Spilbergov Tintin kreće u novembru

Animirani film "Avanture Tintina: Tajna Jednoroga" (The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn), u režiji Stivena Spilberga i produkciji Pitera Džeksona, od 3. novembra biće na redovnom repertoaru domaćih bioskopa, najavio je distributer "Tuck".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 15.07.2011.

14:03

Default images

Novi film kompanija "Paramount Pictures" i "Columbia Pictures", rađen je u 3D tehnologiji i trenutno se nalazi u postprodukciji, a baziran je na popularnom serijalu stripova "Avanture Tintina" belgijskog autora Žorža Remija - Erža (Georges "Hergé" Remi).

Scenario su napisali Stiven Mofat (Steven Moffat), Edgar Rajt (Edgar Wright), Džo Korniš (Joe Cornish), a oslanja se na tri priče "Kraba sa zlatnim štipaljkama", "Tajna jednoroga" i "Blago Rakama Crvenog". Spilberg je stekao autorska prava za ekranizaciju stripa nakon Remijeve smrti 1983. i obnovio ih je 2002. godine.



Veliki fan stripova o Tintinu još od 1981. kada se prvi put susreo sa pričom o mladom reporteru, koji rešava različite misterije na svojim putovanjima, Spilberg je Tintina video kao "Indijanu Džonsa za decu", a animirani film kao najbolji način ekranizacije čuvenog Eržovog ostvarenja.

"Avanture Tintina" biće prvi animirani film koji Spilberg režira, mada priznaje da i dalje više voli da snima igrani film. Glasove su likovima pozajmili Džejmi Bil, Danijel Krejg, Nik Frost i Tobi Džons.
Prvi strip Erže je objavio 1929. godine i od tada je prodato više od 230 miliona primeraka na oko 70 jezika. Mladog hrabrog belgijskog novinara u avanturama po svetu uvek prati njegov pas Sneško, a često mu pomaže i stari kapetan Hadok.

Čitaoci lista "Mond" 1999. godine svrstali su knjigu "Plavi lotos" iz ovog strip serijala među ostvarenja koja su obeležila 20. vek, te se Tintin našao u raznovrsnom društvu, u kome su autori poput Oldosa Hakslija, Aleksandra Solženjicina, Ane Frank.

U Belgiji Tintin uživa status nacionalnog simbola, a 2009. njegov autor je dobio i muzej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: