Nova vest
Tenis

Sreda, 13.01.2010.

00:37

Đoković doneo Srbiji prvi gren slem (2008)

Finale Australijan opena 2008. godine ostaće sigurno upisano zlatnim slovima u istoriji srpskog tenisa. Iako je Novak Đoković najveći deo posla završio pobedivši Rodžera Federera u polufinalu i tako ga sprečivši da dođe do 11. uzastopnog gren slem finala, duel sa Žoom Vilfredom Congom u finalu bio je priča za sebe.

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

Mladi Francuz igrao je te dve nedelje u Melburnu kao u transu, a to je najbolje osetio Rafael Nadal koji je ’pregažen’ u polufinalu. Đoković je u duel sa Congom ušao kao favorit, sa iskustvom finalnog duela sa prethodnog gren slema, u Njujorku, i na kraju je uz dosta muke i opravdao je taj status.

Na startu meča oba igrača pokazala su zbog čega u finalu nema ni Federera i Nadala. Posle nekoliko fantastičnih razmena udaraca Đoković je oduzeo servis Francuzu već u prvom gemu, ali je onda sa nekoliko grešaka dopustio protivniku da odmah izjednači. Nakon toga serveri su bili sigurni sve do 10. gema kada Đoković gubi prvi set na turniru.



Conga je do prednosti u setovima došao pošto je na set loptu odigrao fantastičan forhend lob iz trka.

Psihološka prednost, ali i publika, bili su u tom trenutku na strani Conge, i delovalo je da bi mladi Francuz možda mogao i do trofeja. Ipak, Đoković je tada zaigrao kao da ima mnogo više od 20 godina. Srpski teniser je sredinom drugog seta preuzeo inicijativu, napravio je brejk u sedmom gemu i izjednačio u setovima dobivši drugi rezultatom 6:4.

Početkom trećeg perioda najbolji srpski teniser svih vremena potpuno je preuzeo kontrolu nad finalnim duelom. Đoković je u trećem gemu napravio brejk za 2:1, a u devetom gemu je ponovo oduzeo servis Francuzu za 6:3 i 2:1 u setovima.

Tada je već bilo jasno da će Conga teško moći da se vrati u meč, ali Francuz se nije predao bez borbe. Četvrti set protekao je bez brejka, pa je o pobedniku odlučio taj-brejk. Conga nije izdržao pritisak u 13. gemu, napravio je dve neiznuđene greške, a zatim i jednu duplu servis grešku, i Đoković je veoma brzo poveo sa velikih 5:1. Tri poena kasnije srpski teniser iskoristio je prvu od četiri vezane meč lopte i veliko srpsko slavlje u Melburnu moglo je da počne.

Novak Đoković je tako postao prvi srpski osvajač gren slem titule u singl konkurenciji.

Novak Đoković (Srbija) – Žo-Vilfred Conga (Francuska) 4:6, 6:4, 6:3, 7:6(2)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu