Šest najvećih zabluda o buvama

Buve su paraziti koji svakom vlasniku ljubimca predstavljaju pravu noćnu moru. Iako su već vekovima prisutne u krznima sisara, još uvek postoje razni mitovi koji često bune vlasnike ljubimaca. Ovo su najčešće zablude o buvama...

Izvor: B92

Nedelja, 04.09.2016.

08:50

Šest najvećih zabluda o buvama
Foto: Thinkstock

Kućni ljubimci moraju da izađu napolje kako bi dobili buve

Mislite da je vaša mačka koja živi isključivo unutra zaštićena od buva? Varate se! Čak i ljubimci koji nikada ne izlaze napolje mogu se zaraziti buvama. Istina je da su ljubimci pod većim rizikom ukoliko borave u prirodi, ti dosadni paraziti mogu ući u dom putem vaše odeće, drugih ljudi i drugih životinja.

Ne moramo da brinemo o buvama tokom zime

Iako buve vole toplo vreme, vaš udoban i topli dom je idealan ambijent da buve prežive i hladne zimske dane. Niske temperature ubijaju većinu jedinki, ali buve dobro pronalaze gnezda u vašoj toploj dnevnoj sobi. Ako ne postoje domaćini s kojih bi se hranile, buve postaju neaktivne dok se ne stvore uslovi. Zato je prevencija od suštinskog značaja cele godine.

Čista kuća sprečava pojavu buva

Usisavanje i ribanje nije rešenje! Dovoljna je samo jedna buva za "parazitsku invaziju". Ukoliko su se buve uvukle u vaš dom, nećete moći da čistite dovoljno brzo koliko one mogu da se razmnožavaju - jedna buva može da položi 40 do 50 jaja dnevno.

Buve vole tepihe

Larve buva, jaja i lutke mogu se sakriti bilo gde - u posteljini, nameštaju, odeći, ispod lajsni... Pločice i drveni podovi ih neće sprečiti!

Kada se jednom otarasimo buva, problem je rešen

Ne tako brzo! Možda ste očistili ljubimca od odraslih jedinki buva, ali one predstvaljaju samo pet posto od celokupnog problema. Neki proizvodi za zaštitu ubijaju larve, neki odrasle buve. Takođe, možda će biti potrebno i da tretirate dvorište protiv parazita.

Moj ljubimac se ne češe, znači da nema buve

Iako je češanje prvi i najčešći simptom koji ukazuje na prisustvo buva, čak iako vaš ljubimac to ne radi ne znači da ih nema. Zato je važno da redovno proveravate krzno ljubimca kako biste bili sigurni da ih nema.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: