Čičoka spas za šećeraše: Lako se sadi, a još lakše kuva!

Ova biljka je lek za ljude koji imaju povišen šećer, a gaji se veoma jednostavno. Nadzemni deo se može iskoristiti isto tako dobro kao i onaj koji raste u zemlji

Izvor: zdravasrbija.com

Nedelja, 27.04.2014.

13:57

Default images

Čičoku možete naći na svim pijacama. Slična je krompiru, i veoma je lekovita kada se koristi u ishrani. Nazivaju je i biljkom 21. veka, jer se danas najviše koristi u kulinarstvu.

Krompirasti deo čičoke se koristi za farmaceutsku industriju i ljudsku ishranu. U krtoli čičoke, za razliku od običnog krompira, nema skroba nego inulina, zbog čega ga u ishrani koriste osobe obolele od šećerne bolesti - dijabetesa i osobe koje imaju problema sa prekomernom težinom.

Kao ljudska hrana čičoka se može koristiti sirova, tanko narendana i začinjena kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Kao prilog jelu koristi se kuvana ili pečena kao i krumpir. U obliku brašna koristi se za izradu hleba.

Od čičoke se može proizvesti i rakija, i to 6 litara od 100 kilograma čičoke, a može se i kiseliti kao zimnica. Dijabetičari čičoku mogu koristiti u neograničenim količinama dnevno jer ona snižava visinu šećera u krvi. Slično kao krompir, i čičoka je dobar izvor kalijuma, a pola šoljice sveže čičoke zadovoljava 20 odsto dnevnih potreba za kalijumom. U istih pola šoljice čičoke nalazi se 1,5 grama belančevina, 1,2 grama celuloze. Čičoka je izvor kalcijuma, gvožđa, vitamina C, folne kiseline i vitamina V1 i V2.

Da bi se iskoristila lekovita svojstva čičoke, treba je konzumirati u svežem stanju. Termički obrađen nema lekovita svojstva karakteristična za sirov koren.

Čičoka daje izvanredne prinose uz jednostavnu agrotehniku, otporna je na sve vremenske uticaje i bolesti, proizvodnja je jako jeftina kada se uzme u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a eksploatiše deset godina.

Čičoka ili kako je još nazivaju slatki krompir, morska repa, mačja repa, divlji krompir je višegodišnja zeljasta biljka, slatkog gomolja (krtola), krupnog i nepravilnog oblika. Potiče iz iste biljne porodice kao i suncokret. Sličnost im je u izgledu nadzemnog dela biljke. Stabljika je jednogodišnja, može da poraste do 3,5 metra visine, donji listovi su srcoliki na dužim drškama, a u septembru na vrhu razvijaju velike crvenkastosmeđe ili svetlo žute cvetove slične suncokretu, ali manje (u pečniku 4-8 santimetra).

Izvor: zdravasrbija.com
Foto: cbenjasuwan/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: