Džulijan Barns dobitnik Man-Bukera

Engleski pisac Džulijan Barns (65) dobitnik je najuglednije književne nagrade anglo-saksonskog područja, Man-Buker, za 2011. godinu za novelu "Smisao za kraj" (The Sense of an Ending).

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

08:42

Default images

Barns je do sada već tri puta bio u najužem izboru za Man-Bukera koji se dodeljuje za najbolju fikciju piscima iz zemalja Komonvelta i Republike Irske i Zimbabvea.

Džulianu Barnsu (Julian Barnes) je pripalo priznanje koje je jednom prilikom nazvao "otmenim bingom". Buker mu je promakao 1984. za "Floberovog papagaja", 1988. za "Engleska, Engleska", i 2005. za "Artura i Džordža".

Predsednica žirija Stela Remington je izjavila da su se "odlučili da nagrade novelu, knjigu koja ima 150 strana, jer su zaključili da je uprkos dužini ovo delo tako neverovatno bogato, koncentrovano i puno informacija da nije dovoljno da se jednom pročita da bi se shvatile sve finese".

"To je vrsta knjige koja je veoma lako čitljiva, ali koja može da se čita više puta," istakla je Remingtonova pre svečanog uručivanja nagrade u londonskom Gildholu.

To nije najkraća knjiga koja je do sada dobila Man-Bukera pošto je 1979. nagrađena knjiga "Na obali" Penelope Ficdžerald koja je imala 132 strane.
Barnsu ova nagrada donosi ček na 50.000 funti (80.000 dolara), ali se pokazalo da je mnogo važnija povećana prodaja ne samo nagrađene knjige već i celokupnog opisa laureta.

Barns je veoma popularan pisac u Srbiji zahvaljujući izdavačkoj kući "Geopoetika" koja je tokom proteklih desetak godina objavila "Istoriju sveta u 10 1/2 poglavlja", "Ljubav itd", "Troje", "NIje to ništa strašno", zbirke priča "Sto od limunovog drveta", "Puls"...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: