Pobednik je demokratija

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2002.

16:20

Default images

Ponegde sa kišom, a svuda u prohladnom jesenjem danu, bez incidenata i primetne euforije, u nedelju u 7 časova otvoreno je širom Srbije svih 8.165 biračkih mesta.
Srbija je u nedelju birala predsednika između jedanaestorice kandidata, koji su se, proteklih sedmica, u bespoštednoj izbornoj trci, utrkivali upravo u tome da ubede 6,5 miliona birača da glasaju baš za njih.
U nedelju, relativno rano, uglavnom u prepodnevnim časovima, glasali su i svih jedanaestorica kandidata. Glasali su tamo gde žive, na biračkim mestima najbližim njihovim kućnim adresama.
Većina njih - devetorica - glasala su u Beogradu, Lalošević je to obavio u Novom Sadu, dok je kandidat socijalista, naš poznati glumac Bata Živojinović glasao u svom selu Koraćica, na Kosmaju.
U izjavama na biralištima većina predsedničkih kandidata bila je složna u mišljenju da su ovo slobodni, fer i demokratski izbori i da će sa njih kao pobednik, u svakom slučaju, izaći ličnost do kraja odana demokratiji.

BRANISLAV IVKOVIĆ:BEZ PRAVA NA GREŠKU
PREDSEDNIČKI kandidat grupe građana “Socijalisti za povratak bazi” Branislav Ivković rekao je posle glasanja na biračkom mestu broj 16 na Vračaru, da se nada da će građani Srbije odlučiti da poverenje poklone kandidatu koji ih je uverio da je sposoban da osmisli prave projekte, da okupi pravi tim i da uspešno projekte izvede do kraja.
On je rekao da bi to bilo dobro za Srbiju, koja je danas u izuzetno teškoj situaciji.
- Ukoliko građani Srbije možda i pogreše, duboko sam uveren da su vrlo blizu vanredni parlamentarni izbori, a tada zasigurno više nikada neće pogrešiti.

DRAGAN RADENOVIĆ:ZA SREĆU GRAĐANA
KANDIDAT grupe građana Dragan Radenović obećao je da će u slučaju pobede na predsedničkim izborima, od Srbije stvoriti društvo “slobodnih i srećnih građana”.
- Obećavam ono što i sebi, da Srbija bude srećna zemlja slobodnih građana - rekao je Radenović.

TOMISLAV LALOŠEVIĆ :DAO GLAS PELEVIĆU
GLASAO sam za Borislava Pelevića, kandidata SSJ, jer se on u predizbornoj kampanji jedini ponašao džentlmenski, izjavio je Tomislav Lalošević, kandidat grupe građana za predsednika Srbije, koji je glasao u Novom Sadu. Očekujem da će na ovim izborima pobediti ekonomska, a ne politička opcija, a da birači neće glasati emocijama nego razumom.

VOJISLAV KOŠTUNICA:I DRUGI KRUG SLADAK
VERUJEM u uspeh, jer verujem u ispravnost politike i programa za koji se zalažem, izjavio je dr Vojislav Koštunica, nakon što je, sa suprugom Zoricom, glasao.
On je izrazio uverenje da je uređena i stabilna Srbija nešto za šta se zalaže ogromna većina građana, ali da “nije na njemu da komentariše i daje prognoze”.
- Bilo bi racionalnije da se sve završi u jednom krugu. Ali, mi ne spadamo baš u red najracionalnijih naroda. Sem toga, ima i mnogo kandidata. Ali, ja nemam nikakvih problema ni sa drugim krugom. Konačna pobeda u drugom krugu ni u čemu ne umanjuje draž pobede.

VUK DRAŠKOVIĆ: NADAM SE DOBROM
PREDSEDNIČKI kandidat Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je da će, ako bude izabran, najpre “raspustiti Vladu i parlament” i raspisati vanredne izbore u Srbiji.
Nakon što je sa suprugom Danicom glasao u beogradskom naselju Banovo brdo, Drašković je rekao da se “nada dobrom” na predsedničkim izborima.
Upitan da li je njegova stranka zabeležila nepravilnosti na današnjem glasanju, lider SPO je rekao da je nepravilnosti bilo “mnogo, i to širom Srbije”.
- Mnogo je mrtvih u biračkim spiskovima - dodao je Drašković.

VOJISLAV ŠEŠELJ: PUT KA VANREDNIM IZBORIMA
Očekujem pobedu još u prvom krugu, ali ako slučajno bude drugog kruga neće mi mnogo smetati.
Ovim rečima se predsednički kandidat SRS Vojislav Šešelj, juče posle glasanja u OŠ “Svetozar Golubović Mitraljeta” u Batajnici, obratio novinarima.
- Na ovim predsedničkim izborima sebe već smatram pobednikom u svakoj varijanti - rekao je Šešelj. - Najvažnije je što će ovi izbori otvoriti put ka hitnom zakazivanju vanrednih parlamentarnih izbora koji su Srbiji najnužniji. Očigledno je da su sazreli uslovi za temeljitu promenu vlasti i vlast će biti promenjena u najskorije vreme.

VELIMIR - BATA ŽIVOJINOVIĆ: POBEDIĆE NAJBOLJI
POBEDNIKA sada ne bi mogla znati ni Vanga, to niko ne zna, ali pobediće najbolji, izjavio je Velimir - Bata Živojinović novinarima, pošto je zaokruženi listić ubacio u glasačku kutiju na izbornom mestu broj 32, u Koraćici, na Kosmaju.
Živojinović je dodao da su njegove šanse veoma visoke, ali da strahuje od nameštenih rezultata i krivce za to vidi u mnogobrojnim posmatračima.
- Konačno ste videli gde je Koraćica - rekao je Živojinović, a zatim krenuo ka porodičnoj kući u blizini, pozivajući okupljene novinare na jagnjetinu.

BORISLAV PELEVIĆ: NOVI IZBORI REŠAVAJU KRIZU
Kandidat za predsednika Srbije Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelević izjavio je u nedelju posle glasanja na biračkom mestu broj 36 u opštini Savski venac da posle predsedničkih izbora očekuje vanredne parlamentarne izbore u Srbiji na svim nivoima.
- Ja se iskreno nadam da je ovo danas samo prvi korak ka vanrednim parlamentarnim izborima, jer je to jedini način da se u Srbiji reši svekolika kriza - politička, teritorijalna, ekonomska i socijalna.

MIROLJUB LABUS: GLAS ZA BUDUĆNOST
SRBIJA je jedna velika porodica koja danas glasa za svoju budućnost. Siguran sam da će napraviti novi izbor, i, verujem, da ćemo sutra živeti bolje i da ćemo nastaviti naš put ka Evropskoj uniji, rekao je u nedelju Miroljub Labus, posle glasanja na biračkom mestu 41 u OŠ “Mika Petrović Alas”, na Dorćolu.
Labus je na glasanje došao pešice, sa svojom porodicom - suprugom Oliverom i kćerkama Milicom i Tijanom. Upitan kakvu poruku time želi da pošalje s obzirom na to da je sa svojom porodicom prošao i celu predsedničku kampanju, Labus je odgovorio:
- Srbija mora da bude zemlja u kojoj će porodica biti osnov stabilnosti i sloge.

NEBOJŠA PAVKOVIĆ: IZBORI ĆE DONETI DOBRO
OČEKUJEM da ovi izbori proteknu u miru i regularno, za razliku od predizborne kampanje, gde su predsednički kandidati govorili jezikom mržnje, pozivajući na podele i svađe, izjavio je generala Nebojša Pavković, neposredno posle glasanja.
Prema njegovoj oceni, ovi izbori će mnogo doneti Srbiji, “s obzirom da institucija predsednika Srbije nije funkcionisala pos-lednjih nekoliko godina.

VUK OBRADOVIĆ :DA JE BILO VIŠE PAMETI
Predsednički kandidat Socijaldemokratije za predsednika Srbije Vuk Obradović izjavio je, posle glasanja u Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije” na Zvezdari, da su se u Srbiji “mogli dogoditi i parlamentarni izbori, da je bilo više pameti, a manje vlastoljublja”.
Obradović je rekao da se na tim izborima nada najboljem i dodao da će, ukoliko pobedi, raditi na bitno drugačijem ponašanju vlasti, obećavajući “preporod Srbije u svakom pogledu”.

MILAN MILUTINOVIĆ: PISAĆU I GLUVARIĆU
Predsednik Srbije Milan Milutinović izjavio u nedelju da će se posle predsedničkih izbora u Srbiji baviti raznim stvarima - “od pisanja do gluvarenja”.
- Ima toliko stvari kojima čovek može da se posveti - od pisanja do gluvarenja”, rekao je novinarima nakon glasanja na izborima za predsednika Srbije u opštini Savski venac, na biračkom mestu broj 25.
Milanu Milutinoviću ovim izborima prestaje mandat. On je za predsednika Srbije izabran 1997. godine.
Upitan kakvu sudbinu za sebe očekuje posle izbora, s obzirom na to da ga Haški tribunal tereti za razne zločine na Kosovu, on nije želeo da komentariše.
“Ipak je danas dan izbora i ne bih danas o tome. Danas se treba posvetiti glasanju”, rekao je Milutinović.

ZORAN ĐINĐIĆ:SLOBODNO I FER
Najvažnije je da posle pedeset-šezdeset godina imamo slobodne i fer izbore, a za Vladu da pobedi demokratski kandidat – rekao je nakon glasanja republički premijer Zoran Đinđić, koji je svoju građansku dužnost sa suprugom Ružicom ispunio na biračkom mestu 44, na Prirodno-matematičkom fakultetu.
On je izjavio i to da očekuje da će dva predsednička kandidata – Vojislav Koštunica i Miroljub Labus ući u drugi krug i da će rezultat biti tesan.
- Ne znam ko će od ove dvojice kandidata imati dva tri procenta više, ali za gospodina Labusa je veliki uspeh svako mesto blizu gospodina Koštunice, jer pre godinu dana odnos snaga između njih dvojice je bio takav da niko ne bi mogao ni da zamisli da će među njima biti fotofiniša – rekao je on.
Po oceni premijera Đinđića i ovi izbori su i prilika da naša zemlja podigne svoj međunarodni kredibilitet kao demokratska država.
- Važno je da izbori uspeju, da bude izabran kandidat koji zastupa demokratsku opciju i da nastavimo da se bavimo svojim najvažnijim poslom, a to su demokratske reforme – rekao je Đinđić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: