Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 06.02.2011.

11:58

Teške povrede Kubice u reli udesu

Vozač ekipe Lotus Reno Robert Kubica pretrpeo je višestruke prelome u udesu tokom relija u Italiji i odmah je prebačen u bolnicu.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Poljak se nalazio za komandama Škode Fabije tokom specijala Relija Ronde di Andora kada je izleteo sa puta i udario u zid crkve.

Kubica je u nesreći doživeo ozbiljne povrede desne ruke, šake i noge, i lekari su odmah rešili da ga operišu. Najozbiljnije mu je povređena šaka, koja je zgnječena u udesu i postojao je rizik amputacije, ali su doktori objavili da neće pribegavati tom rešenju.

Iako se pojavila informacija da bi zbog ozbiljnosti povreda šake lekari mogli da je amputiraju kasnije je objavljeno da to neće biti potrebno, ali da je rano davati bilo kakve prognoze kojim putem bi oporavak mogao da ide. Uz to, i ruka mu je ozbiljno povređena, posebno zbog saobraćajne nesreće koju je imao 2003. godine, kada su mu postavljeni titanijumski šrafovi u nju. Sve to bi ozbiljno moglo da ugrozi njegovu dalju karijeru u Formuli 1.

I dok je suvozač Jakub Gerber lako izašao iz automobila posle udesa, vozač Lotus Renoa je ostao zarobljen u njemu još sat vremena pre nego što su spasioci uspeli da ga izvuku. Posle detaljnih pregleda u bolnici, objavljeno je da Kubicin život nije u opasnosti, uprkos ozbiljnim povredama ruke i noge.

Vozač Lotus Renoa Robert Kubica je imao nesreću pri velikoj brzini u nedelju ujutru dok se takmičio na Ronde di Androra reliju. Robert je helikopterom prebačen u Pjetra Ligure bolnicu, gde će biti obavljeni pregledi. Njegov suvozač Jakub Gerger je iz udesa izašao nepovređen. Lotus Reno tim će sledeće saopštenje izdati čim budu poznate detaljnije informacije o Robertovom stanju“, kaže se u saopštenju tima.

Kubica, veliki fan relija, pre samo nekoliko dana je testirao novi bolid Lotus Renoa na stazi “Rikardo Tormo” u Valensiji, gde je zabeležio najbolje vreme. Zbog povreda koje je pretrpeo u Italiji Kubica će sigurno propustiti ostatak predsezonskih testiranja i bar početak sezone koja startuje Velikom nagradom Bahreina, koja je na programu 13. marta. Lotus Reno ima čak četvoricu zvaničnih rezervnih vozača, pa će u slučaju da se potvrdi ozbiljnost povreda poljskog vozača, za njegovo mesto konkurisati Brazilac Bruno Sena, Roman Grožan iz Francuske, Malezijac Fairuz Fauzi i Jan Šaruz iz Češke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve