jordana je trebalo da bude vožen tokom tri dana, ali je zbog problema oko stizanja logistike timova skraćen na dva, a odluka o pobedniku pala je na poslednjem specijalnom ispitu.

Ožije je držao vođstvo posle prvog dana i sve do pretposlednjeg brzinca, kada ga je pretekao Latvala. Ali, u jednom od najneizvesnijih finiša, francuski relista je zabeležio najbrže vreme na poslednjem ispitu i došao do druge uzastone pobede u šampionatu, što u dosadašnjem delu sezone još nikome nije pošlo za rukom.

Ovo je zaista neverovatan dan. Morao sam da idem do maksimuma jer je Jari-Mati bio zaista brz”, rekao je Ožije.

Sedmostruki svetski šampion Sebastijan Leb kompletirao je podijum. Leb je bio u konkurenciji za trijumf, ali je nekoliko ispita pre cilja odlučio da se zadovolji trećom pozicijom zbog problema sa automobilom. Peter Solberg u privatnom Sitroenu DS3 takođe je bio u borbi za podijum, ali je imao udes tokom jednog od jutarnjih brzinaca.

Četvrto mesto na kraju zauzeo je drugi vozač Forda Miko Hirvonen, a iza njega su sledili Metju Vilson u Stobart Fordu, bivši šampion Formule 1 Kimi Raikonen, vozač Mančiz Forda Federiko Viljagra i Kalid Al Kvasimi u privatnom Fordu.

Posle četiri relija, u generalnom plasmanu vodi Leb sa 74 boda, dva više od Hirvonena, dok je Ožije treći sa 69 bodova. U poretku konstruktora, Sitroen je prvi sa 130 bodova, koliko ima i Ford, ali dve pobede manje.

Svetski reli šampionat nastavlja se Relijem Sardinije, koji je na programu od 6. do 8. maja.

Konačan plasman Relija Jordana:
1. Sebastijan Ožije (Francuska) Sitroen 2:48:28.2
2. Jari-Mati Latvala (Finska) Ford + 0:00.2
3. Sebastijan Leb (Francuska) Sitroen + 0:27.7
4. Miko Hirvonen (Finska) Ford + 2:44.7
5. Metju Vilson (Velika Britanija) Stobart Ford + 5:44.9
6. Kimi Raikonen (Finska) privatni tim + 6:14.9
7. Federiko Viljagra (Argentina) Mančiz Ford + 9:18.7
8. Kalid Al Kvasimi (UAE) privatni tim + 9:43.7

Generalni plasman vozača:
1. Sebastijan Leb 74
2. Miko Hirvonen 72
3. Sebastijan Ožije 69
4. Jari-Mati Latvala 66
5. Peter Solberg 31
6. Mads Ostberg 28

Generalni plasman konstruktora:
1. Sitroen 130
2. Ford 130
3. Stobart Ford 43
4. Ice1 26

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve