Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 24.10.2010.

08:30

Alonso najbolji u haosu u Koreji

Vozač Ferarija Fernando Alonso upisao se u istoriju kao prvi pobednik trke za Veliku nagradu Koreje, 17. runde ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Španac je do petog trijumfa ove sezone, a 26. u karijeri, došao u vremenu od 2:28:20.810. sata na stazi u Jeongamu i zahvaljujući razvoju situacije preuzeo vođstvo u plasmanu.

Drugi kroz cilj, sa 15 sekundi zaostatka prošao je Luis Hamilton u Meklarenu, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo drugi vozač Ferarija Felipe Masa.

16. rundu šampionata obeležili su loši uslovi na stazi, odlaganje početka, a potom start iza „sejfti kara“, koji je i po poboljšanju stanja na pisti još nekoliko puta morao da izlazi nju zbog brojnih udesa. Veliki dobitnik trke je, naravno, Alonso, uz kojeg treba pomenuti i Hamiltona, pošto su samo njih dvojica od petorice konkurenata za titulu uspeli da dođu do podijuma i osvoje vrlo vredne bodove. Epitet junaka trke može da pripadne i sedmostrukom šampionu Mihaelu Šumaheru, koje u Koreji izvozao možda i najbolju svoju trku od povratka u šampionat.

S druge strane, najveći gubitnici trke su vozači Red Bula Sebastijan Fetel i Mark Veber, koji su zauzimali prvi startni red, a potom zbog kvara, odnosno svoje greške, nisu ni uspeli da se ’dokopaju’ cilja. Takođe, posle trke u Koreji šanse Džensona Batona za odbranu titule gotovo i da ne postoje jer nije uspeo da dođe do bodova, a sve to, uz dešavanja tokom skoro tri sata obeležili su, može se reći, nezaboravnu premijeru te zemlje u šampionatu.

Ali, da krenemo od početka... Zbog kiše u Koreji start trke je prvo odložen za deset minuta, a potom je odlučeno da vozači krenu iza „sejfti kara“. Pošto do nedelje vozači nijednom na stazi u Jeongamu nisu vozili u takvim uslovima, svoj izlazak na stazu su iskoristili za njihovu procenu, dok je viđeno i nekoliko okretanja pre formiranja startnog poretka.

Kada je trka startovala iza „sejfti kara“ kiša je i dalje mnogo padala pa su svi vozači krenuli na potpuno kišnim pneumaticima, a poveo Fetel, ispred Vebera, Alonsa i Hamiltona. Odmah posle starta Baton, još uvek aktuelni šampion, je rekao da je situacija na pravcima takva da je kao vožnja po jezeru i da će se još dugo voziti iza „sejfti kara“, a potom i da ne vidi ni svoje pneumatike, dok je Alonso uslove ocenio najgorima u kojima je ikada vozio.

Već u trećem krugu na stazi je zbog nepromenjenih uslova istaknuta crvena zastava i vozačima nije ostalo ništa sem da na svojim startnim mestima čekaju dalje informacije. Neki od njih su ostali u svojim bolidima, dok su neki već otišli u boks, a prošlo je više od pola sata kada je objavljeno da će se trka nastaviti u 9.05 po srednjeevropskom vremenu, više od sat vremena pošto je trebalo da prvobitno startuje. Tada je svim vozačima rečeno da moraju da imaju potpuno kišne pneumatike na svojim bolidima i da će „sejfti kar“ sigurno ostati na stazi više od jednog kruga posle restarta.

Po nastavku trke na stazi je bilo mirno iza „sejfti kara“ pošto su vozači bili veoma oprezni, ali je, ipak, vozač Ispanja rejsinga Sakon Jamamoto u jednom trenutku izleteo sa staze, ali se brzo vratio u trku. Posle nekoliko krugova slično se desilo i Šumaheru u osmom krugu, a tada je već situacija na stazi počela da se popravlja. Uprkos tome, u Red Bulu i Ferariju su i dalje isticali da je još uvek preopasno za nastavak, dok su u Meklarenu davali zeleno svetlo.

Posle 17 krugova iza „sejfti kara“ u 18. je krenula prava trka, sat i po vremena posle prvog starta, i tada je poveo Fetel, ispred Vebera, Alonsa, Rozberga, Hamiltona, Mase, Batona i Kubice. Već posle nekoliko krivina Fetel je uspeo da se odvoji malo, dok je Rozberg pretekao Hamiltona, a Šumaher Kubicu.

Kada je Fetel već uspeo da poveća prednost na tri sekunde u odnosu na Vebera, Australijanac na kratko izleteo sa staze, potom izgubio kontrolu i okrenuo se na stazi. I dok je Alonso uspeo da izbegne kontakt, Veber je ’pokupio’ Rozberga, i za obojicu je trka bila gotova, dok je na stazu ponovo izašao „sejfti kar“. Za Rozberga to nije imalo velike posledice, ali je vozač Red Bula u tom trenutku izgubio vodeće mesto u plasmanu koje je držao od Velike nagrade Italije sredinom septembra.

„Sejfti kar“ je sa staze ponovo izašao u 24. krugu, a poredak među vodećima nije bio promenjen, vodio je Fetel, ispred Alonsa, Hamiltona, Mase, Batona, Šumahera, Kubice i vozača Vilijamsa Nika Hilkenberga. Odmah posle restarta, došlo je do kontakta između vozača Ispanja rejsinga Bruna Sena i Jarna Trulija u Lotusu, u kojem je Italijan ostao bez prednjeg krila pa je na istaknuta žuta zastavica. Dok je Sena uspeo da ostane na stazi, Truli se parkirao u garažu, gde su mehaničari krenuli sa radom na njegovom bolidu, ali on, ipak, nije uspeo da se vrati u trku.

Posle nekoliko pokušaja, Šumaher je u 27. krugu uspeo da pretekne Batona, dok je tada trka bila gotova i za vozača Virdžina Lukasa di Grasija, koji je izleteo sa staze. Posle dva kruga Baton je prvi od vozača pri vrhu otišao u boks i po povratku na stazu je pao na tek 16. mesto. U 31. krugu viđena su još dva odustajanja kada je Sebastijan Buemi u bolidu ekipe Toro Roso imao kontakt sa vozačem Virdžina Timom Glokom, a posle istrage stjuarta Švajcarac je kažnjen pomeranjem za pet mesta na startu naredne trke.

Zbog tog incidenta na stazu je ponovo izašao „sejfti kar“, što je bio znak za većinu vozača da odu u boks, koje je predvodio Hamilton, dok su Fetel i Alonso na zamenu pneumatika otišli u narednom krugu. Zbog problema u boksu za Španca Hamilton je uspeo da se nađe ispred dvostrukog svetskog šampiona, iza kojeg su sledili Masa, Šumaher, Rubens Barikelo u Vilijamsu, vozač Renoa Vitalij Petrov i Hilkenberg.

U 35. krugu „sejfti kar“ je ponovo otišao u boks, i tada je Alonso već uspeo da pretekne Hamiltona, koji je otišao preširoko u prvoj krivini, dok je poredak iza ostao nepromenjen. U međuvremenu, vozač Lotusa Heiki Kovalainen je dobio kaznu „prođi kroz“ zbog prebrzog prolaska kroz boks kada je išao na zamenu pneumatika.

Loša trka za branioca titule se nastavila i posle novog perioda pod „sejfti karom“, pošto ga je u jednom trenutku vozač Fors Indije Adrian Zutil izgurao sa staze, ali je Baton uspeo da se vrati, uz izgubljenih nekoliko pozicija. U narednih nekoliko krugova Fetel i Alonso su se smenjivali kao vlasnici najbržih krugova trke, a iako je Španac uspeo u jednom trenutku da se odvoji od Hamiltona, vozač Meklarena je potom počeo da ga sustiže.

U 41. krugu Petrov je izgubio kontrolu i izleteo sa staze, a potom odario u zaštitnu ogradu u delu staze gde je ulazak u boks pa je istaknuta žuta zastavica na tom delu, bez novog izlaska „sejfti kara“. Alonso je ubrzo uspeo da smanji prednost koju ima Fetel, pošto je mladi Nemac imao probleme sa pneumaticima, ali je Hamilton uspeo da održi priključak sa vodećim dvojcem.

Deset krugova pre kraja usledio je novi veliki obrt kada je Alonso pretekao Fetela za prvo mesto, a potom je vozaču Red Bula pukao motor i zaokružena je katastrofalna trka za austrijsku ekipu, pa se Hamilton tako probio na drugo mesto, a Masa na treće. Vrlo brzo je došlo do još jednog udesa kada je Zutil udario u Kamuija Kobajašija u Zauberu. Japanski vozač je nastavio dalje, dok je Nemac bio primoran da odustane, a uz to je dobio i kaznu pa će u Brazilu biti pomeren za pet mesta u odnosu na rezultat koji ostvari u kvalifikacijama.

Do kraja trke je viđeno samo nekoliko manjih izletanja, a iza prve trojice sledio je Šumaher, koji je odvozao odličnu trku, ispred Kubice, Vitantonija Liucija u bolidu Fors Indije, Barikela i Kobajašija, dok su osvajače bodova kompletirali Nik Hajdfeld u Zauberu i Hilkenberg. Trku za Veliku nagradu Koreje još su uspeli da završe i najmlađi vozač u šampionatu Haime Algersuari, Baton, Kovalainen, Sena i Jamamoto.

Dve trke pre kraja Alonso ima 231 bod, 11 više od Vebera, 21 od Hamiltona, dok teoretske šanse za titulu još uvek ima Fetel sa 206 bodova, a Baton je gotovo izvesno ostao bez njih posle Koreje jer ima samo 189. Ipak, ako je nešto trka u Koreji pokazala, to je da je sve moguće, tako da nas u Brazilu i Abu Dabiju očekuju veliki okršaji i to do poslednjeg kruga šampionata.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se trkom za Veliku nagradu Brazila na stazi „Interlagos“ 7. novembra.

Rezultati trke za Veliku nagradu Koreje:
1. Fernando Alonso (Španija) Ferari 2:48.20.810
2. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 14.999
3. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 30.868
4. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 39.688
5. Robert Kubica (Italija) Reno + 47.734
6. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + 53.571
7. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + 1:09.257
8. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + 1:17.889
9. Nik Hajdfeld (Nemačka) Zauber + 1:20.107
10. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + 1:20.851
11. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + 1:24.146
12. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 1:29.939
13. Heiki Kovalainen (Finska) Lotus + jedan krug
14. Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing + dva kruga
15. Sakon Jamamoto (Japan) Ispanja rejsing + dva kruga
odustali:
Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija
Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul
Vitalij Petrov (Rusija) Reno
Timo Glok (Nemačka) Virdžin
Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso
Lukas di Grasi (Brazil) Virdžin
Jarno Truli (Italija) Lotus
Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP
Mark Veber (Australija) Red Bul

Generalni plasman vozača:
1. Fernando Alonso 231
2. Mark Veber 220
3. Luis Hamilton 210
4. Sebastijan Fetel 206
5. Dženson Baton 189
6. Felipe Masa 143

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 426
2. Meklaren 399
3. Ferari 374
4. Mercedes GP 188
5. Reno 143
6. Fors Indija 68

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve