Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 30.10.2011.

10:32

Fetel dominirao i u Indiji

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel ispisao je nove stranice istorije trijumfom na premijernoj Velikoj nagradi Indije, 17. trci sezone u Formuli 1.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Fetel, koji je još pre tri nedelje obezbedio titulu, do 11. pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 21. u karijeri, došao je u vremenu od 1:30:35.002 sata na stazi „Bad“ u Delhiju.

Kao drugi kroz cilj, sa zaostatkom od pet sekundi, prošao je Dženson Baton u Meklarenu, dok se na podijumu našao i vozač Ferarija Fernando Alonso.

Iako je odbranu titule obezbedio još u Japanu, Fetela to nije omelo da potpuno dominira u Indiji. Mladi Nemac je vodio od starta do cilja, i nijednog trenutka niko nije uspeo da mu pripreti, a tako je i postao novi rekorder po broju krugova koje je u sezoni proveo u vođstvu, pretekavši Najdžela Mensela, je držao rekord od 1992. godine. Baton je na drugoj poziciji takođe vozio usamljenu trku pa je jedina nepoznanica bila ko će se njima dvojici pridružiti na pobedničkom postolju.

U prvom delu trke prednost je imao drugi vozač Red Bula Mark Veber, ali je Alonso uspeo da se nađe ispred njega posle drugih odlazaka u boks, a Australijanac potom nije uspeo da iskoristi prilike koje su mu se ukazale. Dobru trku imali su i vozači Mercedesa Mihael Šumaher i Niko Rozberg, dok ni ovoga puta nije izostao kontakt Luisa Hamiltona u Meklarenu i vozača Ferarija Felipea Mase, ali je sada kaznu zaradio Brazilac.

Pred sam start trke svi vozači su minutom ćutanja odali počast Denu Veldonu i Marku Simončeliju, koji su izgubili živote u poslednje dve nedelje u Sjedinjenim Država, odnosno Maleziji. Od starta je poveo Fetel, ispred Vebera, Batona, Alonsa, Mase i Hamiltona, a odmah je viđeno i nekoliko incidenata, u kojima je najteže prošao vozač Zaubera Kamui Kobajaši, koji je odmah odustao. U prvoj krivini incident je ’pokrenuo’ veteran Rubens Barikelo, koji je zakačio svog timskog kolegu Pastora Maldonada, pre nego što su zakačili Tima Gloka u bolidu Marusja Virdžina i Kobajašija.

U odvojenom incidentu, vozač Lotusa Jarno Truli imao je kontakt sa Glokom, posle kojeg su svi umešani u incident završili u boksu, a Nemac je kasnije odustao. Vrlo brzo pošto je obišao Alonsa posle starta, Baton je pretekao i Vebera i krenuo u poteru za Fetelom, ali je mladi Nemac do četvrtog kruga uspeo da se odvoji za više od tri sekunde. Australijanac je uspeo da održi korak sa vozačem Meklarena, u pri jednom pokušaju preticanja došlo je i do malog kontakta, ali je Baton uspeo da ostane ispred.

U nedostatku akcije na samom čelu, vodila se velika borba za mesta među prvih deset, a posle nekoliko krugova i pokušaja, vozač ekipe Toro Roso Haime Algersuari je pretekao Bruna Sena u Lotus Renou. Brazilac se požalio da mu ne radi KERS, ali je uspevao da se odbrani od napada Maldonada, koji su usledili, ali je Venecuelanac ubrzo zbog kvara parkirao bolid pored staze.

Baton je od desetog kruga nizao najbrže krugove na stazi i na četiri sekunde se primakao Fetelu., a od 17. kruga krenulo se sa prvim odlascima u boksove. Prvi su po nove pneumatike otišli Veber, Alonso i Hamilton, a u narednom krugu Masa i Rozberg. Brazilac se na stazu vratio odmah iza duela Alonsa i Šumahera, koji još uvek nije bio u boksu, a dvostruki svetski šampion je posle nekoliko krivina uspeo da se nađe ispred.

Od vodećeg dvojca, Baton je prvi bio u boksu, u 19. krugu, i bez problema se kao drugi vratio na stazu i pred sobom je imao praznu stazu. Fetel je isto učinio samo krug kasnije i bez problema se zadržao u vođstvu, a njegova prednost u odnosu na Britanca je iznosila i dalje oko četiri sekunde. U tim trenucima najveću borbu vodili su Masa i Hamilton za petu poziciju, ali Britanac nikako nije uspevao da se nađe ispred. U 24. krugu Hamilton je konačno imao pravu priliku, ali je došlo do kontakta posle kojeg su obojica završili van staze, a u incidentu vozaču Meklarena je nastradalo prednje krilo.

Hamilton je odmah otišao u boks i na stazu se vratio kao deveti, incident sa Masom se, naravno, našao pod istragom, a Brazilac je nekoliko krugova kasnije dobio kaznu ’prođi kroz’. Samo nekoliko trenutaka kasnije trka je bila gotova i za Sebastijana Buemija, zbog problema sa bolidom, a Švajcarac se do tada odlično držao na mestima koja donose bodove.

Masa je svoju kaznu odradio odmah pošto ju je i dobio, u 31. krugu, a već u sledećem je otišao po nove pneumatike, ali i novo krilo pa je pao na 11. mesto. Potencijalni veliki incident vrlo brzo izbegao je vozač Lotus Renoa Vitalij Petrov, koji je imao izlet sa staze, i iako je izgubio malo kontrolu, uspeo je da obuzda bolid.

U 34. krugu trka je bila gotova za Masu, kojem je u kvalifikacijama, posle prelaska preko jednog od ivičnjaka oštećeno vešanje prednjeg levog točka. Petrov je nedugo zatim ponovo imao izletanje sa staze, ali bez posledica. Sa drugim odlascima u boks krenulo se od 38. kruga, a ponovo je prvi bio Veber, koji je pao na četvrto mesto, iza Alonsa, koji je po pneumatike otišao dva kruga kasnije i zadržao je tu poziciju.

Ipak, Australijanac je odmah krenuo u napad, ali nije uspeo da iskoristi priliku, iako su vozaču Ferarija bili hladni pneumatici. Novu šansu Veber je imao u sledećem krugu, ali je napravio grešku, a isto je učinio i Alonso, pa je razlika između njih dvojice ostala oko sekunde, pre nego što je vozač Ferarija uspeo da se odvoji.

Hamilton i Baton su u razmaku od pola minuta bili na zameni pneumatika u 47. krugu, a Fetel je u boks otišao krug kasnije. Iako je Veber u narednih nekoliko krugova uspeo da sustigne Alonsa, sve je palo u vodu pošto ga je domaći vozač Narijan Kartikejan mnogo usporio, a takav slučaj je bio i sa ostalim vozačima koji su obilazili Indijca za ceo krug.

U poslednjih nekoliko krugova, najveću borbu vodili su izmešu sebe vozači Mercedesa, Niko Rozberg i Mihael Šumaher, za petu poziciju. Ipak, nije bilo promena u njihovom poretku do cilja, a iza njih sledili su Hamilton i Algerusari, dok su osvajače bodova kompletirali Adrian Zutil u bolidu Fors Indije i Peres.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Abu Dabija na stazi „Jas Marina“ 13. novembra.

Rezultati trke za Veliku nagradu Indije:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:30:35.002
2. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 8.433
3. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 24.301
4. Mark Veber (Australija) Red Bul + 25.529
5. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 1:05.421
6. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 1:06.851
7. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 1:24.183
8. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + jedan krug
9. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + jedan krug
10. Serhio Peres (Meksiko) Zauber + jedan krug
11. Vitalij Petrov (Rusija) Lotus Reno GP + jedan krug
12. Bruno Sena (Brazil) Lotus Reno GP + jedan krug
13. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija + jedan krug
14. Heiki Kovalainen (Finska) Tim Lotus + dva kruga
15. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + dva kruga
16. Žerom d’Ambrozio (Belgija) Marusja Virdžin + dva kruga
17. Narijan Kartikejan (Indija) HRT + tri kruga
18. Danijel Rikardo (Australija) HRT + tri kruga
19. Jarno Truli (Italija) Tim Lotus + četiri kruga
odustali:
Felipe Masa (Brazil) Ferari
Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso
Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams
Timo Glok (Nemačka) Marusja Virdžin
Kamui Kobajaši (Japan) Zauber

Generalni plasman vozača:
1. Sebastijan Fetel 374
2. Dženson Baton 240
3. Fernando Alonso 227
4. Mark Veber 221
5. Luis Hamilton 202
6. Felipe Masa 98

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 595
2. Meklaren 442
3. Ferari 325
4. Mercedes GP 145
5. Lotus Reno GP 72
6. Fors Indija 51

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu