Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 27.09.2009.

16:01

Trijumf Hamiltona u Singapuru

Britanac Luis Hamilton pobednik je 14. trke u ovogodišnjem šampionatu i druge noćne u istoriji Formule 1, Velike nagrade Singapura.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vozač Meklaren Mercedesa je do drugog trijumfa u sezoni, a 11. u karijeri, došao posle dominacije od starta do cilja, u vremenu od 1:56:06.337 sata pod reflektorima na ulicama Sigapura, ispred vozača Tojote Tima Gloka, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo prošlogodišnji pobednik trke Fernando Alonso u Renou.

Posle odličnog starta sa pol pozicije Hamilton se našao u vođstvu ispred vozača Vilijamsa Nika Rozberga, Fetela u bolidu Red Bula, Alonsa, još jednog vozača Red Bula Marka Vebera, Gloka, Rubensa Barikela u bolidu ekipe Bron GP i vozača BMW Zaubera Roberta Kubice, ali je poredak već do kraja prvog kruga malo promenjen kada su Veber i Glok pretekli Alonsa.

Iz kruga u krug Hamilton i Fetel su se smenjivali kao vlasnici najbržeg kruga, a već u četvrtom krugu viđeno prvo odustajanje kada se vozač Renoa Roman Grožan parkirao u garaži zbog problema sa kočnicama, na koje se žalio i tokom kvalifikacija, u subotu.

U sedmom krugu i Alonso i Glok su se našli ispred Vebera pošto je Australijancu rečeno da ih propusti jer je pri preticanju vozača Renoa u prvom krugu isekao šikanu, pa su samim tim u Red Bulu sprečili kaznu koju bi sigurno dobio da nije to učinio. U to vreme se i Rozberg pridružio Fetelu i Hamiltonu u borbi za najbrži krug, dok je sa Glokovog bolida otpao jedan deo i na tom delu staze bila je tokom narednih deset krugova bila istaknuta žuta zastavica, pa nije ni bilo važnijih preticanja.

Fetel je bio prvi od vozača koji je otišao u boks, i to je učinio u 18. krugu, i sledio ga je Rozberg u narednom, ali je mladi Nemac pri izlasku prešao celim bolidom preko linije pa je dobio kaznu „prođi kroz“. U 21. krugu, ranije nego što je planirano, na dolivanje goriva i zamenu pneumatika otišao je vodeći Hamilton, pošto je ekipa Meklaren Mercedesa odlučila da malo promeni taktiku u slučaju da na stazu izađe „sejfti kar“ jer su glavni konkurenti Britanca već bili u boksu.

Branilac šampionske titule se posle odlaska u boks vratio u vođstvo, a da je britanska ekipa napravila pravi potez što ga je pozvala ranije pokazalo se već u istom krugu pošto se Adrian Zutil u bolidu Fors Indije zaneo i okrenuo na stazi, a kada je pokušao da se vrati udario je u vozača BMW Zaubera Nika Hajdfelda. Obojica su uspela da se vrate na stazu, ali su se ubrzo i jedan i drugi parkirali u garažama, dok je na stazu izašao „sejfti kar“.

Boravak „sejfti kara“ na stazi svi vozači koji to nisu učinili ranije su iskoristili da odu u boks pa je poredak bio: Hamilton, Rozberg, Fetel, Glok, Alonso, Barikelo, Kovalainen, Baton, Veber, s tim što Rozberg do tada još uvek nije odradio svoju kaznu. „Sejfti kar“ se na stazi zadržao do 26. kruga, a udes Zutila i Hajdfilda će FIA istražiti posle trke, a vozač Fors Indije je posle trke upozoren da će biti oštro kažnjen ako ponovo napravi isti incident, i dobio je novčanu kaznu u iznosu od 20.000 dolara.

U 28. krugu Rozberg je otišao u boks na odraživanje kazne, a sedam krugova kasnije je bio prvi vozač koji je po drugi put otišao na dolivanje goriva i zamenu pneumatika. Sledio ga je Fetel pet krugova kasnije, ali je zbog prebrze vožnje kroz boks i on dobio kaznu „prođi kroz“, a u tom trenutku ostao bez šansi da se bori za podijum u Singapuru.

Za Fetelovog klupskog kolegu Vebera trka u Singapuru je bila gotova 16. krugova pre kraja kada je posle velikih problema sa kočnicama udario u zid, ali udes nije bio ozbiljan da bi na stazu po drugi put izašao „sejfti kar“. U narednom krugu vodeći Hamilton je po drugi put bio u boksu i na stazu se vratio kao drugi, iza Alonsa. Potom su usledila još dva odustajanja pošto su se, u 13. krugu, obojica vozača ekipe Toro Roso parkirala u garažu, zbog problema sa kočnicama.

Posle drugih odlazaka u boks Hamilton se vratio u vođstvo, ispred Gloka, Alonsa, Fetela, Batona i Barikela, i takav poredak je ostao do cilja, dok su do bodova na 14. trci došli i Kovalainen i Kubica.

Tri trke pre kraja sezone Baton se nalazi na čelu generalnog plasmana sa 84 boda, 15 više od Barikela, dok je Fetel treći sa 59. U konkurenciji konstruktora Bron GP je prvi sa 153 boda, dok je Red Bul drugi sa 110,5.

Fantastičnom vožnjom tokom od starta do cilja Hamilton je zasluženo došao do drugog trijumfa u sezoni, ali, takođe, treba pomenuti i savršenu strategiju Meklaren Mercedesa, po kojoj ekipa uopšte nije bila poznata ove sezone. Pored Hamiltona epitet junaka trka sigurno zaslužuje i Glok, koji je drugim mestom izjednačio najbolji rezultat od debija u Formuli 1.

Odličan vikend iza sebe imao je i Alonso, dok se od Fetela više očekivalo, kao i od Vebera i Rozberga, koji je napravio pravu početničku grešku, koja ne bi trebalo da se dešava vozaču koji je već četiri godine u Formuli 1. Dvojica vodećih su ostvarili najvažniji zadatak i došli su do važnih bodova, dok su solidnu trku imali Kovalainen i Kubica, dok se vozači Ferarija Kimi Raikonen i Đankarlo Fizikela, uopšte nisu ni videli i ostali su bez bodova, što su iskoristili vozači Meklarena i primakli se italijanskoj ekipi u borbi za treće mesto u plasmanu konstruktora.

Naredna trka u šampionatu Formule 1 „Velika nagrada“ Japana vozi se već 4. oktobra na stazi „Suzuka“.

Rezultati trke za Veliku nagradu Singapura:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren Mercedes 1:56:06.337
2. Timo Glok (Nemačka) Tojota + 9.634
3. Fernando Alonso (Španija) Reno + 16.624
4. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 20.261
5. Dženson Baton (Velika Britanija) Bron GP + 30.015
6. Rubens Barikelo (Brazil) Bron GP + 31.858
7. Heiki Kovalainen (Finska) Meklaren Mercedes + 36.157
8. Robert Kubica (Poljska) BMW Zauber + 55.054
9. Kazuki Nakađima (Japan) Vilijams + 56.054
10. Kimi Raikonen (Finska) Ferari + 58.892
11. Niko Rozberg (Nemačka) Vilijams + 59.777
12. Jarno Truli (Italija) Tojota + 1:13.009
13. Đankarlo Fizikela (Italija) Ferari + 1:19.890
14. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + 1:33.502
odustali:
Haime Algersuari (Španija) Toro Roso
Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso
Mark Veber (Australija) Red Bul
Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija
Nik Hajdfeld (Nemačka) BMW Zauber
Roman Grožan (Francuska) Reno

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 84
2. Rubens Barikelo 69
3. Sebastijan Fetel 59
4. Mark Veber 51,5
5. Kimi Raikonen 40
6. Luis Hamilton 37

Generalni plasman konstruktora:
1. Bron GP 153
2. Red Bul 110,5
3. Ferari 62
4. Meklaren Mercedes 59
5. Tojota 46,5
6. Vilijams 30,5

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve