Novakova 2015: Još dve Gren slem titule

Godine 2011. Novak Đoković odigrao je jednu od najboljih sezona u istoriji tenisa.

Izvor: Saša Ozmo

Četvrtak, 15.01.2015.

12:00

Default images
Beta/AP

Ostvario je skor od 70 pobeda i samo šest poraza, protiv igrača iz Top 10 imao je skor 21-4 i osvojio je deset turnira.

Ipak, ono po čemu će se najviše pamtiti ta godina jeste Đokovićeva superiornost na Gren slem takmičenjima – osvojio je Australijan open, Vimbldon i US open, a jedini poraz na najvećim turnirima doživeo je u polufinalu Rolan Garosa od Rodžera Federera.

I iduće dve sezone počinjale su briljantno – titulama u voljenom Melburnu, ali do kraja 2012. i 2013. godine Novak nije uspevao da doda bar još jednu Gren slem titulu, iako je u nekoliko navrata bio veoma blizu.

Prošle godine Đoković nije slavio na Australijan openu, ali je niz loših rezultata u završnici GS turnira prekinuo pobedom nad Federerom u finalu Vimbldona. Pobedom izvojevanom nadljudskim naporima. Međutim, US open nije prošao u skladu sa očekivanjima, tako da je Novak i prošle sezone ostao na jednoj Gren slem tituli.

Da li je 2015. godina ona u kojoj će Novak ponovo osvojiti dva ili više Gren slem trofeja?
Beta/AP
Australijan open: Melburn je njegova druga kuća. Zajedno sa Federerom i Andreom Agasijem, Đoković tu ima najviše titula u Open eri – četiri. Upravo je u Melburn parku pružio neke od najblistavijih partija u karijeri – setimo se samo “totalnog tenisa“ iz 2011. godine ili spektakularnog finala sa Nadalom, najdužeg u istoriji, godinu dana kasnije.

Podloga u Melburnu jeste sporiji beton, loptice imaju pravilan, predvidljiv odskok, a to su uslovi koji Novaku u potpunosti odgovaraju. Željeni ishod može se postići i umereno agresivnom igrom, kakvu Đoković voli, ali i te kako je isplativa i uporna odbrana, posle koje sledi napad iz kontre – još jedna Novakova specijalnost.

Lepe uspomene oživljavaju ista mentalna stanja i donose isto samopouzdanje kao u periodu kada su se te uspomene događale – to jeste sitnica, ali sitnice često i jestu presudne.

Novaku potpuno odgovara okruženje u Melburnu, publika ga voli i zato je i ove godine srpski teniser favorit broj jedan u Australiji.
Beta/AP
Rolan Garos: “Kako godine prolaze, biće sve teže“, rekao je Novakov trener Marjan Vajda u pogledu osvajanja jedine Gren slem titule koja Đokoviću nedostaje.

Najbliži svrgavanju Nadala bio je u polufinalu 2013. godine – Novak je tada imao brejk viška u petom setu, već je mogao da omiriše toliko željeni trofej, ali je Španac ipak uspeo da preokrene.

U Parizu je na Đokoviću ogroman pritisak – godine 2012. bio je na ivici poraza od Sepija i Conge, ali je nekako uspeo da se izvuče. U poslednje dve sezone nema većih problema sa slabijima od sebe, ali je Nadal i dalje nepremostiva prepreka, delom i zbog Novakovih mentalnih barijera.

Pogotovo se to odnosi na prošlu sezonu, kada Đoković ni u jednom intervalu meča nije zaigrao na svom maksimumu. Šteta, jer se i kod Nadala osećala velika tenzija, nije igrao ni Španac onako kako ume. Meč je, baš kao i onaj iz 2012. godine, završen Novakovom duplom greškom, potpuno atipično za ’broja jedan’.

Već godinama je Đoković drugi najbolji teniser sveta na šljaci, dobio je Nadala i u Monte Karlu i u Madridu i u Rimu, ali Rafa još drži Pariz kao svoju tvrđavu.

Novak je iskren, govori kako mu je Rolan Garos veliki cilj, ali više ne insistira toliko na tome, što i jeste pravi pristup – bolje je oslabiti teret koliko je to moguće.

Đoković je oduvek posedovao elemente igre koji su naročito potrebni na šljaci – izvanredno kretanje, uz karakteristično klizanje, dobar kik-servis, osećaj kako valjano izgraditi poen i menjati ritam... Rečju, Đoković ima sve što je potrebno – još samo da savlada sebe i Nadala.
Beta/AP
Vimbldon: Najprestižniji turnir na svetu zapravo nam pokazuje sportsku inteligenciju i kompleksnost psihe Novaka Đokovića. Nikada na travi nije izgledao kao ’svoj na svome’, mučila su ga proklizavanja, servis je znao da varira, a igra na mreži nije mu jača strana.

Ipak, Novak je na Vimbldonu osvojio dva trofeja – 2011. godine dobio je u finalu Nadala, a prošle je bio bolji od sedmostrukog šampiona Federera. U Njujorku, koji bi po obeležjima i konstantnosti vrhunskih igara trebalo da mu je doneo više titula, Đoković je osvojio samo jednu – 2011. godine.

Sa druge strane, daleko od toga da Novak nema razvijene elemente igre koji su na travi za nijansu važniji nego drugde. Ritern i brzi refleksi nužni su za uspeh na Vimbldonu, Novak je znatno poboljšao i prvi servis, a unapredio je i slajs. Uz to, Đoković je majstor u tome da obezbedi da se meč odvija po šablonima igre koje on nameće, a u tome mu pomaže i sve manji broj ekstraofanzivnih tenisera – upravo iz tog razloga je recimo Del Potro bio ogroman izazov 2013. godine.

Pred svaku godinu brojni stručnjaci konstatuju da su Đokoviću mnogo veće šanse na betonskim Gren slemovima, ali kako otpisati dvostrukog šampiona?
Beta/AP
US open: Novak Đoković do sada je osvojio sedam Gren slem titula, isto kao i legendarni Džon Mekinro i Mats Vilander, a jedan više od imena poput Borisa Bekera i Stefana Edberga.

Ipak, ako je negde bilo prostora da se taj broj uveća, onda je to na terenima Flašing Medouza. Poslednji put Novak nije igrao barem polufinale u Njujorku još davne 2006. godine.

Jedinu titulu osvojio je 2011. godine, a najveći žal jeste finale iduće godine i poraz od Endija Marija u neobičnom meču odigranom po jakom vetru. Velika šansa propuštena je i prošle sezone neočekivanim porazom od Nišikorija u polufinalu – Japanac je pre toga odigrao dva izuzetno naporna meča u pet setova, ali Đoković tog dana jednostavno nije ličio na sebe.

Betonska podloga ’Deco Turf’, na kojoj se igra u Njujorku, brža je od one u Melburnu, ima nešto niži odskok i generalno favorizuje ravne u odnosu na spinovane udarce. Ipak, razlika nije tako dramatična – ITF podlogu u Australiji definiše kao ’srednje brzu’, onu u SAD kao ’brzu’, mada je priča o brzini podloge mnogo šira i složenija tema i nije joj mesto ovde.

Ranije tokom karijere Novaka je mučila vrućina u Melburnu, a u Njujorku mu je zadavala poteškoće u protekle dve sezone – izvukao se u polufinalu sa Vavrinkom 2013, ali nije pre nekoliko meseci protiv Nišikorija.

Videćemo kako će se sezona odvijati do tog trenutka, ali bila bi prava nepravda prema tenisu da Đoković karijeru završi sa samo jednom titulom na US openu. Možda drugu osvoji baš ove sezone.
Beta/AP
Novak je prvi teniser sveta i, kao što su naglašavali brojni njegovi suparnici uključujući Nadala i Nišikorija, retko ko može da ga zaustavi kada je u naletu. Međutim, postoji i nekoliko spoljnih faktora koji će uticati na Đokovićeve Gren slem rezultate ove sezone.

Pre svega, kako će izgledati Nadalov povratak i hoće li on na Rolan Garosu biti jednako neustrašiv? Može li Federer i u 34. godini da igra kao Top 3 teniser? Da li će neko iz trojca Dimitrov-Nišikori-Raonić uspeti dovoljno da podigne nivo igre za najveći trofej? Hoće li nas neko sve iznenaditi?

To su pitanja na koja sada niko sa sigurnošću ne može da ponudi odgovor. Ono što možemo da tvrdimo jeste da je Đokovićeva startna pozicija veoma dobra – na vrhuncu je karijere, fizički je maksimalno spreman, motivisan je i već je prošao skoro sve što u tenisu može da se prođe.

Prognoza: Novak Đoković će ove sezone osvojiti dva ili više Gren slem trofeja.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: