Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 16.10.2011.

08:47

Stoner proslavio drugu titulu

Vozač Repsol Honde Kejsi Stoner trijumfovao je na Velikoj nagradi Australije i tako osvojio drugu titulu šampiona kraljevske klase Moto GP šampionata.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Australijanac je do titule došao još pre početka trke na stazi „Filip Ajlend“ pošto je njegov jedini konkurent u borbi za titulu Horhe Lorenco doživeo težak pad tokom zagrevanja i nije mogao da startuje na trci.

Stoner je na kraju pred svojim navijačima došao do devete pobede ove sezone i to na svoj 26. rođendan u vremenu od 42:02.425 minuta. Kao drugi kroz cilj prošao je vozač San Karlo Honde Gresini Marko Simončeli, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Andrea Doviciozo na drugoj Repsol Hondi.

Subotnje kvalifikacije u Australiji nagoveštavale su veliku borbu na trci, ali je ona izostala posle teškog pada Lorenca tokom zagrevanja u nedelju ujutro. Španac je u tom padu izgubio deo prsta, dok je zaradio i dislokaciju još jednom i odmah je prebačen u Melburn na operaciju. U njegovom odsustvu Stoner je dominirao od starta do cilja i tako na najbolji način proslavio drugu titulu, prvu od 2007. kada je slavio kao vozač Dukatija.

Australijanac je tako postao poslednji šampion na motoru od 800 kubika, pošto će se od sledeće sezone vratiti oni od 1.000 kubika. Zanimljivo je da je Stoner pre četiri godine bio prvi šampion u kraljevskoj klasi sa tom kubikažom, a sada je postao i poslednji. Pored ubedljivog trijumfa vozača Repsol Honde, trku na stazi „Filip Ajlend“ obeležilo je to što su je završila samo devetorica vozača, a samo 14. ih je startovalo, pošto se zbog povreda koje su zadobili u subotu na startu nisu našli ni drugi vozač Jamahe Ben Spiz i Demijen Kadlin, koji je u Aspar Dukatiju menjao Hektora Barberu.

Od starta 16. trke sezone, poveo je Stoner, ispred Nikija Hejdena na Dukatiju, Simončelija, Dovicioza, vozača Suzukija Alvara Bautiste, Danija Pedrose na trećoj Repsol Hondi i devetostrukog svetskog šampiona Valentina Rosija. Australijanac je vrlo brzo uspeo da napravi veliku prednost u odnosu na Hejdena, koji se dobro držao iza njega, ali mu se Simončeli opasno primakao i ubrzo ga pretekao.

Amerikanac je u narednih nekoliko krugova izgubio još dve pozicije pošto su ga pretekli Doviciozo i Pedrosa, dok je Bautista pao na šesto mesto, ispred Rosija. Pošto se Stoner do desetog kruga odmakao na pet sekundi od pratilaca, najveća borba vodila se iza njega, za ostala mesta na podijumu, pošto su se Pedrosa i Doviciozo primakli Simončeliju. Baš tada na stazi je istaknuta bela zastava zbog moguće kiše, što je značilo da vozači u mogu da uđu u boks po drugi motor.

Ipak, nijedan od vozača se nije odlučio na taj korak u narednih nekoliko krugova pa je Pedrosa konačno uspeo da se nađe ispred Dovicioza, dok je Rosi krenuo sa napadima na svog timskog kolegu kojeg je i pretekao. Ipak, pošto je uspeo da se nađe i ispred Bautiste izleteo je sa staze, a iako se vratio odustao samo nekoliko trenutaka kasnije. Sedam krugova pre kraja Dovicizo pretekao Pedrosu za treće mesto, dok se Simončeli već odmakao.

Četiri kruga pre kraja viđeno je još jedno odustajanje pošto je kiša počela sve jače da pada, a sa staze je izleteo i vozač Kardion AB Dukatija Karel Abraham. Ubrzo potom trka je u odvojenim incidentima bila gotova i za Bautistu, Kala Kračloua i Hirošija Aojamu, dok su se do cilja na drugoj poziciji smenjivali Simončeli i Doviciozo, a kao pobednik iz tog duela izašao je mlađi od dvojice Italijana.

Četvrto mesto u Australiji zauzeo je Pedrosa, ispred Kolina Edvardsa na privatnoj Jamahi ekipe Teh 3, vozača Pramak Dukatija Randija de Punijea, Hejdena i Tonija Eliasa na LCR Hondu. Prvu desetoricu i ujedno vozače koji su stigli do cilja kompletirali su veteran Loris Kapirosi i Abraham, koji je ipak uspeo da se vrati na stazu.

Do kraja sezone ostale su još dve trke, a u generalnom plasmanu Stoner ima 325 bodova, 65 više od Lorenca, dok je treći Doviciozo, koji je sakupio 212.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se već 23. oktobra Velikom nagradom Malezije na stazi „Sepang“.

Rezultati trke za Veliku nagradu Australije:
1. Kejsi Stoner (Australija) Repsol Honda 42:02.425
2. Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini + 2.210
3. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 2.454
4. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 13.160
5. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 30.886
6. Randi de Punije (Francuska) Pramak Dukati + 48.800
7. Niki Hejden (SAD) Dukati + 1:16.314
8. Toni Elias (Španija) LCR Honda + jedan krug
9. Loris Kapirosi (Italija) Pramak Dukati + jedan krug
10. Karel Abraham (Češka) Kardion AB Dukati + dva kruga
odustali:
Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki
Hiroši Aojama (Japan) San Karlo Honda Gresini
Kal Kračlou (Velika Britanija) Monster Jamaha Teh 3
Valentino Rosi (Italija) Dukati
nisu startovali:
Horhe Lorenco (Španija) Jamaha
Ben Spiz (SAD) Jamaha
Demijen Kadlin (Australija) Aspar Dukati

Generalni plasman vozača:
1. Kejsi Stoner 325
2. Horhe Lorenco 260
3. Andrea Doviciozo 212
4. Dani Pedrosa 208
5. Ben Spiz 156
6. Marko Simončeli 139

Generalni plasman timova:
1. Repsol Honda 492
2. Jamaha 416
3. Dukati 271
4. San Karlo Honda Gresini 228
5. Monster Jamaha Teh 3 166
6. Pramak Dukati 85

Generalni plasman konstruktora:
1. Honda 380
2. Jamaha 305
3. Dukati 172
4. Suzuki

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve