"Mandala i krst / Zbogom oružje" Zorana Naskovskog

U utorak 25. novembra u 19h u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) biće otvorena izložba Zorana Naskovskog "MANDALA I KRST / ZBOGOM ORUŽJE".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

12:01

Default images

Stroboskopska situacija ukrštenih video i karusel slajd projekcija formira prostor za napeti odnos između “indeksikalnosti” praznih, korišćenih pa odbačenih futrola za lično naoružanje i “ikoničnosti” detalja sa dekorativnih tanjira nastalih u SFRJ kao proizvoda preduzeća Keramika iz Bratunca. Veza ornamenta i zločina ovde je postavljena kao propozicija za promišljanje estetsko-političke interakcije karakteristične za nasilje generisano ideologijama, za promišljanje onoga što prepoznajemo kao snažno “brendirane” distorzije koje kroz slike humanizma i nasilja, postaju danas sastavnim delom jednog univerzalnog procesa normalizacije koja briše svoje protivrečno poreklo.

Zoran Naskovski (1960.) magistrirao je na Univerzitetu umetnosti / Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi u oblasti vizuelnih umetnosti, baveći se videom, fotografijom, performansom, instalacijama, Internet projektima itd.
Radovi Naskovskog izlagani su kako na srpskoj umetničkoj sceni tako i na brojnim međunarodnim izložbama u institucijama kao sto su: Whitney Museum u Njujorku; Andy Warhol Museum u Pitsburgu; Tate Britain u Londonu; Centre Georges Pompidou u Parizu; Hamburger Bahnhof u Berlinu; Fridericianum Kassel u Kaselu; MACRO u Rimu; Moderna Museet u Stokholmu; Kunsthalle Wien u Beču; Ludwig Museum u Budimpešti, itd. Godine 2007. učestvovao je na 52. Bijenalu u Veneciji / „Think with the Senses – Feel with the Mind. Art in the Present Tense”.

Dobitnik je nagrade Memorijala Nadežde Petrović 1996. godine, nagrade godišnje izložbe Centra za savremenu umetnost Beograd 1997. godine, nagrade 44. Oktobarskog salona 2003. godine i 47. Oktobarskog salona 2006. godine

Likovni program CZKD 2014. podrzali su Ministarstvo klture i medija Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: