Deveti "Čelo fest" počinje 7. jula

"Čelo fest", posvećen umetnosti violončela, imaće deveto izdanje od 7. do 12. jula pod sloganom "Čelo non-stop čelo", najavljeno je na konferenciji za novinare u Jugokoncertu, koji je osnivač festivala.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 03.07.2012.

18:36

Default images

Urednica Jugokoncerta i član Umetničke komisije Čelo festa Vesna Kabiljo kazala je da će ovogodišnje festivalsko izdanje biti kratko i skoncentrisano, imaće osam koncerata sa izvanrednim umetnicima i pažljivo odabranim programima.

"Otvaranje 9.”Čelo festa” je u subotu, 7. jula u Kolarčevoj zadužbini, prvi put u Beograd dolazi zvezda koju nismo imali prilike da slušamo, violončelista Gavrijel Lipkind", rekla je Kabiljo.

Lipkind će izvesti "Sonatu za violončelo solo" Ðerđa Ligetija i Bahovu "Svitu za violončelo solo" a sa Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran "Koncert za violončelo" Roberta Šumana i "Rokoko varijacije" Petra Iljiča Čajkovskog, istakla je ona.

Drugog festivalskog dana iz Kolarčeve zadužbine “Čelo fest” se seli na Kalemegdan u Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić". U nedelju, 8.jula na prvom koncertu koji počinje u 19 sati nastupiće kamerni ansambl “Liejzon” (Liaison) iz Australije čija je članica Svetlana Bogosavljavić, violončelistkinja iz ugledne beogradske muzičke porodice, a živi i predaje na univerzitetu u Melburnu kao i Dejvid Grifits, klarinet i Timoti Jang, klavir.

U 20.30 časova počinje drugi koncert na kome će poznati austrijski violončelista i pedagog Tobijas Štosijek izvesti svih šest solo svita za čelo Johana Sebastijana Baha.

U ponedeljak, 9. jula u Svečanoj sali Skupštine grada nastupiće mladi ali već afirmisani violončelista Milan Karanović koji nakon diplomiranja na Fakultetu muzičke umetnosti i usavršavanja na Bečkom konzervatorijumu gradi uspešnu evropsku karijeru. Na ovom koncertu Karanović će svirati sa svojim mladim kolegom, takođe veoma uspešnim i nagrađivanim pijanistom Vladimirom Gligorićem.

Iste večeri na drugom koncertu koji počinje u 21 sat nastupiće renomirana umetnica i pedagog, član Umetničke komisije “Čelo festa” Sandra Belić sa peruanskim pijanistom Karlosom Riverom. Dvoje uglednih umetnika premijerno će izvesti porudžbinu Jugokoncerta, delo Jonela Petroja, kompozitora poreklom iz Srbije koji gradi karijeru u Nju Jorku. U drugom delu njihovog koncerta su dela latinoameričkih kompozitora: Gaspar Kasado, Heitor Vilja-Lobos, Alberto Hinastera, Isak Albenis, Enrike Granados, Manuel de Falja.

U utorak, 10.jula u Svečanoj sali Skupštine grada nastupiće austrijski umetnik Kristof Urbanec, viola da gamba koji će u saradnji sa Majom Mijatović, čembalo i Radmilom Petrovićem, tenorom izvesti dela baroknih autora.

Na drugom koncertu te večeri violončelista i profesor FMU Dragan Ðorđević u saradnji sa kolegom, pijanistom Vladimirom Ðorđevićem održaće koncert sa veoma interesantnim programom: Rihard Štraus "Sonata u Ef-duru Op.6", Robert Šuman: "Adagio" i "Allegro", Alfred Šnitke "Svita u starom stilu", David Poper "Mađarska raposodija".

Završne festivalske večeri “Čelo fest” se vraća na Kolarac gde će naša najpoznatija violončelistkinja Ksenija Janković, koja već decenijama živi i radi kao profesor u Nemačkoj, od 2004.godine na Visokoj školi u Detmoldu.

Janković će na svečanom završnom koncertu 9.Čelo festa sa pijanistom Nenadom Lečićem izvesti svih pet Betovenovih sonata za violončelo i klavir.

Tradicionalno, “Čelo fest” će pratiti i majstorski kursevi koje će, pored koncerata održati renomirani umetnici, učesnici 9.Čelo festa.

Svi koncerti su besplatni osim koncerata na otvaranju i zatvaranju 9.”Čelo festa”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: