Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 06.02.2011.

22:44

Kubica operisan, šaka ozbiljno

Poljak Robert Kubica operisan je posle udesa na Reliju Ronde di Andora i stanje njegove šake je i dalje veoma ozbiljno.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Kubica je van životne opasnosti, ali je u nesreći zadobio teške povrede desne noge, ruke i šake.

Upravo šaka je bila najozbiljnije povređena, a iako je izbegnuta amputacija, tek za nedelju dana znaće se da li je višečasovna operacija uspela i da li će ona moći da povrati funkcionalnost. Posle operacije Kubica je stavljen u veštački izazvanu komu iz koje bi mogao da bude probuđen u ponedeljak ujutru.

Moraćemo da sačekamo bar nedelju dana da vidimo da li će ruka preživeti”, rekao je Igor Roselo, koji je operisao Kubicu, “Rehabilitacija će biti veoma duga, verovatno će trajati godinu dana i tek tada bi mogao ponovo da koristi šaku. Robert je ovde došao sa brojnim prelomima, sa nekoliko povezanih povreda. Za sada ne razmišljamo o daljim operacijama šake, ali ih ne isključujemo”.

Pre same operacije doktori su Kubici uradili rekonstrukciju kostiju pre nego što su se hirurzi postarali za oštećenja tkiva i nerava, dok je drugi tim lekara radio na povređenoj nozi. Celu operaciju je nagledao doktor Lotus Renoa Rikardo Ćekareli.

Udes se desio u nedelju ujutru u blizini Đenove, kada je izgubio kontrolu nad Škodom Fabijom pošto je udario u koren drveta, koje se nalazilo pored puta, i proklizao je na vlažnom asfaltu, da bi potom udario u zid crkve i metalni gelender. Suvozač Jakub Gerber je iz nesreće izašao nepovređen, dok je Kubica sat vremena bio zarobljen unutar automobila.

Vozili smo prva četiri kilometra specijala, gledao sam beleške i nisam primetio da smo izleteli sa puta. Odmah posle udara video sam da se Robert drži za ruku i ubrzo je izgubio svest”, rekao je Gerber.

Uz povrede ruke i noge, Kubica je imao i unutrašnje krvaranje i ono je zaustavljeno brzo po njegovom dolasku u bolnicu, pre nego što se pristupilo operaciji šake. Sa Kubicom je na reliju bio menadžer Danijele Moreli, koji je novinare obaveštavao o njegovom stanju, a kasnije su mu se pridružili članovi porodice poljskog vozača i dvostruki svetski šampion Fernando Alonso, dobar prijatelj vozača Lotus Renoa.

Za sada je sigurno da će Kubica propustiti početak ovogodišnjeg šampionata Formule 1, koji startuje 13. marta, ali je pitanje da li će uopšte moći da nastavi karijeru. Kao moguće zamene za njega u prvom trenutku se pominju rezervni vozači Lotus Renoa Bruno Sena i Roman Grožan iz Francuske, dok mediji nagađaju da bi za to mesto mogli da konkurišu Nemci Nik Hajdfeld i Niko Hilkenberg.

Pre samo tri dana Kubica je ostvario najbolje vreme na predsezonskim testiranjima na stazi “Rikardo Tormo” i očekivalo se da bi Lotus Reno ove sezone mogao da dovede do najvišeg stepenika pobedničkog postolja. Ipak, sada će njegova nesreća ponovo pokrenuti pitanje toga koliko je pametno što timovi dopuštaju svojim vozačima da rizikuju teške povrede u slobodno vreme. Prvi čovek Lotus Renoa Erik Bule je, ipak, stao u odbranu odluke da pusti Kubicu da vozi reli ovog vikenda.

Robert je svima nama draga osoba. Veoma smo potreseni i očigledno šokirani. Dali smo mu dozvolu jer je reli nešto što on voli. Vožnja relija je važna njemu i za njegovo duševno zdravlje. Uostalom, imali smo dogovor, znali smo kakav je rizik, a i on je. U ponedeljak ću otputovati u Italiju, a sa mnom će biti i Vitalij Petrov, jer želimo da vidimo Roberta i da mu proučimo da željno čekamo njegov povratak”, istakao je Bulije.

Pre Kubice, vozač Red Bula Mark Veber bio je poslednji koji je doživeo povredu van staze, pošto je doživeo frakturu ramena u padu sa planinskog bicikla. Australijanac je samo dve godine ranije zaradio prelom noge i ramena tokom humanitarnog događaja u Tasmaniji. Pre više od 20 godina Italija Alesandro Nanini, koji je branio boje Benetona, izgubio je šaku, ali su hirurzi uspeli da je prišiju, a iako je operacija bila uspešna on nikada nije ponovo vozio u Formuli 1.

Snimak iz automobila posade koja je startovala posle Kubice i koja se odmah zaustavila da pomogne kada je prošla mesto nesreće:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve