Sun Ra Arkestra na Nišvilu

Jedan od najpoznatijih i najdugovečnijih džez sastava Sun Ra Arkestra nastupiće prvi put u Srbiji na ovogodišnjem Nišvilu u subotu 15. avgusta.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

13:27

Default images

Arkestra, koji je pre tačno šest decenija osnovao legendarni i kontroverzni pijanista, klavijaturista, kompozitor, aranžer, pesnik i autentični filozof - Sun Ra (1914 – 1993), u godinama posle njegove smrti predvodi saksofonista Maršal Alen.

Mada je uvek tvrdio da je na Zemlju teleportovan sa Saturna, Sun Ra je rođen kao Herman Pul Blaunt u Alabami i svakako je jedan od najznačajnih ali verovatno i najzapostavljeniji džez muzičar od sredine prošlog veka - pre svega zato što se njegova muzika uvek „uspešno migoljila“ svim pokušajima da se strpa u određenu stilsku fioku. U najkraćem, njegov kompozitorski stil obuhvata praktično sve stilove džeza, od ruralnog bluza i regtajma, preko Nju Orleansa, svinga, raznih bap derivata pa do fri džeza, uključujući pride i elemente soula fanka i roka – i sve to veoma često u jednoj kompoziciji.

Sun Ra je prvi među džez muzičarima počeo da koristi elektronske klavijature (još od pojave prvih mini moog sintisajzera) i električna pojačala za konvencionalne instrumente, prvi je od džezera osnovao sopstvenu diskografsku kuću (Els Saturno Records), a ono što je zbunjivalo džez puritance, bila je i specifična kostimografija Arkestra – kombinacija elemenata inspirisanih starom civilizacijom Egipta (od čijeg je vrhovnog božanstva, Amona Ra „pozajmio“ prezime) i naučne fantastike, kao i scenski performansi koji su, pogotovo sredinom prošlog veka, poprilično odudarali od onog što se podrazumevalo kao džez koncert. Međutim, kako vreme prolazi, uticaj Sun Ra Arkestra je sve uočljiviji i to ne samo kada je džez u pitanju, pa se na spisku „inficiranih“ nalaze i: Džordž Klinton, Phish, MC5, Yo La Tengo, Sonic Youth, NRBQ, DJ Spooky, Aardvark Jazz Orchestra, Ken Vandermark, Burnt Sugar the Arkestra Chamber, Skot Robinson, Medeski, Martin & Wood... i kao najsvežiji primer - Lady Gaga, koja je to demonstrirala u numeri „Venus“ sa njenog novog albuma. Dobro potkovan džez tradicijom Sun Ra je tokom zlatnog doba svinga, sredinom četrdesetih, bio pijanista i aranžer legendarnog orkestra Flečera Hendersona. Jedno vreme je svirao u triju sa značajnim sving muzičarima - saksofonistom Kolmenom Hokinsom i violinistom Stafom Smitom.

Godine 1952. promenio je svoje, kako je sam govorio - „robovsko“ ime u Le Sony'r Ra, dakle, iz istih razloga kao što su to uradili i Malcolm X ili Muhamed Ali. U to vreme je vodio sopstvene sastave u kojima su i Pet Petrik, Džon Gilmor, Maršal Alen, Džejms Spolding, Fon Frimen ... što je vodilo ka formiranju Arkestra u čijoj diskografiji ima preko stotinu albuma, a održali su na hiljade koncerata.

Danas je izvesno da je Sun Ra Arkestra džez institucija, i nimalo nije neumesno porediti ga po značaju sa velikim orkestrima koje su predvodili Djuk Elington i Kaunt Bejzi– mada je svako ko bi to tvrdio pre pola veka rizikovao da od „čistunaca“ bude „spaljen“ na lomači kao džez jeretik. Kroz Sun Ra Arkestra, koji je zajedno sa Art Ensemble of Chicago imao veliki uticaj na razvoj „New Thing“ pokreta – prošli su mnogi poznati muzičari (Faro Sneders, Marion Braun, Džulijan Prister, Don Čeri) a sastav je čak snimio i jedan album sa čuvenim avangardnim kompozitorom Džonom Kejdžom.
U vremenima najvećih napada od već pomenutih džez puritanaca, u odbranu Sun Ra Arkestra je stao i i Dizi Gilespi koji je rekao: „Samo guraj Soni - isto su pokušali da urade i meni“!, a Telonius Monk je na nečiju primedbu da je Arkestra „isuviše van toka“ - odgovorio: „Da, ali to još svinguje“!

Posle smrti Sun Ra, vođstvo orkestra je preuzeo Džon Džon Gilmur, a kada je on preminuo 1995. godine, umetnički direktor je postao Maršal Alen, jedan od najprepoznatljivijih i najoriginalnijih saksofonista posleratne ere - koji i danas u svojoj 91. godini uspešno predvodi Arkestra.

U postavi koja dolazi na Nišville su i: Sesil Bruks (truba), Tara Midlton (vokal, violina), Noel Slot (vokal, saksofoni), Džejms Stjuart (tenor saksofon), Deni Rej Tompson (bariton saksofon), Dejv Dejvis (trombon), Dejv Hotep (električna gitara), Elson Našimento (udaraljke, surdo),Tajler Mičel (bas) i Vejn Entoni Smit Džunior (bubnjevi).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: