Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 05.10.2014.

17:55

Bjanki diše sam, i dalje kritično

Stanje vozača Marusje Žila Bjankija i dalje je kritično posle operacije kojoj je podvrgnut posle udesa tokom trke za Veliku nagradu Japana.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Mladi Francuz je odmah posle udesa prebačen u bolnicu, gde je hitno operisan zbog teške povrede glave.

Operacija je trajala nekoliko sati, on je trenutno na odeljenju intenzivne nege i iako je ohrabrujuće to da diše sam, on je u komi i njegovo stanje je veoma ozbiljno.

Iz bolnice u kojoj je Bjanki operisan objavili su da su naredna 24 časa ključna po pitanju Bjankijevog oporavka i da će naredne informacije o njegovom stanju biti objavljene u ponedeljak.

Do teškog udesa je došlo kada je Bjanki bočno udario u kran koji je bio pored staze da bi izneo bolid Adrijana Zutila, koji je prethodno izleteo. Incident se desio u samom finišu trke, a zbog njega je istaknuta crvena zastavica.

Odmah posle trke nije bilo mnogo informacija o stanju francuskog vozača nema, samo da nije odgovarao kada ga je tim pitao da li je dobro. Svetska automobilska federacija je potom objavila da je Bjanki ostao bez svesti i da je prebačen u bolnicu, bez davanja više detalja.

Zutil, koji je video udes, rekao je da je cela scena bila strašna, da Bjanki nije izgledao dobro.

Naredne informacije pojavile su se tek nekoliko sati posle trke, kada je objavljeno da je Bjanki na operaciji i da će biti prebačen na intenzivnu negu po njenom završetku. Njegov otac objavio je da je vozač Marusje kritično nešto ranije.

Bjanki je bez sumnje jedan od najboljih francuskih vozača u Formuli 1 u poslednje vreme. 25-godišnji Francuz je bio prvi polaznik Ferarijeve akademije, a priliku da bude test vozač italijanske ekipe dobio je 2011. godine.

Istu ulogu imao je u Fors Indiji u sezoni koja je sledila, da bi mu priliku za debi u Formuli 1 dala Marusja, uz pomoć Ferarija. Najbolji rezultat ostvario je ove godine na Velikoj nagradi Monaka, na kojoj je bio deveti i tako je svom timu doneo prve bodove u Formuli 1.

Žil, inače, potiče iz prave trkačke porodice i unuk je Maura Bjankija, trostrukog svetskog šampiona u GT kategoriji.

Posle tog incidenta trka za Veliku nagradu Japana, vožena u teškim vremenskim uslovima, je prekinuta, a na njoj je trijumfovao vozač Mercedesa Luis Hamilton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve