Nova vest
Auto-moto

Petak, 16.01.2009.

13:13

Meklaren predstavio MP4-24

Ekipa Meklaren Mercedesa je u svojoj bazi u Vokingu u petak predstavila novi bolid MP4-24 u kome će Luis Hamilton krenuti u odbranu titule.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Bolid sa brojem 1 je sa Hamiltonom otkrio njegov klupski kolega Heiki Kovalainen, a MP4-24 samo malo podseća na bolid u kome je Britanac postao najmlađi šampion u istoriji najbržeg cirkusa na svetu zbog novih pravila koja su uvedena za ovu sezonu.

“Promocija novog bolida je uvek trenutak pun emocija za svakog vozača, a otkrivanje bolida MP4-24 je još više emocionalno za mene, ne samo jer izgleda fantastično već i jer nosi broj 1. Još nisam imao priliku da ga vozim ali postoji stara izreka da često prelep bolid postane i brz. Nadam se da će tako biti i u našem slučaju jer je MP4-24 senzacionalan. Verujem da će nova sezona biti neizvesna zbog novih pravila i to obećava mnogo uživanja svim ljubiteljima Formule 1. Nadam se još jednoj uspešnoj sezoni i šansi da se još jednom borim za titule do poslednje trke ako je potrebno, a po mogućstvu i ranije”, rekao je Hamilton.

Broj 2 na bolidu ove sezone nosiće Heiki Kovalainen, koji će drugu godinu za redom biti Hamiltonov klupski kolega. Takođe, test vozači Meklarena će ostati Pedro de la Rosa i Geri Pafet.

“Imao sam sreće da iza scene posmatram kako novi bolid polako dobijao svoj oblik i bio sam zapanjen koliko su svi u Vokingu, Briksvortu i Študgartu vredno radili. Preko znime sam imao priliku da se dobro pripremim za sezonu koja nas očekuje, vredno sam trenirao i radio sa mojim inženjerima da bih sezonu započeo na najbolje što mogu. Zbog velikog broja novih pravila najvažnije će biti brzo adaptiranje i osećam se bolje pripremljeno za novu sezonu nego ikada do sada”, rekao je Kovalainen.

Pored velike promene šasija, prednjeg i zadnjeg krila, slik pneumatika Meklaren je uveo i KERS sistem koji pri kočenju daje dodatnu snagu i koji je britanska ekipa razvijala od septembra 2007. godine u cilju da se što boljeg prilagođavanja na velike promene u tehničkim propisima.

„Promene pravila su samo povećale naše ambicije da i dalje budemo konkurentni. Naš cilj za ovu sezonu je jasan, a on je osvajanje obe titule, u konkurenciji vozača i konstuktora. Znam da to nisu skromni ciljevi, ali mi postojimo da bi pobeđivali“, rekao je šef Meklaren Mercedesa Ron Denis.

Britanska ekipa će sa testiranjem bolida početi već naredne nedelje na stazi “Algrave” u Portugaliji. Tokom prva dva dana, u ponedeljak i utorak, za volanom će se naći De la Rosa, a potom će u sredu, odnosno četvrtak, Hamilton i Kovalainen imati priliku da upoznaju novi bolid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu