Moguce manipulacije brojem biraca sa Kosova

Info

Izvor: B92

Utorak, 06.08.2002.

03:09

Default images

Predstavnik Centra za liberalno-demokratske studije (CLDS) Slobodan Antonic izjavio je povodom predstojecih predsednickih izbora u Srbiji, da manipulacija moze biti oko broja izaslih biraca.

"Posto je u pitanju nasledjen Milosevicev izborni sistem, Republicka izborna komisija moze da manipulise brojem biraca, jer ona daje podatke o birackom telu", kazao je Antonic na konferenciji za novinare.

On je ocenio da u RIK-u uglavnom sede ljudi "bliski Zoranu Djindjicu" i dodao da se najvise moze manipulisati brojem biraca sa Kosova.

Antonic je kazao da se ocekuje velika apstinencija biraca, pa RIK, po njegovom misljenju, moze u slucaju pobede Miroljuba Labusa da odluci da smanji biracko telo za Kosovo i time postigne neophodnu izlaznost. Isto tako, dodao je, RIK moze da odluci da u slucaju pobede Vojislava Kostunice ostavi glasove sa Kosova, da se ne postigne dovoljna izlaznost i da se na taj nacin izbori ponove.

Za predsednicke izbore u Srbiji potrebno je da izadje vise od 50 odsto gradjana cele Srbije. Medjutim po Antonicevim recima, RIK moze kao i Savezna izborna komisija u septembru 2000. godine da donese odluku da se glasovi sa Kosova ne racunaju, pod obrazlozenjem da biracka mesta "nisu ni otvarana".

Bosko Mijatovic iz CLDS-a je istakao da je sukob Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije u fazi "konacnog obracuna" i da se u tom sukobu vise ne biraju sredstva.

On je kazao i da su pukotine u DOS-u sve vidljivije, obrazlozivsi to primerima istupanja predsednika Nove Srbije Velimira Ilica iz koalicije i distanciranjem Dragoljuba Micunovica i jos nekih lidera od poslednjih odluka DOS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: