Nova vest
Tenis

Subota, 16.01.2016.

20:05

Rodžer: Novak zaslužuje zvezdicu pored imena

Rodžer Federer je pred početak Australijan opena rekao da je Novak Đoković zbog svojih odličnih partija zaslužio zvezdicu pored imena.

Izvor: MN

Autor: MN

Rodžer: Novak zaslužuje zvezdicu pored imena
Getty Images

Švajcarac smatra da Novak iz sebe ima sjajnu godinu, ali da mu u tome parira Vavrinka. On se osvrnuo i na aktuelno stanje "velike četvroke", a pričao je i o rivalima s početka karijere.

Federer će na startu prvog Gren slema sezone igrati sa Gruzijcem Nikolozom Basilašvilijem.

„Australijan open je turnur na kom su igrači možda i najviše inspirisani. To je do prošle godine bio Gren slem na kom sam bio najkonstantniji. Uvek sam igrao dobro ovde. Ne znam da li su to uslovi, ili brzina terena. Ovo je dobro mesto za mene da započnem godinu. Videćemo kako će ići. Predsezona je bila dobra.“

Federer je u decembru sapočeo sardnju sa Ivanom Ljubičićem.

Uvek smo se dobro slagali, iako je on jedini koji me je pobedio u Bazelu i Gštatu.“

Neizbežno pitanje bilo je pitanje "velike četvorke" i kako Federer na nju gleda posle Novakove dominantne 2015.

"Zavisi kako na to gledate. Ako gledate Đokovićevu sezonu, on je bio najdominantniji igrač poršle godine. Ako pogledate ko je osvajao slemove i masterse, to baš i nije istina, jer imamo i Stena koji je pobedio u Francuskoj. Niko osim njih dvojice nije osvojio gren slem prošle godine. Tako da zavisi na koji način gledate. Ko je imao navjiše uspeha? Pa najboljih pet, sa Stenom, tu smo Mari, ja, Novak i Rafa. Sada se stanje na listi vraća u normalu, jer se Rafa vraća u vrh. Ne mislim da Nadal, kao ni ja, obraća mnogo pažnju na rang listu, da je stalno proverava, brine previše o tome, da budem iskren, pošto sam bio broj jedan. Razumem ljude koji to rade. To pomaže ponekad. Ali za nas, izgubiti u četvrtfinalu, polufinalu, finalu, nije bitno, to je i dalje poraz, mi samo gledamo na više ciljeve, Rafa i ja, isto kao i Novak. Mislim da mi igramo veoma dobro, ali da Novak, naravno, zaslužuje zvezdicu pord svog imena, jer bio ekstremno dobar. Isto i Sten. On je osvajao slemove u poslednje dve godine, a možda će ovo biti treća u kojoj će to uspeti."

Federer bi sa Novakom Đokovićem mogao da se sastane tek u polufinalu, a Švajcarac ističe da ga trenutno zanima samo njegova igra i da ne obraća pažnju na druge.

„Više sam fokusiran na svoju igru, nego na bilo kog igrača. Prošle godine sam bio prilično dobar protiv Novaka. Naravno, moram da nastavim. Uvek verujem da postoje nove stvari koje možete da naučite, uvek postoji način da se ostane motivisan, gladan. Neko poput Ivana može da mi pomogne u tome. Ali mnogo toga mogu i sam. Potrebna mi je podrška tima, da me pogura još pet ili deset procenata, koliko god je potrebno, jer nisam svakog dana u istom raspoloženju.“

Rodžer Federer je odabrao legendarnog Lejtona Hjuita za svog sparing partnera pred početak prvog Gren slema sezone. Australijanac smatra da mu je upravo Rodžer bio najveći rival u karijeri.

"Lejton i Rodik su mi bili najveći rivali u ranoj karijeri. Sa lejtonom je bio nešto drugačije. On je na početku vodio u međusobnim duelima, pa sam morao da preokrenem, dok sam sa Endijem ja bolje počeo i zadržao učinak. Uživao sam igrajući sa njima. Kao i sa Fererom i Safinom. Ali Hjuit je bio nešto posebno. On me je definitivno učinio boljim teniserom. Uživao sam u borbama s njim. Želim mu sve najbolje ovde“, rekao je Federer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve