Nova vest
Auto-moto

Petak, 23.01.2009.

22:33

Sagmajster: „Ispunio sam san“

Prvi Srbin koji je završio najprestižniji reli na svetu Gabor Sagmajster po povratku u zemlju izjavio je da je u Argentini i Čileu ostvario zacrtani cilj.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Sagmajster je 31. izdanje Dakara, a svoje prvo završio na 89. mestu , dok je drugi predstavnik Srbije Božo Ristić morao da odustane posle sedam dana zbog kvara na motoru. Obojica takmičara su napravili pravi podvig, a samo učešće na ovakvom takmičenju predstavlja ogroman uspeh.

„Drago mi je što sam uspeo da završim Dakar, to mi je bila životna želja. Tri godine sam vredno trenirao samo za ovo, tri puta sam radio kondicione treninge sa trenerom, 25 trka sam vozio u prvenstvu Srbije, Balkana i na Evropskom prvenstvu“, rekao je Sagmajster, „Jedinu grešku sam napravio što sam krenuo sa polovnim motorom“.

Pažnju svih svetskih medija privukao je fer plej Bože Ristića koji nažalost nije uspeo da završi reli. Sagmajster je tokom četvrte etape na deset kilometara do cilja imao problema do cilja, drugi takmičari su stali ali nisu mogli da pomognu, ali Ristić je bio taj koji je odlučio da ostane dok ne poprave motor. Međutim, to nije jedini put kada je naš takmičar na ovogodišnjem izadnju Dakara pomogao kolegama.

„Jedan takmičar iz Argentine nije mogao da upali motor tri minuta pre starta etape pa sam mu pomogao da ga ukrene. Tokom jedne etape ukrajinskom takmičaru je pukao rezervoar, izgubio je kontrolu dok me je obilazio, pomogao sam mu da ustane i da sanira kvar na motoru lepkom“, rekao je Ristić.

Sagmajster je trebalo da učestvuje na prošlogodišnjem reliju ali je on otkazan iz bezbednosnih razloga, a istakao je da ga je ovogodišnji Dakar koštao ukupno 105 hiljada evra, od čega je 80 hiljada potrošio do odlaska u Argentinu, a ostalih 25 na rezervne delove.

Obojica predstavnika Srbije su izjavili da će učestvovati na narednom Dakaru, 2010. godine, dok je Sagmajster istakao da se nada da će ovogodišnji rezultat pomoći da pored postojećih nađe nove sponzore i da se još bolje pripremi za najprestižniji reli na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve