Nova vest
Auto-moto

Subota, 01.08.2009.

16:27

Potpisan novi sporazum Konkord

Predsednik Svetske automobilske federacije (FIA) Maks Mozli potpisao je novi sporazum Konkord sa ciljem povratka stabilnosti u takmičenje u Formuli jedan.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Novi ugovor je potpisan kasno u petak, pošto ga je odobrilo 26 članova Svetskog veća moto-sporta i traje do 31. decembra 2012. godine, saopštila je FIA. Sporazum Konkord predstavlja ugovor između FIA, vlasnika komercijalnih prava F1 i timova koji učestvuju u tom takmičenju.

On predstavlja osnovu na kojoj timovi učestvuju u ovom takmičenju i na osnovu koga dele marketinške prihode.

FIA je navela da se nada da će novi dogovor biti najava perioda stabilnosti za šampionat Formule jedan, koji je pre nekoliko nedelja delovao kao da je blizu raspada, jer su vrhunski timovi pretili da neće učestvovati u tom takmičenju naredne godine. U saopštenju se navodi i da je odobren niz nešto promenjenih pravila, koja će važiti od sledeće godine i sa kojima su se složili i FIA i timovi.

"Novi sporazum Konkord donosi kontinuitet sa procedurama iz ugovora koji je potpisan1998. godine, prema kome odluke donose radne grupe i komisije u kojima svi timovi imaju pravo glasa, a tek onda tek odlaze na ratifikaciju u Veće", navodi se u saopštenju.

"Osim toga, kao što je dogovoreno u Parizu 24. juna 2009. godine, timovi su ušli u sporazum o ograničenjima, koji ima za cilj da se troškovi vrate na nivo iz devedesetih godina", objavila je FIA.

Previsoki troškovi bili su glavni kamen spoticanja timova i FIA pošto je Maks Mozli pokušao da uvede ograničenje troškova. On je od decembra, kada je ekipa Honde izašla iz Formule jedan, pokušavao da smanji troškove, ali je njegov predlog da timovi, od 2010. godine, imaju ograničen budžet na 60 miliona dolara odbijen, pošto su timovi su ocenili da je to premalo.

Nakon toga, Udruženje timova Formule jedan, koje čini osam vodećih timova, počelo je da preti da će napustiti Formulu jedan i osnovati novo takmičenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve