Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 09.09.2012.

13:57

Hamilton pokorio legendarnu "Moncu"

Vozač Meklarena Luis Hamilton trijumfovao je na 13. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Italije.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Britanac je do treće pobede ove sezone, a jubilarne, 20. u karijeri, došao na legendarnoj "Monci" u vremenu od 1:19:41.221 sata.

Kao drugi kroz cilj, sa četiri sekunde zaostatka, prošao je Serhio Peres u Zauberu, dok je treći bio vodeći u generalnom plasmanu Fernando Alonso.

Trku u Monci obeležila je odlična vožnja Hamiltona, koji je vodio gotovo sve vreme, sem posle odlaska u boks, a tada se na čelu našao Peres. Vozač Meklarena je tako svom timu doneo treću uzastopnu pobedu ove sezone, ukupno petu, a ujedno je postao prvi Britanac koji je trijumfovao na Velikoj nagradi Italije od 1997. godine, kada je Dejvid Kultard bio najbolji, takođe u Meklarenu.

Pored Hamiltona, epitet junaka trke pripada sjajnom Peresu, koji je startovao kao 12, a na kraju došao do drugog mesta. Mladi Meksikanac je u Monci izvozao najbolju trku u dosadašnjem delu karijere, zahvaljujući odličnoj taktici svog tima, ali i sjajnim preticanjima. Jedna od njegovih žrtava bio je i Alonso, koji je na kraju morao da se zadovolji trećim mestom, ali je i on bio odličan, posle problema u kvalifikacijama i desetog mesta. Zanimljivo je da su sva trojica koji su se našli na podijumu u Monci pre nedelju dana, u Belgiji, trku završili u prvoj krivini, posle incidenta čiji vinovnik je bio Roman Grožan, koji zbog suspenzije nije vozio u Italiji.

Tragičar trke sigurno je branilac titule Sebastijan Fetel, koji se odlično držao sve do polovine trke, kada je prvo zaradio kaznu posle duela sa Alonsom, kada ga je izgurao sa staze. Mladi Nemac je kasnije imao i probleme sa bolidom, zbog čega je odustao, a katastrofalan dan za Red Bul kompletirao je Mark Veber, koji se parkirao u boksu dva kruga pre kraja. To je ujedno najgori rezultat za austrijsku ekipu od trke u Južnoj Koreji 2010. godine, kada su takođe i Fetel i Veber odustali.

Od starta na legendarnoj „Monci“ poveo je Hamilton, ispred Mase, Batona, Šumahera, Fetela, Raikonena, Kobajašija, Alonsa, Di Reste i Rozberga, i za razliku od trke u Belgiji, svi su bezbedno prošli prvu krivinu. Posle nekoliko krivina, Baton je pokušao da uzvrati Masi, ali se vozač Ferarija uspešno odbranio, dok je Alonso do početka drugog kruga pretekao i Kobajašija i Raikonena i došao do šestog mesta.

Hamilton je na vrhu bio najbrži na stazi i do drugog kruga je uspeo da se odvoji na više od sekunde od Mase, kojeg je Baton vrebao. Iza njih, Alonso je krenuo u poteru za Fetelom, koji je bio tik iza Šumahera. Mladi Nemac je svog sunarodnika pretekao na samom početku četvrtog kruga, da bi Alonso odmah potom krenuo u napad, ali bez uspeha. U petom krugu došlo je do kontakta u prvoj šikani između Nika Rozberga u Mercedesu i vozača Vilijamsa Bruna Sene, obojica su nastavili dalje, ali je Brazilac malo završio van staze.

Alonso je nastavio sa napadima na Šumahera i uspeo je da ga pretekne na startno-ciljnom pravcu u sedmom krugu. Nemac je pokušao da uzvrati odmah, ali se vozač Ferarija uspešno odbranio. Hamilton je u tim trenucima bio tri sekunde ispred Mase, dok je Baton bio dve sekunde iza njega, a razlike su se iz kruga u krug povećavale. U osmom krugu, Di Resta je naterao Senu da ode na prljavi deo sa staze, što je rezultiralo njegovim izletanjem, a po povratku na stazu izbegao je kontakt sa Veberom.

Samo krug kasnije, vozač ekipe Toro Roso Žan-Erik Vernj je izgubio kontrolu nad bolidom na startno-ciljnom pravcu, zbog čega je i bukvalno poleteo, ali je srećom izbegao kontakt sa vozačima koji su nailazili i nepovređen izašao iz bolida. Hamilton je nastavio da niže najbrže krugove, dok je Baton uspeo do 15. kruga da se primakne Masi na sekundu i po.

Raikonen i Peres su u tim trenucima bili odmah iza Šumahera, koji je potom otišao u boks i pao je tek na 15. mesto. Dva kruga kasnije, Peres je uspeo da se nađe ispred Raikonena, koji je odmah potom otišao po nove pneumatike, dok je Baton počeo polako da sustiže Masu, a bio je tik iza njega na startu 19. kruga, a napao ga je posle nekoliko krivina i prošao.

Masa je u sledećem krugu otišao u boks i pao je na 11. mesto, iza Danijela Rikarda u bolidu ekipe Toro Roso. Hamilton je tada već imao sedam sekudi prednosti u odnosu Batona, Fetel je bio još dve sekunde iza, a Alonso još sekundu iza njega, pre nego što su njih dvojica zajedno ušli u boks, a zadržali su pozicije koje su imali i izašli na stazu iza Mase. Brazilac, Fetel i Alonso su u roku od nekoliko krivina uspeli da se nađu ispred Rikarda i dođu do pozicija od pete do sedme.

Baton je od vodećeg dvojca prvi otišao po nove pneumatike i uprkos problemima sa prednjim desnim pneumatikom, uspeo je da se vrati na stazu ispred svih konkurenata koji su išli već u boks. Hamilton je to učinio u narednom krugu, i po povratku na stazu bio je iza Peresa, koji još uvek nije išao po nove pneumatike, a sledio ih je Baton.

U krugovima koji su sledili, Alonso je vršio veliki pritisak na Fetela, i bio je najbrži na stazi, ali mu je mladi Nemac odolevao. Španac je u jednom trenutku i izleteo sa staze pošto ga je branilac titule ’zatvorio’, pa je izgubio malo vremena. Hamilton se do 28. kruga približio na sekundu od Peresa, a pretekao ga je pred ulazak u prvu krivinu u narednom krugu, dok je samo nekoliko trenutaka kasnije Alonso obišao Fetela.

Hamilton je od trenutka kada se vratio u vođstvo počeo da niže najbrže krugove, Baton je bio sedam sekundi iza, a Masa još četiri sekunde dalje. Peres je u boks otišao u 30. krugu i na stazu se vratio kao osmi, dok je Fetel nešto kasnije dobio ’prođi kroz’ jer je izgurao Alonsa sa staze nekoliko krugova ranije.

Ipak, u 34. krugu je trka bila gotova za Batona, koji je do tada sigurno držao drugo mesto, pošto se zaustavio pored staze zbog mehaničkih problema. Masa je tako nasledio drugo mesto, ispred Alonsa, dok je Fetel krug kasnije odradio kaznu i vratio se kao deseti, iza svog timskog kolege. I dok je na vrhu bilo mirno, iza se vodila velika borba između Peresa i Raikonena za peto mesto, i njih dvojica su nekoliko puta zamenili pozicije.

Mladi Meksikanac je izašao kao pobednik iz tog duela, dok je Finac ubrzo izgubio još jednu poziciju od Rozberga, zbog problema sa pneumaticima. Ipak, Rozberg je bio taj koji je otišao u boks u narednom krugu, dok je Raikonen ostao na stazi. Alonso je do 40. kruga potpuno sustigao Masu, a potom ga je i pretekao na kraju startno-ciljnog pravca.

Peres je bio najbrži na stazi od trenutka kada je pretekao Raikonena i ’skidao’ je po sekundu-dve u odnosu na vodeće. U 42. krugu njegov zaostatak je bio manji od dve sekunde u odnosu na Masu, a samo nekoliko krugova kasnije je iznosio tri puta više. Fetel je do tada došao do šeste pozicije, ali su Veberu javili da mladi Nemac ima probleme i da će se možda zaustaviti. Peres je u 44. krugu sjajno pretekao Masu, a potom je krenuo u poterzu za Alonsom koji je bio dve sekunde ispred njega.

Mladi Meksikanac je prosto ’leteo’ stazom i u 46. krugu je krenuo u napad i fantastično pretekao Alonsa i došao do druge pozicije. Dva kruga kasnije trka je bila gotova za Fetela, koji se zaustavio na startno-ciljnom pravcu posle naredbe tima da bi sačuvao motor. Katastrofalan dan za Red Bul kompletirao je Veber, koji je bio među osvajačima bodova pre nego što se okrenuo na stazi, a potom se i parkirao u boksu.

Do kraja trke nije bilo nikakvih iznenađenja i incidenata, pa je Hamilton trijumfovao sa četiri sekunde prednosti u odnosu na Peresa, dok je Alonso bio daleko iza. Iza su sledili Masa, Raikonen, Šumaher, Rozberg i Di Resta, dok su osvajače bodova kompletirali Kobajaši i Sena.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Singapura 30. septembra.

Rezultati trke za Veliku nagradu Italije:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren 1:19:41.221
2. Serhio Peres (Meksiko) Zauber + 4.356
3. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 20.594
4. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 29.667
5. Kimi Raikonen (Finska) Lotus + 30.881
6. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes + 31.259
7. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 33.550
8. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija +41.057
9. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber +43.898
10. Bruno Sena (Brazil) Vilijams + 48.144
11. Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams + 48.682
12. Danijel Rikardo (Australija) Toro Roso + 50.316
13. Žerom d’Ambrozio (Belgija) Lotus + 1:15.861
14. Heiki Kovalainen (Finska) Katerhem + jedan krug
15. Vitalij Petrov (Rusija) Katerhem + jedan krug
16. Šarl Pik (Francuska) Marusja + jedan krug
17. Timo Glok (Nemačka) Marusja + jedan krug
18. Pedro de la Rosa (Španija) HRT + jedan krug
19. Narijan Kartikejan (Indija) HRT + jedan krug
20. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija + tri kruga
odustali:
Mark Veber (Australija) Red Bul
Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul
Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren
Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso

Generalni plasman vozača:
1. Fernando Alonso 179
2. Luis Hamilton 142
3. Kimi Raikonen 141
4. Sebastijan Fetel 140
5. Mark Veber 132
6. Dženson Baton 101

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 272
2. Meklaren 243
3. Ferari 226
4. Lotus 217
5. Mercedes 126
6. Zauber 100

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu