Kultura

Ponedeljak, 18.01.2016.

10:53

Dragan Velikić dobitnik 62. NIN-ove nagrade

Ovogodišnja književna nagrada NIN-a pripala je Draganu Velikiću za delo "Islednik" u izdanju Lagune.

Izvor: Tanjug/B92

Dragan Velikić dobitnik 62. NIN-ove nagrade
Foto: Screenshot

Odluku je doneo žiri u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović.

U najužem izboru bile su knjige "La Sans Pareille" Milisava Savića, u izdanju "Agore", "Islednik" Dragana Velikića (Laguna), "Anđeo atentata" Svetislava Basare (Laguna), "Park Logovskoj" Dane Todorović (Geopoetika), "Republika Ćopić" Vuleta Žurića (Službeni glasnik) i "Rajska vrata" Ljubice Arsić (Laguna).

Velikić je već nagrađivan NIN-ovom nagradom, kao i Basara i Savić, koji je svoje priznanje 1992. godine vratio, a Todorovićeva, Žurić i Arsićeva prvi put su se našli u najužem izboru.

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“.

Oskar Davičo je jedini koji ju je dobio tri puta i jedini je laureat NIN-ove nagrade dve godine uzastopno (1963. i 1964.)

Dobrica Ćosić i Živojin Pavlović su pre Velikića bili jedini sa dve nagrade.

Svega četiri puta NIN-ova nagrada otišla je u ruke žena – Dubravki Ugrešić 1988. godine, Svetlani Velmar Janković 1995. godine, Grozdani Olujić 2009. i Gordani Ćirjanić 2010.

Nagrada nije dodeljena jedino 1959. „zbog stimulisanja kvaliteta“ i bez nagrade je tada ostao Miodrag Bulatović, koji je nagradu ipak dobio 1975. za roman „Ljudi sa četiri prsta“.

NIN-ovu nagradu vratili su Danilo Kiš 1972. za „Peščanik“ i Milisav Savić 1991. za „Hleb i strah“.

Prošle godine nagradu je dobio Filip David za „Kuću sećanja i zaborava“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: