Nova vest
Auto-moto

Subota, 16.01.2010.

16:22

Dakar: Pobeda Desprea, Gabor 59.

Francuz Siril Despre pobednik je 31. izdanja Dakara, koji je drugi put vožen u Argentini i Čileu, dok je srpski predstavnik Gabor Sagmajster zauzeo 59. mesto.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Despre je, na KTM motoru, do trećeg trijumfa na Dakaru, ali prvog otkako je reli premešten u Južnu Ameriku, došao u vremenu od 51.10.37 sata, s više od sat vremena prednosti u odnosu na Pal-Andersa Ulevalsetera iz Norveške, takođe na motoru austrijskog proizvođača. Treće mesto u generalnom plasmanu zauzeo je Čileanac Francisko Lopez Kontardo na Apriliji.

Od specijalnog izveštača B92 sa Dakara Vladice Šljivića.

Sagmajster je svoj drugi Dakar u karijeri završio u vremenu od 77:58:24 sati, što je bilo dovoljno za 59. mesto u plasmanu najprestižnijeg i najtežeg relija na svetu.

Na poslednjem brzincu, dugom 206 kilometra, koji je vožen u okviru etape od Santa Roze do Buenos Airesa u dužini od 725 kilometara, trijumfovao je Portugalac Ruben Faria u vremenu od 1:26.48 sata. Drugo mesto zauzeo je Ulevalseter, dok je treće vreme imao njegov sunarodnik Elder Rodrigeš. Despre je poslednju etapu završio na šestom mestu, dok je Sagmajster bio 49.

Prošlogodišnji pobednik Dakara Španac Mark Koma zauzeo je 15. mesto na kraju 31. izdanja relija, a zanimljivo je da bi bio drugi da nije zaradio kazne zbog nedozvoljenih promena guma tokom etape.

Kod automobilista trijumfovao je Španac Karlos Sainc, dok je u konkurenciji kamiona do šeste pobede na Dakaru došao Vladimir Čagin iz Rusije. U konkurenciji kvadova najbolji je bio Argentinac Markos Patroneli.

Svečana ceremonija proglašenja pobednika na 31. Dakaru zakazana je za nedelju.

Još uvek nije poznato gde će biti voženo naredno izdanje Dakara, da li će ostati u Južnoj Americi ili će se vratiti u Africi. To će biti poznato za nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve