Naslovna strana
B92 Specijali Predsednički izbori
     
 

 

Naslovna strana specijala

Neuspeli septembarski izbori

Analize, intervjui, tekstovi

Istraživanja javnog mnjenja

Enciklopedija izbora

Arhiva izbornih vesti

 


 
 

Kostunica i Labus izjednaceni | 01/08/2002 | Izvor: B92
Beograd -- Prema najnovijim istrazivanjima agencije "Stratedzik marketing", predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica i potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus na predsednickim izborima u Srbiji osvojili bi potpuno isti procenat glasova.

Na pitanje za koga bi glasali na predsednickim izborima, po 22 odsto anketiranih izjasnilo se za Kostunicu i Labusa, dok nijedan drugi politicar, trenutno ne moze da konkurise ovim kandidatama u predsednickoj trci. Svaki peti anketirani gradjanin nije zeleo da se izjasni za koga bi glasao. Istrazivanje je takodje pokazalo da je Labus dobio 2 odsto glasova vise, a Kostunica 2 odsto manje, od prethodnog istrazivanja iste agencije, obavljenog pre samo mesec i po dana. Premijera Srbije Zorana Djindjica kao predsednika Srbije vidi 8 odsto gradjana, po pravilu simpatizera Demokratske stranke. Slede lider radikala Vojislav Seselj s 5 odsto, predsednik Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelevic sa 4, a predsednici Nove Srbije i Socijalisticke partije Srbije Velimir Ilic i Slobodan Milosevic imaju po 3 odsto potencijlanih glasaca.

Po procentu onih koji ga pozitivno ocenjuju, Labus je sa 49 odsto prvi put znacajno ispred Kostunice koji ima 39 odsto. Demokratska stranka sa 20 odsto biraca u Srbiji u julu je bila u "vidljivoj" prednosti nad Demokratskom strankom Srbije i to po prvi put nakon promene vlasti 2000. godine. U poslednjih godinu dana rejting DS-a krece se izmedju 17 i 19 odsto. Prema istrazivanju, DSS ima manje od 18 odsto naklonosti birackog tela i to je najnizi rejting stranke od kada je Kostunica izabran za predsednika Jugoslavije.

Gradjani Srbije vise ne razmisljaju o DOS, ali je zbir rejtinga svih stranaka koje su formirale DOS 48 odsto, sto je na nivou minimuma te koalicije. Od stranaka DOS, veoma je malo onih ciji rejting nadilazi statisticku gresku, odnosno uzivaju podrsku od 1 do nesto iznad 2 odsto biraca. Od ostalih stranaka najjaca je Socijalisticka partija Srbije, 7 odsto podrske, slede radikali, 5 odsto, Stranka srpskog jedinstva 4 i Srpski pokret obnove 3 odsto. Neopredeljen ili neodlucan je svaki treci anketiran, sto je najvisi nivo od izbora 2000. godine. Udruzenje G17 Plus i dalje uziva veliko poverenje biraca i ako bi se pojavio na izborima, predstavljao bi treci jak blok.

Istrazivanje je sprovedeno terenskom anketom, od 14. do 20. jula, na uzorku od 1.574 ispitanika u 60 opstina u Srbiji.

Direktor agencije Stratedzik marketing Srdjan Bogosavljevic u izjavi za B92 kaze da DOS vise ni na jedan nacin nije jedinstvena koalicija koja je u stanju da promovise bilo kakav zajednicki cilj. Bogosavljevic takodje navodi da je vise predsednickih kandidata unutar kolaicije DOS samo posledica cinjenice da u toj koaliciji vise ne postoje zajednicki, vec samo interesi pojedinih grupa: "Sigurno je da ce kandidati koji se budu prijavljivali odvlaciti glasove, ne mnogo, od Labusa i Kostunice, ako se on bude kandidovao, ali ce to biti dovoljno da vuce u drugi krug. S druge strane, mnogi koji hoce da se kandiduju su sasvim svesni da ne mogu da osvoje mesto predsednika Srbije, ali sa aspekta njihovih ciljeva oni rade dobar posao - rade promociju svoje stranke ili licnosti. Izvesno je da Nada Kostic ne moze postati predsednik Srbije, ali moze doprineti promociji DHSS-a".

Na pitanje sta je najvise doprinelo padu popularnosti predsednika Kostunice Bogosavljevic je rekao da je "do promene doslo zbog opsteg principa da su svi snimci javnog mnjenja snimci trenutka".

"Ovo je bio trenutak nakon afere Pavkovic, dakle to je pocetak druge polovine jula, afera je bila u punom zamahu i veoma je ostetila Kostunicu. Labus je stigao Kostunicu ne samo na spontani izbor predsednika, nego ga je i prestigao u broju pozitivnih poena. U sustini, nije Labus stigao Kostunicu, nego je Kostunica pao i dosao na nivo Labusa", objasnio je Bogosavljevic.Da državom upravljaju eksperti

04. decembar 2002. | Izvor: Cesid
Većina građana Srbije smatra da su izbori jedno od najvažnijih građanskih prava i shvata njihov značaj, ali sa druge strane prema političarima ima izrazito negativan odnos i smatra da je aktuelna politička scena u Srbiji "veliko zamjavanje"

Mediji drugi krug pratili još mirnije

17. oktobar 2002. | Izvor: SMMRI, Medija centar
Mediji u Srbiji kampanju za drugi krug predsedničkih izbora pratili su "još mirnije i ravnomernije" nego u prvom krugu, Istovremeno, Đinđić i Demokratska stranka najviše su pominjani u negativnom kontekstu.

Drugi izborni krug u medijima u znaku Koštunice

10. oktobar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Drugi krug predsedničkih izbora u medijima je protekao u znaku Vojislava Koštunice, o kojem je objavljeno 244 teksta, dok je 186 napisa objavljeno o Miroljubu Labusu. Veći broj tekstova o Koštunici zabeležen je i u svim analiziranim dnevnim novinama. U periodu između dva kruga, odnosno od 30. septembra do 8. oktobra, najvažnija tema za Vojislava Koštunicu bio je poziv građanima da izađu na izbore, dok je za Miroljuba Labusa najčešća tema bio njegov protivkandidat

Koštunica i Labus u medijima

26. septembar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Analiza predsedničke kampanje koju je uradila Ebart/Medijska dokumentacija, u periodu od 11. do 24. septembra u pokazuje da se u odnosu na prethodno posmatrani period, srpsko pitanje pominje tri puta više u nastupima predsedničkih kandidata. Kada je reč o Vojislavu Koštunici i Miroljubu Labusu, samo je "Nacional" ravnomerno objavljivao tekstove o njima, dok su ostale novine najviše pažnje poklonile Koštunici.

Labus u blagom vođstvu

25. septembar 2002. | Izvor: SMMRI
Novo istraživanje Strategic Marketinga pokazuje da predsednički kandidat grupe građana Miroljub Labus vodi u odnosu na kandidata Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu. Razlika iznosi oko 2 odsto u delu ankete u kom su ispitanici odgovarali na pitanje za koga bi glasali sa ponuđene liste imena. Rang je sličan a procenti različiti sa istim pitanjem, ali bez ponuđene liste. U odnosu na prethodno istraživanje broj onih koji će sigurno glasati je praktično nepromenjen i iznosi 63 odsto.

Da su danas izbori Labus bi pobedio

19. septembar 2002. | Izvor: Scan
Novosadska Agencija za istraživačko razvojne poslove Scan, obavila je istraživanje javnog mnenja u 47 opština u Srbiji, u periodu od 5. do 11. septembra ove godine, koje pokazuje da anketirani građani najviše veruju Vojislavu Koštunici, potom Vojislavu Šešelju, dok je na trećem mestu Miroljub Labus.

O Koštunici se najviše piše

17. septembar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Najnovija Ebartova analiza predsednicke kampanje pokazuje da približavanjem izbora, kandidati sve više govore o onome što birace neposredno i najviše interesuje. Kada je rec o najcešcim temama izjava drugih kandidata, na prvom mestu je Vojislav Koštunica, o kom je i ukupno objavljeno najviše tekstova.

Kandidati trče drugi krug

12. septembar 2002. | Izvor: NIN
Građani Srbije će 29. septembra birati svog čelnog čoveka - predsednika. Ovog puta kao da ga nisu ni imali. U jeku predizborne kampanje sve se sprema za veliku predstavu - utvrđuje se teritorija koja će biti obuhvaćena izborima, uporno iskušava šta taj predsednik, uprkos Ustavu, sve može. Kandidata ima dovoljno, i previše, mada vladajuća politička grupacija - DOS, nije ponudila nikoga iz redova političkih stranaka koje je čine.

Biraci misle da je Srbija na stranputici

06. septembar 2002. | Izvor: SMMRI
Agencija za istrazivanje javnog mnjenja u Srbiji, «Stratedzik marketing» obavila je od 23. do 26. avgusta terensko istrazivanje na uzorku od 1.532 ispitanika sa pravom glasa. Biracko telo Srbije, bez Kosmeta cini oko 6,4 miliona birraca, a prema trenutnomi interesovanju biraca, moze se ocekivati da na predstojece izbore izadje manje od 3,6 miliona gradjana Srbije. Preuzmite kompletan dokumet u zip formatu[130kb]

Analiza predsednicke kampanje – Ebart/Medijska dokumentacija

06. septembar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Ebart/Medijska dokumentacija obavila je u periodu od 19. jula do 27. avgusta 2002. godine analizu pracenja predsednicke kampanje u 12 dnevnih i nedeljnih novina u Srbiji. Analizirani su: Blic, Blic News, Danas, Dnevnik, Ekonomist, Glas, Nacional, Nedeljni Telegraf, NIN, Novosti, Politika, Reporter i Vreme.
Najpopularnija tema u izjavama predsednickih kandidata je drugi predsednicki kandidat, a interesantan je i podatak da jedan od predsednickih kandidata nikada u izjavama nije dotakao temu zlocina, srpskog pitanja, kriminala, Crne Gore, Kosova ili Haga.

Raste rejting Vojislavu Kostunici

05. septembar 2002. | Izvor: B92
Poslednje istrazivanje javnog mnenja o rejtingu predsednickih kandidata koje je uradio Statedzik marketing, pokazuje da Vojislavu Kostunici rejting raste, Miroljubu Labusu stagnira, a najveci porast popularnosti belezi Vojislav Seselj.

Svi daleko ispod Kostunice i Labusa

24. avgust 2002. | Izvor: B92
Kostunica i Labus su trenutno po jednom pokazatelju, a to je pokazatelj pozitivnih ocena, nalaze se na samom vrhu, a svi ostali su ispod njih.

Procenjivanje snage kandidata

21. jul 2002. | Izvor: B92
Ono sto je jako bitno to su trendovi, i mi cemo videti da li ce se taj trend nastaviti, dakle rast prosecne ocene gospodina Labusa a pad prosecne ocene gospodina Kostunice, ili ce se to menjati. Procenat biraca koji u ovoj nedelji ne bi izasli na izbore zadrzao se na proslonedeljnih 29 odsto.

Kostunica i dalje najpopularniji

23. jun 2002. | Izvor: B92
Prema istrazivanju obavljenom u poslednjih nekoliko dana, za DOS bi na izborima u ovom trenutku glasalo 45,3 odsto biraca, dok na izbore ne bi izaslo 39,7 odsto anketiranih, 5 odsto vise nego prosle sedmice. DOS je u odnosu na prethodnu nedelju zabelezio neznatan pad popularnosti. Ako bi DSS izasao na izbore samostalno, dobio bi 21,9 odsto glasova, a ostatak DOS 23 odsto.