Nova vest
Atletika

Četvrtak, 21.07.2016.

11:30

Ruski atletičari ne idu u Rio!

Sud za sportsku arbitražu u Lozani odbio je žalbu Atletskog saveza Rusije i suspendovao sve ruske atletičare sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Izvor:

Autor:

Ruski atletičari ne idu u Rio!
Getty Images

Kako se navodi, CAS je tako podržao odluku Svetske atletske federacije (IAAF) da zbog sistemskog dopinga sportista, u kom je udela imalo i Ministarstvo sporta Rusije, zabrani da se 68 atletičara Rusije takmiči u Riju.

Uporedo s ovim slučaj, čeka se i odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u vezi sa ostalim sportistima koji su izborili normu za Igre, a da nisu imali problema sa korišćenjem nedozvoljenih supstanci.

S druge strane, preostali ruski sportisti imaće priliku da se nađu u Brazilu ukoliko ispunjavaju njekoliko uslova, a kao glavni ističe se onaj da su testirani van domovine. Po tom osnovu pravo nastupa već su stekle Julija Stepanova i Darja Klišina.

"Bord CAS potvrdio je da su ruski atletičari suspendovani sa predstojećih Olimpijskih igara u Riju, ali se istovremeno izrečena suspenzija ne odnosi na ostatak tima Rusije", rekao je jedan od članova komisije Suda za sportsku arbitražu.

Sebastian Kou, predsednik IAAF, istakao je da je zadovoljan time što je CAS podržao odluku njegovog tela, ali je naglasio da "nije ušao u sport kako bi sprečavao sportiste da se takmiče".

"Ovo nije dan za trijumfalne izjave. Nisam ušao u svet sporta da bi sprečavao sportiste da se takmiče. Posle Rija, IAAF će nastaviti da sarađuje sa Rusijom – kako bi stvorio bezbedno okruženje za sve sportiste u njihovoj federacije, u cilju da ona povrati pravo na takmičenje i međunarodno priznanje", kaže Kou.

Olimpijske igre na programu su od 4. do 21. avgusta u Rio de Žaneiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

3 d

U fokusu

Vidi sve