Preminuo pisac Rej Bredberi

Legendarni pisac naučne fantastike i autor knjige "Farenhajt 451" po kojoj je snimljen istoimeni filmski hit, Rej Bredberi, preminuo je danas u 91. godini, potvrdila je njegova porodica.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2012.

16:53

Default images

Iako je poslednjih godina bio vezan za kolica usled preživljenog srčanog udara, bio je izuzetno aktivan i u devedesetim godinama objavljujući priče, romane, pisao scenarija za filmove i poeziju.

Pored "Farenhajta 451" po kome je Fransoa Trifo snimio već čuveni film 1966. godine, napisao je i scenario za film "Mobi Dik" Džona Hjustona iz 1956. godine, zbirke priča "Marsovski letopisi" i "Ilustrovani čovek", i na desetine drugih priča i romana, a publici u Srbiji je možda najpoznatiji po pričama koje je pisao za izuzetno popularnu seriju "Zona Sumraka" i serijal "Pozorište Reja Bredberija" koje su nekoliko sezona sa velikim uspehom prikazivane na ovdašnjim tv kanalima. U njegovoj priči "Zvuk grmljavine" koja se bavila putovanjem kroz vreme po prvi put je pomenut termin "efekat leptira".

Iako je u svojim delima bio duboko u budućnosti, živeo je praktično u prošlosti, jer je nakon saobraćajne nesreće kojoj je bio svedok prestao da se vozi automobilom i avionom.

Skoro do samog kraja života opirao se novim tehnologijama nagovarajući čitaoce da umesto eletronskih čitača knjiga koriste tradiocionalna štampana izdanja, ali je prilikom obnavljanja autorskih prava 2011. godine dozvilio da se njegova najpoznatija knjiga ponudi u digitalnom formatu.

Dobitnik je Pulicerove nagrade 2007. godine za izuzetan doprinos stvaralaštvu iz oblasti naučne fantastike i fikcije, kao i nosilac medalje časti koje su pored njega dobili i pisac Artur Miler i Filip Rot, a mnogi se slažu da je njegov književni opus inspirisan delima Ernesta Hemingveja.

Roman "Farenhajt 451" napisao je u univerzitetskoj biblioteci u kojoj je iznajmio pisaću mašinu koju je plaćao 10 centi za polusatno korišćenje. Roman je završio za 9 dana plativši za to 9 dolara i 80 centi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: