Nova vest
Tenis

Četvrtak, 26.01.2017.

09:18

Povratak kralja: Federer u 28. Gren slem finalu!

Rodžer Federer plasirao se u finale Australijan opena, prvi put posle 2010. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Povratak kralja: Federer u 28. Gren slem finalu!
Getty images

Federer je u Švajcarskom polufinalu posle velike borbe i drame pobedio Stana Vavrinku sa 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3.

To je Federerovo ukupno 28. Gren slem finale i prvo posle finala na US openu 2015. kada je izgubio od Novaka Đokovića.

Rivala će dobiti u petak kada drugo polufinale budu odigrali Rafael Nadal i Grigor Dimitrov.

Prvo muško polufinale donelo je veliku borbu i nekoliko prelomnih momenata. U prvom setu su obojica imali šanse pre nego što je Federer napravio brejk za vođstvo od 1-0 u 12. gemu.

U drugom Vavrinka nije imao nijednu brejk loptu i kada je Federer poveo sa 2-0 (6:4) delovalo je da je meč odlučen. Vavrinka je u tom trenutku polomio reket, a i zatražio je medicinski tajm-aut zbog povrede kolena.

U trećem setu Vavrinka je odigrao na svom najvišem nivou. Pustio je ruku, napravio je dupli brejk i lako je smanjio na 2-1. Početak četvrtog seta doneo je razmenu brejkova, pre nego što je Vavrinka u finišu seta novim brejkom došao do 2-2.

Vavrinka je u tom trenutku bio u naletu, ali je usledio medicinski tajm-aut Federera koji je izašao sa terena i posle pauze duže od osam minuta meč je nastavljen. Vavrinka je imao brejk lopte u trećem i petom gemu petog seta, ali nije ih iskoristio i Federer je brejkom u šestom gemu prelomio meč u svoju korist.

Tok meča:

Obojica su oprezno počeli, a prvu polupruiliku imao je Vavrinka u trećem gemu kada je stigao do 15:30 i đusa. Ipak nije došao do brejk lopte, ali jeste Federer u sledećem gemu.

Imao je trofejniji Švajcarac tri vezane brejk šanse, ali nije oduzeo servis rivalu, pa je Vavrinka izjednačio na 2:2. U petom gemu Vavrinka je imao dve vezane brejk lopte, ali ni on nije napravio brejk - 3:2.

Usledila su relativno mirna četiri servis gema, pa je Federer došao na korak od prvog seta - 5:4. To nije previše uticalo na Vavrinku koji je mirno odservirao za 5:5. Ipak, Federer je ponovo postavio pitanje na koje Vavrinka ovoga puta nije odgovorio.

U 12. gemu je izbacio nekoliko loptica za nekoliko centimetara u aut i Federer je dobio prvi set sa 7:5.

U drugom setu Vavrinka je pao. Teško je vraćao servise rivala i nije tokom drugog seta imao nijednu brejk loptu.

Zbog toga je u jednom trenutku polomio reket, a Federer je set prelomio brejkom u šestom gemu. U nastavku je lako zadržao preostala dva servisa i došao je na set od velikog finala - 6:3.

Iako je delovalo da je meč gotov posle dva seta, posebno jer je Vavrinka dobio medicinski tajm-aut zbog bolova u kolenu, početkom trećeg seta uspeo je da oduzme servis Federeru i povede sa 3:1.

Nije se tu zaustavio Vavrinka. Potpuno je pustio ruku, napravio je još jedan brejk i ubedljivo je dobio treći set - 6:1.

I četvrti set Vavrinka je otvorio idealno - napravio je odmah brejk, ali ga nije potvrdio. Federer je odmah uzvratio i to je unelo mir u njegovu igru.

Usledili su sigurni servis gemovi sve do finiša seta. Pri vođstvu Federera od 4:3 bilo je napeto (30:30 i 40:40), ali ipak nije bilo brejk lopte. Vavrinka je prebrodio taj gem, a onda je u devetom napao.

Izborio se za tri brejk šanse i kod treće je sjajnom dijagonalom prošao rivala na mreži za 5:4. Dva minuta kasnije bilo je 6:4 i 2-2 u setovima.

Po završetku seta Federer je zatražio medisicnski tajm-aut i izašao je sa terena na više od osam minuta.

Nije bilo vidljivo zbog čega je Federer izašao sa terena, a po povratku je epskresno dobio prvi gem. Vavrinka je uzvratio, a priliku je propustio u trećem gemu.

Izborio se za brejk loptu, ali nije uspeo da je iskoristi - 2:1 za Federera. Vavrinka je imao brejk loptu i u petom gemu petog seta, ali ni to nije pretvorio u gem i Federer se još jednom provukao - 3:2.

Vavrinka je kažnjen u šestom gemu koji je i odlučio. Kod brejk lopte je napravio dvostruku servis grešku i više za njega nije bilo povratka. Federer je lako zadržao preostala dva servisa i posle godinu i po dana vratio se u finale Gren slema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

417 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu