Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 30.08.2009.

22:18

FIA istražuje VN Singapura 2008.

Vladajuće telo Formule 1 Svetska automobilska federacija (FIA) otvorila je istragu o prošlogodišnjoj trci za Veliku nagradu Singapura u Formuli 1.

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

Na prvoj noćnoj trci u istoriji šampionata, koja je vožena u septembru prošle godine, trijumfovao je Fernando Alonso, dok će se pod istragom naći okolnosti zahvaljujući kojima je do te pobede vozač Renoa došao.

Alonso je do trijumfa u Singapuru došao zbog ranog izlaska „sejfti kara“ na stazu, koji je pozvan kada je tadašnji drugi vozač Renoa Nelson Pike junior udario u zaštitnu ogradu baš kada je Španac završio sa prvim odlaskom u boks.

Tajming udesa mladog Brazilca je odmah posle trke potpirio razne teorije da je sinu bivšeg svetskog šampiona bilo naređeno da namerno udari u zid da bi pomogao ekipi da dođe do prve pobede u sezoni, a tada je Pike insistirao da se incident desio samo zato što se on previše trudio da dođe do što bolje pozicije.

„Bila je to moja greška. Imali smo dve različite strategije, gde je Alonso imao kratak, a ja poprilično dugačak stint, u nadi da će u nekom trenutku „sejfti kar“ izaći na stazu. Da nisam imao udes imao bih sreće i došao bih do dobrog rezultata“, rekao je Pike krajem septembra prošle godine.

Ipak, prema nekim izborima, pojavili su se novi dokazi o dešavanjima tokom trke zbog čega je FIA odlučila da pokrene istragu.

Posle ovogodišnje trke za Veliku nagradu Mađarske Pike je dobio otkaz u Renou i više puta je javno kritikovao ekipu, a posebno Flavija Briatorea, ali još uvek nije poznato da li je upravo Brazilac izvor novih informacija.

FIA nije želela da otkrije detalje istrage, ali je portparol vladajućeg tela Formule 1 potvrdio da je ona pokrenuta. Ukoliko se utvrdi da je bilo nameštanja slučaj će biti predstavljen Svetskom savetu za auto-moto sport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Bila je prilično luda trka

Vozač Red Bula Maks Ferstapen rekao je da je ekipa u večerašnjoj ludoj i zabavnoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Kanade bila na visini zadatka i da je zadovoljan pobedom u Montrealu.

Beta

23:25

7 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu