Sirija: Pronađeni hemijski agensi poreklom iz SAD i VB

u napuštenim skladištima oružja pobunjenika pronađene su otrovne supstance po kojima se vidi da su one u Siriju dopremljene iz SAD i Velike Britanije.

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2017.

15:18

Sirija: Pronađeni hemijski agensi poreklom iz SAD i VB
Foto: Thinkstock

To je izjavio zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Fejsal Mikdad.

"Sva pronađena sredstva su bile ručne bombe i minobacačke granate opremljene agensima CS i CN. Hemijsku municiju je proizvela firma Federal laboratoris (Federal Laboratories) iz SAD, a agense britanski Čerming difens UK (Cherming Defence UK) i američki Nonlital tehnolodžis (NonLethal Technologies)", rekao je Mikdad na konferenciji za novinare u Damasku na kojoj su prikazane i slike.

Tas prenosi da su agensi pronađeni u skladištima u Alepu i delovima istočnih predgrađa Damaska nad kojima je kontrolu preuzela vojska sirijskog predsednika Bašara Asada.

Mikdad je izjavio da je prema članu pet Konvencije o zabrani hemijskog oružja primena otrovnih supstanci dozvoljena jedino u slučaju smirivanja nereda. Korišćenje u vojne svrhe je zabranjeno.

"Tako da možemo da tvrdimo da su SAD i Velika Britanija kao i njihovi saveznici u regionu davali svu moguću podršku terorističkim organiacijama u Siriji, i tako kršile Konvenciju o zabrani hemijskog oružja. Oni ekstremistima dostavljaju ne samo konvencionalno oružje već i otrovne agense", rekao je Mikdad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: