Costa del Sol, najviše skutera u Evropi

Najgušće naseljena obala Španije, Costa del Sol se proteže oko 150 km, a turistički kompleksi se tiskaju jedan uz drugi. To je istovremeno najpopularnija turistička destinacija u Španiji.

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2009.

07:00

Default images

Blaga klima i mirne vode Mediterana glavni su razlog zbog kojeg je Costa del Sol puna turista tokom cele godine. Ovde ima više skutera po glavi stanovnika nego bilo gde u Evropi.

Među turistima najpopularnija su mesta Torremolinos, Benalmadena, Feungirola, i Marbella, sa peščanim, šljunkovitim, i betonskim plažama dugim nekoliko kilometara, i uvek sređenim šetalištima pored mora, koje lokalci zovu paseo maritimo.

Turistički rizorti se nižu jedan za drugim, i gotovo su spojeni. Noćni život je vrlo razvijen, sa bezbrojnim klubovima, pabovima, restoranima, i kockarnicama.

Turistima na raspolaganju stoje i mnogobrojni drugi sadržaji, kao što su akva parkovi, zoološki vrt, i luna parkovi.
Photo: robbie jim / Flickr
Ovaj deo Španije prvi su naselili Feničani, a zatim su svoje kolonije tu osnivali Grci. Kasnije je Costa del Sol pala pod vlast Rima, a zatim Mavara, i svaka od ovih kultura ostavila je svoj pečat, što se pre svega može videti u arhitekturi.

Iako je u pogledu kulturnih i arhitektonskih atrakcija najčešće u senci obližnje i mnogo popularnije Sevilje, Costa del Sol, a pre svega Malaga, ima neke od najsvetlijih primera stare arhitekture – od rimskog amfiteatra iz 1. veka stare ere, preko mavarske tvrđave, do barokne katedrale.

Ovaj deo Španske obale se intenzivno razvija decenijama, i infrastruktura je vrlo dobro planirana. Duž obale postoji autoput Autopista del Sol, a veze sa atraktivnim gradovima u unutrašnjosti kao što su Sevilja, Granada, i Kordoba, takođe su dobre.

Pored Autopiste del Sol, postoji i stari obalski put N340 koji je znatno sporiji, ali sa predivnim vidikovcima.
Photo: Lolo
Aerodrom se nalazi na 10 minuta vožnje od najvećeg grada na obali, Malage.

Pored gradića na obali, poslednjih godina turiste sve više privlače živopisna sela u unutrašnjosti koja su udaljena desetak kilometara od mora, i koja su i pored sve većeg priliva turista uspela da zadrže svoj arhaični šarm.

Putnici sa malo više avanturističkog duha zagaziće dublje u unutrašnjost i otkriti netaknuta sela stare Andaluzije, kojima dominiraju maslinjaci i mir i tišina.

ORIJENTACIJA

Malaga (500,000 stanovnika) nalazi se u središtu Coste del Sol, a sama obala se deli na zapadnu i istočnu, desno i levo od Malage.

Obala zapadno od Malage je razvijenija, sa ogromnim turističkim kompleksima i masovnim turizmom, dok je istočna obala mirnija i manje poznata.
Malaga / Photo: guevonaso / Flickr
ZAPADNA OBALA

Zapadna Costa del Sol se proteže 100 km zapadno od Malage, i turistički je najrazvijeniji deo Španije. To je visoko urbanizovani deo španske obale, gde dolazi najviše stranih turista.

Playa El Cristo, kod gradića Estepona dvadesetak km od Marbelje, nalazi se na 5 minuta hoda od marine. Smeštena je u zaklonjenoj uvali, ima dva bara sa muzikom, tuševe, i veliki parking. Okrenuta je ka zapadu, tako da je iskorišćenost sunca maksimalna. Vikendom je gužva.

Estepona ima oko 60,000 stanovnika, obiluje restoranima i kafićima, ali nema previše razvijen noćni život, i više je orijentisan na porodice s decom i starije parove.

San Pedro, plaža duga 1 km, nalazi se kod mesta San Pedro de Alcantara, 10 km od Marbelje. Noćni život je razvijen, plaža je velika i ime desetak barova. Istočno od San Pedra su dva trendy noćna kluba na plaži, Victor's Beach, i Babaloo Beach. Ponuda smeštaja ovde je odlična, sa više hotela sa 3 i 4 zvezdice, i privatnim apartmanima sa kuhinjom.

Playa Nueva Andalucia, kod Puerto Banusa u blizini Marbelje, duga je 1 km, i potpuno opremljena ligeštulima, suncobranima, i tuševima. Sastoji se od 4 male uvale, i stenja koje je tu nabacano 1970ih. Svaka uvala ima svoj restoran. Gužve su česte, ali je plaža čista i redovno se održava.

Puerto Banus, plaža i marina kod Marbelje gde dolaze bogati i poznati, i mesto gde se nalazi Marbella Club. Marinu je 1970. projektovao arhitekta Jose Banus, prijatelj Generala Fransiska Franka, a otvaranju su prisustvovali tadašnji poznati selebritiji, kao što su Aga Kan, Roman Polanski, Hju Hefner, kao i mladi Hulio Iglesijas koji je pevao za enormnu sumu od 125.000 pezeta. Marina je 2004. dobila još jedan element – statuu od 3 tone pod nazivom Nilski konj obučen u čipku, koju je 1950ih napravio Salvador Dali.

Playa Arroyo, nalazi se na 10 km dugom parčetu obale poznate pod nazivom Benalmandena Costa, koja je smeštena oko istoimenog grada od 50,000 stanovnika. Ovo je pravi primer ekstremno razvijenih turističkih kompleksa, jer na obali Benalmandena nailazi se na sve – male i mirne uvale, žurke na plaži, skutere, odbojku na pesku, restorane i prodavnice. Plaže se nižu jedna za drugom, peščane, betonske, i šljunkovite.
Torremolinos / Photo: gmewes / Flickr
La Carihuela, plaža Torremolinosa, najpopularnijeg letovališta na Costa del Sol. Grad je krcat turistima, ali je ipak uspeo da zadrži elemente tradicionalne Španije. Tokom 1980ih i 1990ih, Torremolinos je bio na vrhuncu popularnosti, ali danas se demografska struktura promenila. Nekada su tu dolazili mladi spremni na danonoćne žurke, kao i gej populacija, a danas preovlađuju stariji parovi koji dolaze zimi u potrazi za suncem.

ISTOČNA OBALA

Istočna Costa del Sol se proteže od Malage 55 km ka istoku, do tačke gde se planinski venac Sierra Almijara (Sijera Almihara) spaja sa morem.
Nerja / Photo: Maximo Lopez / Flickr
Urbani centar istočne Coste del Sol je Nerja (Nerha), u neposrednoj blizini planina Sierra Almijara. Nerja se danas ubrzano razvija, i turizam je glavna privredna grana ovog grada. Ima izuzetno prijatnu klimu, nekoliko odličnih plaža, i jaku ponudu smeštaja. Oni koji žele da dođu na Costa del Sol i da istovremeno budu malo dalje od najveće gužve rizorta kao što je npr. Torremolinos, smestiće se baš u Nerji.

Najbolja plaža u gradu je Playa Calahonda, i ona se najčešće vidi na razglednicama. Pre nego što pođete na plažu, ne propustite spektakularan pogled iz hotela Balcon de Europa (Balkon Evrope).

Nerja je poznata i po tome što ima dobru ponudu pešačkih staza, sa vidikovcima i pejzažima obližnjih planina Sierra Almijara.

Costa Tropical, deo Coste del Sol južno od Granade (koja se nalazi u unutrašnjosti), tek nedavno počinje svoj turistički uspon i još uvek nije privukla masovni turizam. Ako je mir i tišina ono što tražite na Costa del Sol, Costa Tropical je prava stvar. Postoji i nekoliko nudističkih plaža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: