Hamamet, jeftini hoteli i peščane plaže

Centar grada čini živopisna medina, a severno i južno od centra su hoteli srednje kategorije, za turiste koji dolaze u okviru jeftinih paket aranžmana. Luksuzniji hoteli danas su smešteni desetak kilometara južnije, u okviru kompleksa Yasmine Hammamet.

Izvor: B92

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2009.

06:00

Default images

Prva i glavna turistička destinacija u Tunisu, Hamamet (Hammamet) praktično je nastao 1920ih kada je rumunski milioner George Sebastian sagradio kuću u tada malom ribarskom selu. Američki arhitekta Frank Lloyd Wright tu vilu je opisao kao najlepšu kuću na svetu, i ona je za kratko vreme postala utočište za pisce i umetnike.

Ubrzo su drugi Evropljani počeli da dolaze, i podižu kuće duž plaže, tako da je tajna o malom mestu sa predivnim plažama i savršenom klimom, postala javna. Tokom 1970ih usledio je turistički bum, a glamurozne vile nicale su jedna za drugom.

Živopisna medina čini centar grada, a severno i južno od centra su hoteli u koje dolaze turisti u okviru jeftinih paket aranžmana. Luksuzniji hoteli danas su smešteni desetak kilometara južno, u okviru kompleksa Yasmine Hammamet.

Medina u centru je ekstremno zanimljiva, okružena debelim zidinama, i savršena za popodnevno tumaranje ulicama: na jednom kraju je citadela iz 15. veka, a na drugom mali Muzej Folklora.

Centar grada nudi i odličan šoping, a zanatske radnjice se nižu u beskraj. Cenkanje u sukovima je uobičajena stvar, i opšte je pravilo da ne treba pristajati na prvu ponuđenu cenu.
Čuvena vila Georgesa Sebastiana (avenue des Nations Unies) pretvorena je u Međunarodni kulturni centar, u kojem se održavaju izložbe i koncerti. Za vreme Drugog svetskog rata, vilu je koristio nemački general Romel kao svoju severnoafričku bazu. Posle rata je u njoj Vinston Čerčil pisao memoare. Na kraju ju je Sebastian poklonio državi. Ulaznica u muzej je 3 tuniska dinara, a radno vreme je od 8.30 do 18.00.

Hamamet ima status afričkog Sen Tropea, pre svega zbog fancy kafića, restorana, i butika.

Ali, stvari su odavno počele da izmiču kontroli. Nekoliko kilometara južno od Hamameta nižu se bulevari sa novosagrađenim kompleksom Hammamet Sud, u kojem trenutno ima 47 ogromnih hotela u stilu Las Vegasa.

Tu možete uživati u kobajagi izobilju starog Rima, u pseudo grčkom hramu, ili mavarskom tematskom parku, sa nargilama i turskim kupatilima. A sve to, pod budnim je okom radnika obezbeđenja, zaštićeno elektronskim kapijama.

Srećom, stari Hamamet je preživeo na severu, u dnu poluostrva Cap Bon. Svako ko planira da izbegne sumnjivi raj paket aranžmana kompleksa Hammamet Sud, samo treba da sedne u taxi do stare medine i shvatiće šta je nekada tamo privlačilo ljude kao što su Wallis Simpson, Paul Bowles (autor knjige The Sheltering Sky), i arhitekta Frank Lloyd Wright.
Ipak, u medini neizbežno postoji jedan broj prodavnica koje definitivno predstavljaju zamke za turiste. Tu se mota i bezbroj mladih lupeža koji strance startuju rečima, "Dobar dan gospodine, zar me ne prepoznajete - ja sam konobar u vašem hotelu", a zatim insistiraju da ih odvedu do odlične prodavnice tepiha koju drži dobar prijatelj ili brat.

Tu je i nekoliko restorana koji su očigledno namenjeni turistima, a dominiraju Cafe Turk koji je smešten na najvišoj kuli citadele, kao i Cafe Sidi Bou Hadid, koji se nalazi sa spoljne strane zidina pored mora, i gleda na Mediteran.

Ali pravi šarm Hamameta nalazi se u jednostavnim birtijama po kojima sede stariji Tunižani, i gde za samo pola tuniska dinara možete da kupite kafu i malo privatnosti.

Postoji još jedna medina, u turističkom kompleksu Yasmine Hammamet, koja ima elemente kiča u odnosu na staru medinu u centru, ali je puna radnjica koje prodaju rukotvorine i suvenire.
Hammamet ima i svoja siva predgrađa, što su u stvari naselja podignuta za imigrante iz unutrašnjosti koji u Hamamet dolaze u potrazi za poslom.

Plaže

U Hamametskom zalivu nalaze se neke od najboljih plaža u Tunisu. Sa obe strane zaliva pružaju se kilometri peska, ispresecani privatnim hotelskim plažama.

Ako imate sopstveni prevoz, obiđite veće i manje uređene plaže iza Yasmine Hammameta.

Restorani i noćni život

Za dobru tunisku kuhinju inspirisanu francuskim uticajem probajte restorane Les Trois Moutons ili Dar Lella.

Snek po razumnoj ceni uvek možete pojesti u kafeima i birtijama u centru grada. Dobrih ribljih restorana najviše ima u Avenue de la Republique, i na rivi.
U većini restorana postoji dobar izbor ribe, a služe se u glavnom kus-kus, salate, kao i neki međunarodni specijaliteti.

Jedan od nacionalnih specijaliteta je chorba frik - jagnjeća čorba sa pasiranim paradajzom, korijanderom, peršunom, i kriškom limuna.

Iako je muslimanska zemlja, u Tunisu se proizvode vina, a najbolja stižu iz obližnjeg regiona Cap Bon. Preporučujemo Mornag i Blanc de Blanc.

Veliki klubovi su u hotelima južno od centra, a najpoznatiji su Calypso Club (avenue Moncef Bey), i Latino Club (route touristique) u kojem se najčešće pušta arapska muzika.
Ko ide u Hamamet

Tokom leta Hamamet dolaze najviše Tunižani, i oni Evropljani koji mogu da podnesu veliku vrućinu u julu i avgustu.

U proleće i jesen dolaze u glavnom turisti iz severa Evrope, pre svega Britanci, Francuzi, i Nemci, a klima je tada prijatno topla. Zimi dolaze najviše penzioneri.

Kako stići

Veliki broj turističkih agencija u Srbiji organizuje paket aranžmane i čarter letove do Hamameta.

Hamamet se nalazi južno do tuniskog poluostrva Cap Bon, 10 km jugozapadno od Nabeula, 64 km južno od Tunisa i najbližeg aerodroma, i 85 km severno od Susa (Sousse).

Javni saobraćaj je odlično organizovan, i Hamamet je sa svim ovim mestima dobro povezan magistralnim putevima i železnicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: