Foks terijer: Radoznali "mali šef"

Oštrodlaki Foks terijer je pun energije. Treba mu puno vežbe i kretanja, pa će najvišeo dgovarati vrlo aktivnoj porodici.

Izvor: Izvor: mojljubimac.hr

Nedelja, 29.12.2013.

16:35

Default images

Šefovski karakter
Oštrodlaki Foks terijer je impulsivan i radoznao. Voli da trči okolo i juri stvari, živahan je i okretan, ali i vrlo nežan. Svakodnevno mu treba fizička interakcija i psihička stimulacija, a ujedno i vlasnici koji imaju dovoljno vremena koje mogu da mu posvete. Okretan i sa vrlo izraženim vidom i sluhom, Oštrodlaki Foks terijer odličan je pas čuvar.

Zna da bude vrlo tvrdoglav i pravi manipulator, stoga će više odgovarati iskusnim vlasnicima. Treba mu rana socijalizacija, kao i čvrsta i pozitivna dresura.

Kao i kratkodlaki Foks terijer, vrlo je posesivan što se tiče hrane i njegovih stvari, i neće mu dugo trebati da započne tuču s drugim životinjama oko toga. Nije najbolji za domaćinstva u kojima ima više ljubimaca jer će se šefovski ponašati prema drugim psima, a male životinje, uključujući i mačke će gledati kao svoj plen.

Oštrodlaki Foks terijer se dobro slaže sa starijom i nežnijom decom, koja ga ne gnjave i uznemiravaju. Prema nepoznatima će biti dobar ako je ispravno socijalizovan. Iako ćete sa Foks terijerom imati pune ruke posla zbog živahne naravi i njegovih aktivnosti, on je ipak odlično društvo i ljubimac.

Dvorište za trčanje
Obzirom da je vrlo aktivan i živahan, potreban mu je prostor u kojem će se igrati i istrčati. Ograđeno dvorište biće idealno za njegove potrebe. Ukoliko nije dovoljno aktivan i istreniran, postaje agresivan, destruktivan, nestašan i prkosan. Stoga je važno da je stalno nečim okupiran.

Održavanje i nega
Krzno Foks terijera je relativno jednostavno za održavanje. Preporučuje se redovno nedeljno četkanje i češljanje, kao i nekoliko puta godišnje odlazak profesionalnom 'grumeru' koji će mu lepo urediti i oblikovati krzno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: